Touchscreen-telefoons, van zakelijk tot hype

De touchscreen wordt al jaren gebruikt in telefoons, maar is pas sinds een jaar of twee een grote hype. Daarvoor werd de niet-zakelijke bezitter van een touchscreen-telefoon al snel als een nerd bestempeld. In dit artikel is te lezen hoe het allemaal gegaan is en hoe het nou eigenlijk komt dat de touchscreen van een handig hulpmiddel in de zakelijke wereld tot een grote hype is uitgegroeid.

De touchscreen bestaat al een tijdje en wordt dan ook al redelijk lang in telefoons toegepast. Het begon al in 2000, toen Ericsson met de R380 kwam. Dit toestel draaide op het EPOC-besturingssysteem en was dan ook één van de eerste smartphones met touchscreen. Het scherm was nog monochroom, maar was wel aanraakgevoelig. Het toestel brak echter niet echt door, het was groot, duur en dergelijke toestellen waren alleen handig voor de zakelijke markt. Het toestel had ook een gewoon toetsenbordje, dat voor de touchscreen geklapt kon worden. Een jaar later, in 2001, kwam Siemens met de SX45. Dit toestel was het eerste toestel met een kleurentouchscreen, draaiend op Windows CE 3.0 for PocketPC. Ook voor dit toestel gold dat het in een heel kleine markt paste en daarom ook nooit echt veel verkocht is.

Ericsson R380 touchscreenartikel

 

Siemens SX45 touchscreenartikel

 

De eerste twee touchscreentelefoons die wat populairder werden en ook aan de grondslag hebben gelegen van de moderne touchscreen-smartphone, waren de Sony Ericsson P800 en de Qtek 1010. De eerste kwam in 2002, met onder andere een camera en Symbian UIQ versie 2.0 als besturingssysteem. Dit begin van de succesvolle P-Series van Sony Ericsson was één van de eerste touchscreen-telefoons die redelijk populair werden, maar hield nog steeds zijn zakelijke uitstraling. Ook de Qtek 1010, die ook wel als O2 XDA, T-Mobile MDA en Siemens SX56 verkocht is, was met een lancering in 2003 een redelijk populaire touchscreen-telefoon. Dit toestel was het begin van een enorme fanbase van Windows Mobile: XDA-developers. Daarnaast was de Qtek 1010 de eerste telefoon van HTC.

Sony Ericsson P800 touchscreenartikel

 

Qtek 1010 touchscreenartikel

 

Tussen 2003 en 2006 is er niet heel veel gebeurd in de markt van de touchscreen-telefoons. De toestellen bleven lompe smartphones, gericht op de zakelijke markt en vonden stuk voor stuk niet heel veel aftrek. Toch is het marktaandeel van deze telefoon in die drie jaar stapje bij beetje omhoog gegaan en in 2006 was het tijd voor de eerste touchscreen-telefoon die niet op de zakelijke markt gericht was: de Sony Ericsson W950. Deze eerste touchscreen-Walkman Phone was redelijk handzaam, zowel qua formaat als interface en had naast zijn touchscreen ook een numeriek toetsenbord.

Sony Ericsson W950i touchscreenartikel 

In januari 2007 gebeurde het eindelijk, Apple kondigde zijn iPhone aan en daarmee kwam de verlossing van het saaie imago voor de touchscreen-telefoon. Het toestel was helemaal hot en meteen bij de aankondiging was het al één grote hype. Nog steeds is de iPhone een fenomeen en proberen alle producenten het succes van Apple te evenaren. Dit toestel heeft een ware revolutie gestart in touchscreen-land en deze werd dan ook snel gevolgd door andere producenten. Het toestel was echter nog steeds een smartphone en de eerste ‘domme’ touchscreen-telefoon moest nog geboren worden.

De iPhone was een succes, maar wat was nou eigenlijk het grote verschil tussen dit toestel en de andere telefoons, zoals de W950i? Deze toestellen waren immers veel minder succesvol, terwijl de specificaties beter waren. Het grootste verschil is dat de eerste generatie iPhone gebruiksvriendelijk was, wat veel andere touchscreen-telefoons niet waren. De interface was intuïtief en een stylus was voor het eerst niet meer nodig. De lancering van de iPhone was dan ook het moment waarop de meeste producenten steeds meer gingen investeren in hun interface. Het eerste resultaat daarvan kwam eigenlijk met de HTC Touch, de eerste Windows Mobile-telefoon gericht op de gewone consument, gelanceerd in de zomer van 2007. Dit toestel had een shell over de Windows Mobile-interface heen, TouchFlo. Inmiddels is de Touch-lijn van HTC een gigantisch succes geworden en bouwt HTC nog steeds verder aan TouchFlo.

iPhone touchscreenartikel

 

HTC Touch touchscreenartikel

 

In hetzelfde jaar als de komst van de HTC Touch en de Apple iPhone kwamen de eerste touchscreen-telefoons die niet onder de smartphones gerekend mogen worden. Dit gebied werd verkend door Samsung en LG. LG kwam in januari, ongeveer een week na de lancering van de iPhone, met de KE850 Prada. Deze telefoon werd in samenwerking met modegigant Prada gelanceerd, een voorbeeld dat Samsung even later volgde met de Samsung P520 Armani. Beide toestellen waren verre van perfect, met een langzame interface die niet in de buurt kwam van die van de iPhone, maar een begin was gemaakt.

LG Prada touchscreenartikel

 

Samsung P520 Armani touchscreenartikel

 

Samsung en LG zijn nog steeds koplopers op het gebied van touchscreen-feature-phones, maar eindelijk lijken ook andere producenten een beetje aanstalten te maken om dergelijke telefoons te lanceren. LG had zijn eerste echte hit met de KU990 Viewty, die nog steeds als warme broodjes over de toonbank vliegt. Dit toestel had goede specificaties en was redelijk goedkoop, wat in combinatie met de touchscreen nog steeds een succesformule is. Samsung kwam met de F480 TouchWiz, een goede concurrent van de Viewty, alleen met een slechtere camera. Die camera zat het succes van het toestel echter niet in de weg, ook van de TouchWiz gaan nog steeds tientallen exemplaren per dag over de toonbank.

LG Viewty touchscreenartikel

 

Samsung Touchwiz touchscreenartikel

 

Sinds de Samsung TouchWiz en de LG Viewty is er niet heel veel interessants meer gebeurd in de touchscreenmarkt. Nokia kwam onlangs met de eerste mainstream-touchscreen-telefoon, de Nokia 5800 XpressMusic. Dit toestel was tevens de eerste telefoon die op Symbian S60 5th edition draaide en viel vooral op door zijn prijs. Ondanks de ontzettend uitgebreide feature-set van de 5800 is de prijs relatief laag en daarnaast is de performance van het toestel zo goed dat de meeste consumenten er bijna niet omheen kunnen. Sony Ericsson is in de hedendaagse touchscreenmarkt gestapt met de XPERIA X1, een touchscreen-telefoon met qwerty-toetsenbordje. Hoewel het een zakelijk toestel is, dat op Windows Mobile draait, heeft Sony Ericsson het uitgerust met een leuke eigen interface en is het ook grotendeels gericht op multimedia.

Nokia 5800 touchscreenartikel

 

Sony Ericsson X1 touchscreenartikel

 

Het is wel duidelijk dat de touchscreenmarkt snel groeit en naar verwachting zal Sony Ericsson aanstaande donderdag, 28 mei, een touchscreen-feature-phone aankondigen. Hiermee blijven alleen Nokia en HTC nog achter in deze markt en die twee merken zullen waarschijnlijk ook niet meer met een dergelijke touchscreen-telefoon komen, omdat de nadruk steeds meer op smartphones komt te liggen. Dat wil niet zeggen dat we in de toekomst niets moois meer kunnen verwachten, zowel Nokia als HTC zullen steeds meer touchscreen-smartphones uitbrengen, Sony Ericsson, Samsung en LG zullen in alle segmenten met touchscreen-telefoons komen. Voor de schermen zelf kunnen we met zekerheid zeggen dat deze steeds meer over zullen gaan op de capacitieve touch-techniek, die voor het eerst werd toegepast in de Apple iPhone. Ook zullen steeds meer oled-schermen op de markt verschijnen, wat de kwaliteit een goede boost moet geven. Het formaat van de schermen, één van de factoren waarom touchscreens zo populair zijn, zal niet veel meer doorgroeien, omdat de toestellen dan te groot worden. Op langere termijn zullen er toestellen met opklapbare touchscreens komen, waarna het formaat van de schermen weer zal kunnen doorgroeien, maar zo ver zijn we nog lang niet. De touchscreen-telefoons zullen steeds wijder over de portfolio’s van producenten verspreid worden en op een gegeven moment zullen zelfs de allergoedkoopste prepaid-toestellen een touchscreen krijgen, hoewel het gewone scherm nooit verdreven zal worden.

Toekomstige touchscreen-telefoons touchscreenartik 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters