Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon

Vallen en opstaan? Wedergeboorte? Sinds het begin der tijden zijn cameratelefoons toch alleen maar beter geworden? Ja, maar na jaren dat de camera een secundaire functie was geworden op een telefoon lijkt er nu voor het eerst weer op grote schaal wat te gaan gebeuren in de markt van cameratelefoons.

Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon n8 x

Waarom? Ik weet het niet. Misschien dat men op zoek is naar nieuwe innovaties en zich bedacht dat die megapixelrace van vroeger toch nog niet zo onhandig was. Of misschien vinden Androidfabrikanten nu eindelijk dat ze de iPhone ver genoeg voorbij gestreefd zijn qua smartphone-ervaring dat ze voor het eerst weer ruimte hebben om zich op andere zaken te richten. In ieder geval weet ik wel dat de enige fabrikant die altijd volle aandacht heeft besteed aan camera’s op zijn telefoons sinds de komst van de iPhone hard ingestort is. De Nokia N8 had dan wel een uitmuntende camera, Nokia had zich in die tijd misschien beter wat meer kunnen focussen op het verbeteren of vervangen van Symbian als primaire smartphone OS.

Enfin, dingen zijn gegaan zoals ze gegaan zijn en nu begint de smartphone-industrie weer steeds meer naar de camera te kijken. En aangezien ik altijd al gefascineerd ben door cameratelefoons, vond ik dat een goed moment om er eens een blogje over te schrijven. Die fascinatie komt overigens niet omdat ik nou zoveel gebruik maak van cameratelefoons: 90% van de foto’s die ik ermee maak zijn om de camerakwaliteit uit te testen voor een review. De andere 10% maak ik op vakantie, omdat mijn Nikon D60 vorig jaar verdronken is en ik geen zin heb om enkele honderden euro’s uit te geven voor een nieuwe camera. Toch vind ik het wel belangrijk om een fatsoenlijke camera op mijn telefoon te hebben en denk ik dat de situatie voor een groot deel van Nederland een beetje hetzelfde is. En dus lijkt het me een goede zaak dat de smartphone-industrie het concept cameratelefoon eindelijk weer eens een beetje serieus onder de loep neemt.

“De markt voor cameratelefoons begint eigenlijk in 2001 als Ericsson de CommuniCam MCA-10 lanceert.”

Ericsson CommuniCam MCA-10

Zoals ik ook in mijn aankomende review van de Samsung Galaxy S4 zoom uiteenzet, begint de markt voor cameratelefoons eigenlijk in 2001 als Ericsson de CommuniCam MCA-10 lanceert. Deze accessoire kon je aansluiten op een aantal modellen van de voormalige telefoonfabrikant en kon zo foto’s maken met en VGA-resolutie. In 2002 maakte Nokia de eerste ‘echte’ cameratelefoon, de 7650. Ik herinner me nog dat ik dat toestel had en er vooral foto’s mee maakte omdat het kon. Ik had weinig om op de foto te zetten, en het maakte ook niet uit want het zag er toch niet uit, maar het idee was wel heel erg gaaf.

Later bleken Nokia en Sony Ericsson hun voorsprong op de markt van cameratelefoons goed vast te hebben, toestellen als de Sony Ericsson K750, Nokia N70, Sony Ericsson K800 en Nokia N82 waren razendpopulair en niet in de laatste plaats om hun camera. Het was dan ook een race om wie de meeste megapixels in een telefoon kon stoppen, want dat was makkelijk te verkopen. Voor de kwaliteit van de foto’s was dat niet altijd even goed en langzaam maar zeker was iedereen ook wel een beetje klaar met de zogenaamde megapixelrace. Zo nu en dan kwam er een nieuwe functie boven water, maar de meesten zetten weinig zoden aan de dijk. Zo stopte Samsung tevergeefs optische zoom in een telefoon: de G800 maakte niet bepaald goede foto’s en was ook allerminst een bestseller. Functies als geo-tagging, gezichtsdetectie en glimlachdetectie zijn wel geïntroduceerd en gebleven, maar bleken allen slechts kleine toevoegingen te zijn.

Opvallend zijn de gebeurtenissen rond de lancering van Android. Het jaar waarin Android op de markt kwam in Nederland, 2009, markeerde ook direct het einde van de megapixelrace. Dat jaar zou de grens van 12 megapixels nog gehaald worden met de Samsung Pixon 12 en de Sony Ericsson Satio en toen hield het plots op. Iedereen behalve Nokia, dat in 2010 met de N8-00 voor een lange tijd de beste cameratelefoon op de markt zette, was de camera’s plots vergeten. Samsung, Sony Ericsson, LG, iedereen was opeens bezig met zo snel mogelijk een goede Androidtelefoon produceren en daarbij werd de camera slechts als een secundaire functie gezien. Sony Ericsson zette met de marketing van zijn vlaggenschip de Xperia X10 nog wel in op de camera, maar kwalitatief haalde het het niet bij de eerdere Satio. Het heeft dan ook een tijd geduurd voordat de eerste Androidtelefoon met een camera op het niveau van de Satio of de Pixon 12 op de markt kwam.

Dat kwam ook niet in de laatste plaats omdat telefoons niet meer dik mochten zijn. Alles moest maar dunner, dunner en dunner en een goede camera neemt nou eenmaal ruimte in beslag. Ander gevolg daarvan was dat de Xenon-flits voor lange tijd uit de smartphone verdween. De eerste Android-smartphone met Xenon-flits die in Nederland is uitgebracht verscheen pas heel recent in de vorm van de Samsung Galaxy S4 zoom.

Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon samsung m8910 pixon 12 vs sony ericsson satio 
Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon samsung m8910 pixon12 vs sony ericsson satio 
Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon sony ericsson satio vs samsung m8910 pixon12 
Vallen en opstaan: de wedergeboorte van de cameratelefoon samsung m8910 pixon12 vs sony ericsson satio 1 

“Toch heeft de Nokia 808 PureView wel wat bereikt.”

De enige die dus wel door bleef gaan met het focussen op de camera in telefoons was Nokia. Vorig jaar kreeg de N8-00 eindelijk een opvolger als beste cameratelefoon op de markt in de vorm van de Nokia 808 PureView. Vooral een proof of concept, want het Symbian OS waar het toestel op draait was inmiddels al lang outdated, waardoor de 808 niet meer mee kon als serieuze smartphone. Toch heeft de 808 wel wat bereikt. Ik kan me nog herinneren dat ik op het Mobile World Congress 2012 na afloop van Nokia’s persconferentie, waar ik niet geweest was, mijn laptop openklapte en zag dat Nokia een telefoon met een 41-megapixelcamera aangekondigd had. Het eerste wat ik dacht was: “Dat moet een typefout zijn.” Maar dat was het niet, en de foto’s die Nokia op zijn stand had hangen logen er niet om. Ik heb de telefoon tot op de dag van vandaag helaas niet uitgebreid kunnen testen, maar ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat hij erg goede plaatjes schiet.

Gelukkig is de industrie nu op een punt aangekomen dat de cameratelefoon er wel weer toe doet en dat er ook steeds meer interessante toestellen komen. Nokia heeft de techniek van zijn 808 PureView inmiddels in een toestel met een fatsoenlijk besturing gestopt: de Nokia Lumia 1020. Samsung pakte het anders aan door een telefoon op een compactcamera te plakken. De Galaxy S4 zoom is een voorloper in wat hopelijk een interessante nieuwe niche wordt. En laten we ook de HTC One met zijn UltraPixel-camera niet vergeten. De resultaten zijn dan weliswaar niet geweldig, maar het vergroten van de sensor en het niet meegaan in de megapixelrace is zeker lovenswaardig. Tegelijkertijd zorgen ook andere innovaties voor nieuwe mogelijkheden, de trend dat telefoons waterdicht worden levert bijvoorbeeld leuke onderwaterplaatjes op.

Nokia boekt verlies in tweede kwartaal 131544 nokialumia1020 

“Maar de meest interessante innovatie komt misschien wel van Sony.”

Maar de meest interessante innovatie komt misschien wel van Sony. Een soort CommuniCam 2.0. Volgens de geruchten is het bedrijf bezig met een tweetal lenzen die je als accessoire op je smartphone kan plakken. Niet om voor je eigen lens te zetten en zo een halfbakken zoom in te bouwen, maar als vervanging van je smartphonecamera. Het apparaatje heeft een lens en sensor ingebouwd en stuurt via NFC en Wi-Fi je foto’s door naar de smartphone waar hij opgeplakt zit. Het grote verschil met de CommuniCam is dat je smartphone nu standaard al een aardige camera heeft waarmee je in spontane situaties leuke kiekjes kunt maken. Als je dan bijvoorbeeld op vakantie gaat kun je zo’n lens meenemen, in plaats van een volledige camera. Dat scheelt ruimte, gewicht en kosten, maar biedt nog een groot voordeel. Omdat de foto’s op je smartphone terecht komen kun je er meteen van alles mee doen. Alle voordelen van een Galaxy S4 zoom dus, maar dan zonder dat je altijd een dikke zware telefoon mee hoeft te dragen.

Het worden kortom weer interessante tijden voor smartphoneliefhebbers. In de eerste plaats om te zien hoe nieuwe producten als de Galaxy S4 zoom en Sony smartphonelenzen door de markt geadopteerd zullen worden. Maar zeker ook om al het moois dat hoogstwaarschijnlijk op het moment ontwikkeld wordt. Als ik een suggestie mag doen: het bouwen van een fatsoenlijke cameradock voor de Asus Padfone kan nooit heel ingewikkeld zijn. En het concept van HTC’s UltraPixel moet ook wel zo te finetunen zijn dat het wel verbluffende foto’s oplevert.

Sony DSC-QX10 DSC-QX100 lenses 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters