Vergelijking Safari en Opera Mini voor de iPhone

We nemen Apple’s eigen iPhone browser Safari en Opera Mini 5 onder de loep en vergelijken de snelheden en stabiliteit.

Na een aantal jaar heeft Apple er eindelijk voor gekozen om andere browsers toe te laten op zijn paraltje: de iPhone. De allereerste niet-Apple browser is Opera Mini 5 geworden. Het was eerder al beschikbaar voor andere platformen zoals Windows Phone en Android, en daar bevalt het iedereen goed. In dit artikel nemen we de nieuwe browser onderhanden en vergelijken we hem met de standaard Safari browser van Apple.

De interface van de browser ziet er over het algemeen compleet anders uit dan die van Safari. Opera heeft ook afgeweken van de standaard iPhone-layout en kleuren in de applicatie. De layout is gefocust op de webpagina en heeft net als Safari een kleine werkbalk onderaan het scherm. Je kan met een hele hoop tabs werken en er snel tussen wisselen of een nieuwe openen, dit gaat makkelijker in Opera Mini dan in Safari. Ook ververst Opera de pagina niet waar je naar switcht, wat Safari weer wel doet. Dat bespaart je weer wat irritatie en tijd.

Opera Mni Tabs 

De interface van Opera werkt sneller, beter en gebruiksvriendelijk. Maar nu komt nog het belangrijkste: welke browser is nu het snelste? Volgens Opera zelf is dat uiteraard haar eigen browser, maar All About Phones doet graag zelf de test. We nemen een iPhone met een EDGE-verbinding (België) met volledig bereik en nemen de laadtijden van verschillende websites op bij iedere browser. We hebben iedere website drie keer getest en daarna het gemiddelde berekent.

EDGE (uitstekend bereik)

AAP 00:00:36,15 00:00:12,57
Nu.nl Mobiel 00:00:9,15 00:00:5,20
NOS 00:00:47,54 00:00:9,70
Hyves.nl 00:00:55,81 00:00:9,01

Wi-Fi (uitstekend bereik)

AAP 00:00:16,95 00:00:5,11
Nu.nl Mobiel 00:00:5,89 00:00:3,03
NOS 00:00:22,37 00:00:6,14
Hyves.nl 00:00:55,18 00:00:9,01

Grafiek

Zoals je kan zien is Opera Mini duidelijk veel sneller dan Safari. Meestal is er een verschil van tientallen seconden bij zware sites. Zelfs bij een lichte mobiele site zoals nu.nl mobiel was Opera nog een paar seconden sneller dan Safari. Ook blijkt Opera sneller te kunnen zoomen en ook intelligenter; hij zoomt direct in op een alinea of tekstblok zonder dat je precies moet zoomen of pinchen om de tekst mooi op je scherm te krijgen. Opera zorgt er niet alleen voor dat je sneller kan browsen, je hele iPhone-ervaring zal er op vooruitgaan. Het zit namelijk zo dat Safari-tabbladen op de achtergrond blijven draaien wat weer een paar megabyte RAM-geheugen in beslag neemt. Opera doet dat dan weer niet, dus als je van plan bent om over te stappen onthoud dan wel even dat je alle tabbladen in Safari sluit.

Bij het opstarten van het programma krijg je een soort fast-dial voor websites te zien. Je kan favorieten toevoegen en door op het screenshot te tikken de website openen. Door te ‘langklikken’ op een link kan je de die in een nieuw tabblad openen. De applicatie werkt niet met het standaard knippen en plakken van de iPhone maar met een eigen stijl. Door je vinger op een stukje tekst te houden kan je de optie ‘selecteren’ kiezen en een stukje tekst selecteren en daarna kopiëren of opzoeken met Google.

Fast Zoeken 

Helaas heeft Opera Mini ook nadelen. Zo weergeeft hij verschillende sites zeer slecht. Zo kan de browser de mobiele versie van YouTube niet juist weergeven. Tekst staat door elkaar en op de verkeerde plaats. Dit probleem bij Opera komt doordat sites door hun eigen servers worden gecomprimeerd en vervolgens geserveerd aan gebruikers om zo de laadtijd te bevorderen. In Safari worden de YouTube video’s vervangen door een Play-knop die de video afspeelt in de YouTube speler van je iPhone, dat doet Opera niet. Als er op een site flash verschijnt weergeeft hij niet het bekende lego-blokje maar een afbeelding die je verwijst naar de website van Adobe om Flash te installeren.

De browser is nog nieuw op de iPhone, dus er zitten ook kinderziektes in. De applicatie is geen enkele keer gecrasht, wat Safari wel al eens durft, maar soms zitten er een paar dingen fout. Zoals je op onderstaande screenshots kan zien blijft het toetsenbord wel al eens hangen al je je iPhone draait maar dat probleem verdwijnt weer als je de applicatie herstart.

Fout YouTube 

Al met al is Opera Mini voor de iPhone gewoon een prima stukje software. Er zitten hier en daar wat bugs in, maar het zorgt vaak voor een betere internetervaring dan de standaard Safari browser van Apple. Minder crashes, snellere laadtijden, meer opties en een gebruiksvriendelijke interface zijn de troeven van Opera Mini. Wel is het jammer dat sites niet altijd goed weergegeven worden en dat Flash niet ingebouwd is. Het is tenslotte nog eens gratis ook, dus wat houd je tegen?

Titel: Opera Mini Web Browser
Uitgever: Opera Software ASA
Prijs: Gratis
Applicatie downloaden:
Vocalia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. VEWpuz -

  ik vind opera mini ook geen winnaar, als de applicatie al eens is geopent, moet ie weer een paar seconde laden, bij safari is dit niet het geval.
  Ook het inzoomen werkt niet lekker met inloggegevens.

  maar het mooiste is wel dat je een aplle gevoel krijgt met het multitasken van pagina's.
  ik merk bij mij iphone niet veel snelheid op 3g of op Wi-fi.

 2. rubenw -

  Ik vind niet dat Opera Mini een betere internetervaring levert. Het enige voordeel vind ik dat de browser sneller is, maar bijvoorbeeld de tweede balk met de titel is compleet overbodig. Ook worden pagina's vaak fout weergegeven en dat vind ik nou juist het belangrijkste van een browser. Voor mij dus geen winnaar.

 3. Harm -

  En pinch to zoom? werkt dat wel op de iPhone ik heb namelijk goede ervaring met Oprah Mini-5 op de HTC HD2 maar geen pinch to zoom helaas :S

 4. Dragao Cell -

  Toch vind ik Safari wat smoother werken.
  Opera Mini is snel voor internetten op een 2G netwerk. Helaas werkt mult-touch niet en bestaat er maar 1 zoom optie.
  Pluspunten zijn snelheid en mooie ui voor tabbladen.

 5. zwerver -

  Overigens wordt er volledig voorbij gegaan aan het feit dat de sites sneller laden om één enkele reden: ze worden gepreload vanaf servers van Opera Mini.

  Dit heeft nogal wat veiligheidsimplicaties. Al je wachtwoorden worden via de servers van Opera verstuurd, waarbij een hacker zich alleen hoeft te richten op die servers. Een geslaagde hack betekend dat alle gegevens (van credit card tot inlogcodes voor internet bankieren) bemachtigd kunnen worden.

  Uiteraard moet je niet internet bankieren via een mobiele telefoon en al helemaal niet op deze manier, maar leg dat maar eens uit aan je tante van 60 waar je net op haar spiffy iPhone Opera Mini geïnstalleerd hebt. Dit is overigens bij alle versies van Opera Mini (WM/Android/iPhone) het geval en is in de informatie beveiligingswereld een al eerder besproken gevaar.

   1. zwerver -

    Verstopt bij de melding dat websites niet goed weergegeven worden ja. Maar niet waar het hoort: bij de snelheidsmetingen 😉

 6. Harrie -

  Hebben we bij AAP een gejailbrakete iPhone? Haha. Je kon natuurlijk ook zeggen dat je een Belgische te pakken had waarin je nou eenmaal elke SIMkaart in had kunnen stoppen, maar moet zeggen dat ik het zo ook wel eerlijk vind. Gewoon voor uit komen dat je een illegale hebt 😀 (Y)

  1. Alex de Widt -

   Aan gejailbreakte telefoon is niks illegaals wat ons betreft.
   Er zijn zat handige applicaties via Cydia die het testen of verbeteren van de iPhone waard zijn 🙂

  2. zwerver -

   "We nemen een iPhone met een EDGE-verbinding (België) met volledig bereik en nemen de laadtijden van verschillende websites op bij iedere browser"

   Waar denk je dat onze reviewer woont? 🙂

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: Dit zijn de beste smartphones voor de feestdagen lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters