Verslag eerste twee dagen Mobile World Congress

De eerste twee dagen van het Mobile World Congress zitten er alweer op. Zondag stond voor ons in het teken van onze aankomst en natuurlijk Sony Ericsson en maandag was het vliegen en vooral rennen naar alle persconferenties.

Zondag om elf uur vertrokken we met z’n tweeën uit Amsterdam richting Barcelona waar we rond drie uur aankwamen, om een uurtje later ons hotel te vinden, midden in de stad. Het MWC is vanaf het hotel rechtstreeks te bereiken via de metro en om deze reden hebben we dan ook dit hotel uitgekozen. Zondagavond was het tijd voor onze eerste echte persconferentie in Barcelona in de hippe club van Opium Cinema. Sony Ericsson ging hier haar Idou en W995 aankondigen en het was een hele happening. De rijen stonden twee straten dik voor de ingang vol met pers en het lukte de dames achter de balie maar niet om het inchecken te verzorgen. Al met al liep het toch prima af en de persconferentie zelf was prima verzorgd en gezellig. Aangezien dit ook gelijk de eerste echte persconferentie was, was de volledige pers aanwezig uit het buitenland en Nederland.

Sony Ericsson persconferentie

 

Sony Ericsson persconferentie

 

Sony Ericsson persconferentie

 

Nokia persconferentie

Maandag beloofde een drukke dag te worden. Dit was al ruim van te voren bekend maar na het beleven van deze dag weten we dat we het volgend jaar anders gaan doen. Op maandag stond het volgende op het programma:

  • 10:00 Nokia persconferentie
  • 11:00 HTC persconferentie
  • 12:00 Samsung Persconferentie
  • 14:00 LG persconferentie
  • 15:00 Microsoft persconferentie
  • 18:00 Acer persconferentie

De producenten hebben het namelijk zo uitgedacht dat alle persconferenties op dezelfde dag zijn waardoor ze de rest van de week kunnen gebruiken om interviews te geven bij hun stands. Dat is prima maar het heeft ons wel tot het besluit gebracht om volgend jaar waarschijnlijk met minimaal 4 personen te gaan zodat we niet hoeven te stressen van de ene kant van de stad naar de andere kant zoals dat gister het geval was. Uiteindelijk hebben we alles gehaald alleen hadden we liever Samsung, LG en Acer overgeslagen aangezien de eerste twee niets nieuws te melden hadden, wat wij nog niet wisten en jammer genoeg gaf Acer zo’n slechte persconferentie dat we de volgende keer het bedrijf liever links laten liggen als het om persconferenties gaat. De persconferentie van Acer was namelijk lang, langdradig, saai en niets werkte. De aankleding was overigens wel weer erg goed maar het menselijke gedeelte ging geheel fout en dat was zeker niet voor herhaling vatbaar.

Acer persconferentie

 

Acer persconferentie

 

Acer persconferentie

 

De persconferentie van Samsung was ook niet erg aangenaam te noemen. Zo was de spreker niet echt bedreven in het Engels en had Samsung besloten om het weekend voor het MWC alles aan te kondigen zodat de persconferentie overbodig was geworden. Daarnaast maakten ze voor alle nieuwe toestellen uitgebreid reclame waardoor de nieuwigheid er snel af was. Dat was jammer want stiekem hadden we stille hoop dat ze met nog iets nieuws zouden komen zoals een Android-toestel, echter is al duidelijk dat dit MWC geheel in het teken staat van Windows Mobile 6.5 en dat er voor andere op dit moment geen ruimte.

Na Samsung hadden we LG een bezoek gebracht, in de hoop dat zijn ons wisten te verrassen met leuke nieuwe dingen. Dit viel tegen aangezien wij al op de hoogte waren van al hun nieuwe producten en ze dus ook niet met iets extra’s aan kwamen zetten. De CEO van LG gaf overigens wel aan dat ze net twee uur eerder met Steve Ballmer van Microsoft een deal hadden gesloten om toe te treden tot de Windows Mobile-familie en tot en met 2012 50(!!) toestellen te gaan uitbrengen met het Windows Mobile-platform als besturingssysteem. Ook was het erg interessant te zien hoe Aziaten met hoge omes om gaan. Zo was de baas van LG omringd door personeel dat hem amper durfde aan te kijken en dat werkelijk alles voor hem deed, tot en met het flesje water opendraaien nog aan toe.

Samsung persconferentie

 

Samsung persconferentie

 

Samsung persconferentie

 

Samsung persconferentie

 

Samsung persconferentie

 

LG persconferentie

 

De Microsoft-persconferentie daarentegen was weer iets heel anders. De informatie was niet echt nieuw, maar het was allemaal erg Amerikaans, high-budget en interessant opgezet. Uiteraard is Steve Ballmer een persoonlijkheid op zich en van hem een interessant foto maken is dan ook een koud kunstje zoals je hieronder kunt zien. De persconferentie was erg goed voorbereid en helemaal verzorgd. Ook stonden alle nieuwe toestellen van bijna alle producenten achteraf opgesteld om ze eens goed te bekijken en daarnaast konden we ook nog even met Windows Mobile 6.5 spelen. Microsoft wil sterker gaan inzetten op haar mobiele tak en heeft daarom besloten om Windows Mobile voortaan Windows Phone te gaan noemen. Het besturingssysteem blijft hetzelfde heten met de drie verschillende versies, echter wordt een WM-telefoon voortaan Windows Phone genoemd door de producent.

Windows Mobile 6.5 is eigenlijk alles wat we al hadden gezien toen het uitgelekt was en nieuwe dingen kunnen we er dan ook nog niet echt over melden. Nieuw is dat het startmenu vervangen is door een standaardmenu waar je nu op uitkomt. Het lockscreen bevat nu veel meer informatie en het homescreen daarmee ook. Overigens wist Steve Ballmer op de vraag over Windows Mobile 7 het volgende te antwoorden: “Het is logisch dat de opvolger van Windows Mobile 6.5 Windows Mobile 7 wordt, echter betekent dat niet per se dat het datgene is wat jullie denken.” En op de vraag wanneer we het nieuwe OS konden verwachten en of dit samen zou hangen met de introductie van Windows 7 zei hij: “Het tijdframe hoeft niet gelijk te zijn aan dat van Windows 7”, oftewel, Windows Mobile 7 hoeven we waarschijnlijk dit jaar niet meer te verwachten.

Tot slot kunnen we nog even melden dat de bazen van LG en HTC aanwezig waren en dat we even kort met de baas van HTC, Peter Chou, hebben gesproken. Hij was bezig de toestellen van de concurrentie te bekijken en wist te melden dat ze achterhaald waren, wat natuurlijk een gezonde reactie is en we moesten er dan ook met z’n drieën om lachen.

Windows Mobile 6.5

 

Windows Mobile 6.5

 

Steve Balmer

 

Al met al was het een erg drukke dag waarin we veel geleerd hebben en vooral veel meegemaakt hebben. Het onderonsje met Peter Chou was erg leuk en ook door de stad dwalen met de heren van Engadget was een beleving op zich. Gezegd moet worden dat kosten noch moeite op deze conferentie worden gespaard door de producenten en dat iedereen voldoende aan zijn trekken kan komen met de nieuwe toestellen. Donderdag zullen we de laatste twee dagen beschrijven van dit evenement dus niet vergeten om alles dan nog eens rustig terug te lezen.

De warme groeten uit Barcelona!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters