Verslag launch HTC Touch Diamond

Ongeveer drie weken geleden kreeg All About Phones een uitnodiging om de lancering bij te wonen van een nieuw spectaculair product van HTC. Sindsdien startte de geruchtenmolen wat het zou kunnen zijn.

Zo zetten veel mensen hun geld in op het Google OS Android in combinatie met een HTC-toestel, of een nieuwe PDA van alleen HTC-makelij die op Windows Mobile 6.1 zou gaan lopen. Het is dit laatste geworden in de vorm van de HTC Touch Diamond.

Cijfers van HTC

Cijfers van HTC in Nederland en in de rest van de wereld

HTC heeft om te beginnen een erg goed jaar achter de rug. Dit komt mede doordat de markt voor smartphones wereldwijd met 78% groeide. De Windows Mobile-markt groeide met 64%. Hierdoor werd dus de afzet markt voor HTC groter. De markt van Windows Mobile is op dit moment rond de 25,2% wereldwijd. In Nederland wist HTC zijn marktbereik te vergroten van 72% naar 80 à 85% in Windows Mobile waardoor HTC Nederland tot de vijf best verkopende PDA-leveranciers in de wereld behoort. Ook groeide de bekendheid van het merk HTC van 6,4 (index cijfers) naar 14,5 in Nederland wat erop duidt dat HTC geen kleine speler meer is maar echt naast merken als Sony Ericsson en Nokia geplaatst kan worden.

HTC wil haar naamsbekendheid nog verder uitbreiden door het merk HTC en Touch beter aan te duiden en in de markt te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld goed zien aan de HTC Diamond doordat er HTC op de voorkant staat en aan de zijkant HTC innovation.

Cijfers HTC

 

HTC vs Rim

HTC vs Rim

Voor HTC zijn er een paar spelers die zich in de zelfde markt begeven als de producent. HTC onderscheidt drie verschillende markten binnen Nederland:

 • Messaging: QWERTY-keyboard in een telefoon, bijv. HTC S710
 • PDA als telefoon: Klein formaat en uiterlijk, bijv HTC Touch
 • Mobile Office: Alles-in-een oplossing, bijv HTC TyTN 2

Markten HTC

 

In deze drie markten zijn een paar spelers die zich in dezelfde markt begeven als HTC, ze staan van groot naar klein qua belang voor HTC in Nederland:

 • RIM van Blackberry
 • Nokia
 • Samsung
 • Sony Ericsson

Volgens HTC is RIM vooral actief in Nederland in het messagingsegment en daar willen ze wat aan gaan doen. Zo moeten vooral de S730 en de S710 marktaandeel afpakken van RIM in Nederland. Dit gaat moeizaam maar er zit schot in. Verder merkte HTC wel op dat RIM niet echt groot is in het smartphonegebied en daar blijft HTC dan ook sterk in. Overigens als je kijkt naar de afzet die hieronder staat van HTC en RIM dan zie je dat HTC veel sneller groeit dan RIM en daardoor wordt HTC steeds machtiger in Nederland.

Overigens wil HTC ook graag wat marktaandeel afsnoepen van Nokia omdat dat traditiegetrouw toch de grootste speler blijft in Nederland en in de rest van de wereld. Vooral de messaging devices van Nokia, zoals de E61, E71 en de E90, moeten het gaan ontgelden. HTC maakte tevens bekend dat de HTC Touch de best verkochte HTC-pda tot nu toe is in Nederland.

HTC vs. Rim

 

Introductie van de HTC Touch Diamond

Introductie van de HTC Touch Diamond

Jammer genoeg waren de foto’s van de Touch Diamond vroegtijdig uitgelekt waardoor eigenlijk de laatste week de hele wereld er al vanaf wist. Ook de specificaties waren vroegtijdig bekend en dat betreurde HTC, maar als je zo’n grote speler bent dan kun je niet altijd alles verborgen houden.

De HTC Touch Diamond (P3700) wordt het nieuwe vlaggenschip van HTC. Hiermee wordt de huidige Kaiser van zijn troon gestoten en van wat wij gezien hebben is deze machtswisseling volkomen terecht! Zelf ziet HTC de HTC Touch Diamond als hun belangrijkste product voor dit jaar. We spugen eerst even de specificaties er voor je uit, zodat je een indruk krijgt van wat hij wel en niet kan:

Specificaties

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Touch Diamond
Telefoon model Tabblet
Besturingssysteem Java
Scherm 2,8″
TFT touchscreen, 480 x 640 pixels
65.144 Kleuren
Geheugen
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Zwart
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 110 gram
Lengte 102 millimeter
Breedte 51 millimeter
Hoogte / Diepte 11,5 millimeter
Energie
Accu Standaard batterij, Li-Ion 900 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA, 7.2 Mbps
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
(A-)GPS
miniUSB, USB 2.0
Multimedia
Camera 3.2 MP
Autofocus
Secundaire VGA Camera
Video 352 × 288 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met RDS
Audio MP3, WAV, WMA
Videospeler 3gp, MP4, verder uitbreidbaar
Officiële dia HTC Touch Diamond

 

De bovenstaande afbeelding laat zien dat het bouwvolume van de HTC Diamond 59 cm3 is. Het bouwvolume is de lengte * breedte * dikte. Ter vergelijking staat ook het bouwvolume van andere “feature phones” vermeld:

 • LG Viewty 104,6 cm3
 • Nokia N82 96,8 cm3
 • Samsung Soul 67 cm3

HTC Touch Diamond

 

HTC heeft met de Diamond geprobeerd om gebeurtenissen uit het echte leven van mensen te simuleren in het toestel. Dit hebben ze bewerkstelligd door bijvoorbeeld het scrollen door contacten dezelfde vorm te geven als het bladeren door een rolodex. Ook is meer nadruk gelegd op het vergroten van de internetbelevenis. Dit hebben ze gedaan door een speciale Opera-browser te maken in samenwerking met Opera. Hiermee kun je met één hand internetten en navigeren over het web. HTC gaf toe dat ze in het verleden beloftes gemaakt hebben over het navigeren op het web en deze niet zijn nagekomen. Dit proberen ze met de Touch Diamond in te halen en onze eerste indruk is erg positief hierover. Het internetten werkt eigenlijk hetzelfde als op de iPhone en dit gaat allemaal erg snel en goed. Aan het eind van het artikel is een video te zien van Opera Mobile in actie op de Diamond.

Internet

 

Verder zit er ook een speciale YouTube-applicatie op die in samenwerking met Google is ontwikkeld. Deze werkt wederom erg goed en snel. Wel wordt de pda geforceerd om in landscapemode te gaan waardoor je het geheel een slagje moet draaien. Echter komt alles goed tot zijn recht op het VGA-scherm waardoor de belevenis echt top is. Hieraan zie je ook gelijk dat de nieuwe MSM-chip wel de grafische drivers heeft en dit is dan ook even bevestigd door HTC. Overigens is de MSM 7201A speciaal gemaakt voor HTC en deze zal dan ook exclusief gevoerd worden door HTC in 2008. Aan het eind van het artikel is een video te zien van de YouTube-applicatie in actie op de Diamond.

HTC heeft verder een paar leuke dingen ingebouwd in de Diamond die net dat beetje extra geven aan het apparaat waar iedereen op zat te wachten bij de producent. Zo wilde HTC niet alles uit te doeken doen omdat ze vonden dat gebruikers zelf achter die extra functies moesten komen, maar een paar hebben we toch weten te ontfutselen. Zo zit er een functie in dat wanneer je gebeld wordt en je telefoon gaat over, en je wilt hem snel op stil krijgen, je slechts de pda op zijn scherm hoeft te leggen en hij gaat automatisch op mute. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je in een vergadering zit en je telefoon gaat per ongeluk af. Ook zitten er een paar slimmigheden in de stylus. Zo ontwaakt de pda automatisch uit slaapstand als je de stylus eruit trekt en ook zit er een magneetje in de stylus ingebouwd zodat de pda het meeste werk doet als je de stylus er terug insteekt. Dit kan slijtage van de body van het toestel voorkomen doordat je de stylus er niet hard in hoeft te drukken maar hij het laatste stukje vanzelf gaat. Indien je onder het bellen de stylus pakt gaat het toestel automatisch naar notities. Een erg handige feature.

De HTC Touch Diamond is verder uitgerust met een tiltsensor. Dit is een sensor die bewegingen aan het toestel kan waarnemen. Ter demonstratie zit er een spelletje op het toestel, waarbij je met een balletje gaten moet ontwijken. Dit spel hebben we zelf even kunnen spelen. De tiltsensor reageert extreem snel. Volgens HTC Benelux krijgen programmamakers de mogelijkheid gebruik te maken van de tiltsensor in eigen programma’s.

Volgens de directeur van HTC Benelux zaten er zo nog een paar dingen in maar die horen we dus wel tegen de tijd dat de pda op de markt is.

Functies HTC Touch Diamond

 

Verder is het opvallend hoe snel de pda reageert op gebaren. TouchFlo 3D reageert vloeiend op aanwijzingen van gebruikers en werkt dan ook erg goed. Je krijgt soms ook echt het idee dat de pda met je meedenkt en dat was dan ook de bedoeling van HTC. Ook is de weer-applicatie erg mooi en HTC heeft hier dan ook de nadruk op gelegd omdat bleek uit onderzoek dat gebruikers hier veel waarden aan hechten. Volgens HTC zitten er ongeveer 250 verschillende weersituaties in het toestel waardoor de weer applicatie echt uniek is voor elke omgeving en situatie. Aan het eind van deze special is een video te vinden van de weer-applicatie.

HTC Touch Diamond 

Een groot punt van kritiek op de HTC Touch is dat voor tekstinvoer nog altijd de stylus nodig is. Voor de HTC Touch Diamond is een aparte tekstinvoer ontwikkeld. Onze eerste indruk is dat het erg veel lijkt op de tekstinvoer van de iPhone. Op de afbeelding is de invoer te zien waarbij je met één knop twee letters bedient. Tijdens het typen geeft het apparaat woordsuggesties. Je kunt ook kiezen voor de traditionele phonepadinvoer. Ten slotte is er de keuze voor een volwaardig qwerty-toetsenbord. Hierbij zijn de toetsen een stuk kleiner, maar nog altijd groter dan het standaard Windows Mobile-schermtoetsenbord.

Q&A HTC event

Q&A HTC event

Hieronder vind je alle vragen die we aan Mark Moons, Country Manager Benelux van HTC, hebben gesteld. Dhr Moons was zo vriendelijk om onze vragen uitgebreid te behandelen en te beantwoorden. Alle antwoorden die hieronder zijn gegeven zijn niet per se direct door Dhr. Moons zo verteld, maar we hebben onze eigen interpretatie gebruikt om zijn informatie te verwoorden. Onder elke vraag vind je het antwoord van HTC.

 • Waarom zit er geen micro-sd-slot in de Diamond?

  We hebben hiervoor gekozen omdat de Diamond van zichzelf al 4gb intern geheugen heeft. Ook vraagt een geheugenslot weer extra ruimte (circa 2mm extra dikte) in de behuizing van de Diamond, deze ruimte hebben we gebruikt voor andere dingen waardoor we het formaat van de Diamond zo klein mogelijk wisten te houden. Tot slot hebben we segmentatie in ons productportefolio toegepast en bij de Diamond was door de ontwerpers besloten om het geheugenkaartslot simpelweg achterwege te laten.

 • Waarom zit er maar een 900-Mah batterij in? Heeft dit ook een negatief effect op de stand-by tijd?

  Nee, er zijn een paar redenen te noemen waarom we hiervoor gekozen hebben. Allereerst is het goed om te weten dat de batterij langer mee gaat dan andere batterijen die we hiervoor gebruikt hebben. Dit komt door een paar zaken. Allereerst is Windows Mobile 6.1 8 tot 20% zuiniger met de batterij, dit is al een winst op zichzelf! Verder is de chipset die speciaal ontwikkeld is in samenwerking met Qualcomm een stuk zuiniger. Dit is waarom we de samenwerking met Qualcomm zijn aangegaan, omdat we de chipset ook op energieverbruik wilden aanpakken. Al met al ben ik een tevreden man als ik mijn pda een dag lang intensief gebruik (lees: HSDPA internetten, mailen, navigeren en bellen) en de batterij het volhoudt.

 • Gaat u uw strategie wijzigen als de iPhone in Nederland komt? En hoe zit dat met de rest van de wereld bij HTC?

  Voor de iPhone zijn wij niet zo bang. Begrijp me niet verkeerd, iedereen houdt Apple goed in de gaten, echter menen wij dat wij betere producten hebben dan de iPhone. Ook als er een 3G-versie komt dan zal die geen bedreiging vormen voor ons, omdat de prijs van dat apparaat zo absurd hoog is en de functionaliteit niet te meten is met die van onze devices. Onze strategie zullen we dus hiervoor niet wijzigen.

  Ik wil mijn pijlen liever richten op Nokia dan op Apple, omdat simpelweg Nokia de grootste “bedreiging” is in de markt waarin wij actief zijn.

 • Waarom zit er geen flits in de Touch Diamond?

  Dit heeft wederom dezelfde reden als de geheugenkaart. Ten eerste scheelt dit gewoon ruimte in de behuizing en ten tweede heeft een led-flash volgens ons weinig nut en wordt er amper gebruik van gemaakt. Er zijn maar weinig telefoons waar hij wel echt een doel heeft en die hebben toch net een wat ander segment voor ogen dan wij.

 • Wordt er TomTom bij de Diamond geleverd, en zo ja, welke versie?

  Eerst kregen we alleen een: ja, TomTom komt later met meer info hierover, maar daarna:

  Ja, er zal wederom een TomTom-teaser bij zitten. Het gaat hier om Mobile 7 en deze bevindt zich in de laatste fase van de ontwikkeling. Een leuke functie zal zijn dat als je een klein rondje met je vinger maakt op het scherm dat hij dan zal inzoomen in de kaart. Andersom natuurlijk ook. Wederom, TomTom komt later met meer info.

  Echter hebben we dit via een andere bron vernomen:

  TomTom zit standaard in de rom ingebakken. Op de testversie waarmee wij zaten te spelen was hij nog niet aanwezig, echter weten we wel het volgende. De Alphaversie werd eerst op de Touch Cruise getest en daarna (sinds 2 weken ongeveer) op de Diamond doorontwikkeld. De PocketPC-developers bij TomTom zijn druk bezig om bijna alle PND features te porteren. TomTom HOME zal Mobile 7 niet op de Diamond installeren. Maar TomTom HOME zou wel via ActiveSync/Vista MobileDeviceCentre de Diamond moeten spotten.

  Meer info volgt zodra we dat binnen krijgen.

 • Wordt er nog wat gesleuteld aan de huidige versie Diamond of is hij al af?

  De huidige versie zoals die nu voor je ligt zal ook zo in de winkel verschijnen. Wel wordt de software nog hier een daar verbeterd qua performance, hier zijn onze developers druk mee bezig en dit zou binnen twee weken klaar moeten zijn waarna het flashen en uitleveren kan beginnen. Dus er wordt nu vooral aan de software die onder de motorkap zit gewerkt.

 • Hoe zit dat met het internet. Vroeger zeiden jullie dat het al een hele beleving was maar dat nemen jullie nu terug?

  De baas van mijn baas zei het al eerder deze week in Londen. Peter Chou zei het volgende:

  [quote=”HTC CEO Peter Chou”]De belofte van internet in de palm van je hand en de wereld aan je vingers, is tot nu toe een valse geweest[/quote]

  Hiermee geven we aan dat we in het verleden niet waar konden maken wat we zeiden maar dat we met de nieuwe browser op de Touch Diamond deze verwachting wel kunnen leveren. Je kunt nu letterlijk met één hand en één vinger het hele web aan!

 • Hoe zit het met de drivers/rom-update voor de TyTN 2 en andere pda’s van HTC?

  Ik kan bevestigen dat we deze maand een rom-update zullen uitbrengen voor de TyTN 2 die de meeste problemen zal oplossen en verbeteren. Dit zal tevens een 6.1 update worden waarmee de TyTN 2 weer helemaal up to date is. Voor andere apparaten kan ik het nog niet bevestigen.

 • Hoe kijkt HTC tegen communities en personen die een eigen rom maken en die op een HTC pda zetten?

  Ik wil vooropstellen dat we daar niet blij mee zijn, echter zijn er twee zijden aan. Als eerste heb je een groep heel fanatieke mensen die erg betrokken zijn bij hun HTC-apparaat en er daarom op los gaan knutselen. Dit is natuurlijk prachtig en eigenlijk zouden we veel meer moeten doen met deze groep. Je zou kunnen denken aan een adviesorgaan of testers voor HTC-apparaten en -software.

  Aan de andere kant is het natuurlijk niet de bedoeling om onze software, programma’s en andere zaken uit onze apparaten te slopen die naar andere te porten. Ook het verwijderen van cid’s en simlocks is niet prettig omdat dit simpelweg niet de bedoeling is. We zijn zelf ook pda-verslaafd en houden dan ook graag van tweaken, echter houden we zulke community’s goed in de gaten om op de hoogte te blijven van hun meningen en wat ze uitspoken. Verder hebben we hier geen concrete plannen voor en kijken we het allemaal rustig aan hoe dat zich ontwikkelt.

 • Zit er extra HTC-software bij de Diamond om bijvoorbeeld de album art aan te maken?

  Nee, dit kun je gewoon simpelweg doen door een plaatje aan een mp3 toe te kennen en op de Diamond te zetten. Wel hebben we een andere functie ingebouwd, namelijk die van mass-storage. Als je de pda aansluit op de pc dan krijg je twee keuzes op de pda te zien, of mass-storage zodat je pda verandert in één grote geheugenkaart die in ‘mijn computer’ verschijnt en waarmee je alles kunt drag-en-droppen. Of je kiest voor een activesync verbinding om je pda te synchroniseren.

HTC Touch Diamond 

Samenvatting event en Diamond

Samenvatting event en Diamond

Allereerst willen wij HTC en Whizpr bedanken voor een erg goed geregeld event! Ook willen we Mark Moons bedanken voor de tijd om onze vragen zo uitgebreid te beantwoorden en zijn openheid omtrent het bedrijf.

In de korte tijd dat we met de HTC Touch Diamond mochten spelen waren we erg onder de indruk. Het toestel is klein, handzaam, snel en ook nog eens gebruiksvriendelijk en slim. Het denkt vaak met je mee en past zich aan de situatie aan. Ook heeft HTC allemaal kleine leuke foefjes erin gegooid waarvan we vaak dachten “waarom zit dat er al niet in bij de rest?”. Wij zijn ervan overtuigd dat de Diamond een grote hit gaat worden en op dit moment is hij zeker het kopen waard en laat hij de concurrentie in zijn segment ver achter zich. Mede door zijn scherpe prijs, rond de 500 euro, en specificaties is dit een prima alternatief voor Blackberry’s, Nokia’s en andere smartphones.

Binnenkort hopen we een uitgebreide review van de Diamond te publiceren zodat we zelf kunnen ervaren hoe hij nou echt is in het dagelijks gebruik. Echter van wat we tot nu toe gezien hebben zal dat wel goed zitten.

HTC Touch Diamond 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters