Verslag launch Sony Ericsson C905, F305 met preview Xperia X1

Ongeveer twee weken geleden kreeg All About Phones een uitnodiging om de lancering bij te wonen van de volgende generatie Sony Ericssontoestellen. Sindsdien startte de geruchtenmolen wat het zou kunnen zijn.

Een paar dagen voordat het event plaatsvond, lekten de meeste nieuwe producten uit. In Amsterdam werd de 8-megapixelknaller, de C905, gelanceerd samen met de Fun phone, de F305. Ook konden we de Xperia X1 even stevig onder handen nemen.

Cijfers

“Het gaat wereldwijd goed met Sony Ericsson,”, dat was de boodschap die vandaag werd uitgedragen door een van de grootste producenten van telecomapparatuur in de wereld. Inmiddels heeft Sony Ericsson wereldwijd meer dan 66,5 miljoen toestellen verkocht met het Walkmanlogo en 22 miljoen toestellen met het Cyber-shotlogo. Dit waren tot nog toe de belangrijkste pijlers van Sony Ericsson in haar mobiele markten. Deze twee zullen zeker ook in de toekomst belangrijke pijlers blijven echter komt daar het een en ander bij.

sony1

 

Zo zal Sony Ericsson zich meer gaan toeleggen op prepaidtelefoons. Vooral in opkomende markten als in Azië valt veel omzet te halen uit prepaid- en low-end toestellen zoals de vandaag geïntroduceerde J132. Dit toestel zal verkocht gaan worden als prepaidtoestel en zal een prijs kennen van rond de 50 euro. De belangrijkste functie zal een FM-radio zijn en verder is het toestel bedoeld om te sms’en en te bellen.

sony2

 

Daarnaast zal ook de Xperia- en Multimedialijn een belangrijk segment worden binnen Sony Ericsson. De preview van de Xperia X1 kun je hieronder vinden. Ook Fun & Entertainment zal nog verder uitgebreid worden en in dat deel kwam er vandaag een toestel bij. Deze drie segmenten worden ook wel omgeschreven door Sony Ericsson als Being Accessible (prepaids), Reaching new audiences (Fun) en Taking the Lead in Imaging (Xperia en Multimedia). In deze segmenten werden daarom vandaag de J132, F305 en de C905 geïntroduceerd.

sony3

 

Introductie C905

Zoals gezegd werd in het Multimediasegment weer een nieuwe Cyber-Shot-telefoon toegevoegd aan het assortiment. Deze keer was Sony Ericsson opnieuw de eerste die een nieuwe megapixelgrens wist te bewerkstelligen door een telefoon te introduceren met 8,1 megapixels, de C905. De C905 heeft iets weg van de wat oudere Nokia 6280 en 6288 qua formfactor en materiaal. Het toestel is opgebouwd uit hard plastic en voelt prettig aan als het in je handen ligt. Dit toestel zal in drie kleuren naar buiten komen.

sony4

 

Allereerst de zwarte kleur. Deze kleur oogt heel chique en heeft een wat mannelijkere feel dan de zilveren versie. Deze kleur is gemaakt van hetzelfde materiaal en ligt erg prettig in de hand. Wederom is opvallend dat het scherm erg helder en scherp is en een mooi groot formaat heeft.

sony5

 

sony6

 

sony7

 

sony8

 

sony9

 

Hierna bekeken we de zilveren kleur. Ook dit toestel is van hard plastic gemaakt en voelt wat softer aan en is waarschijnlijk meer bedoeld voor de dames, evenals met de bruine versie. Opvallend is dat Sony Ericsson voor dezelfde kleurenschema’s heeft gekozen als de K800i-serie.Het batterijklepje is mooi beschermd door een cover die niet boven de body uitsteekt, een grote verbetering tegenover voorgaande modellen. Als je de lenscover opendoet dan schuift de cover automagisch in de body weg wat er erg leuk en vooral functioneel uitziet.

sony10

 

sony11

 

sony12

 

sony13

 

sony14

 

sony15

 

Er komt ook nog een Brons model uit zoals gezegd, echter was deze niet aanwezig bij de lancering. De bedoeling is dat de C905 aan het eind van dit jaar uit zal komen. Sony Ericsson heeft te kennen gegeven dat het de wintercampagne gaat inluiden met de C905. In de doos zal een headset zitten, een 2gb M2-geheugenkaart, datakabel, een strap en natuurlijk de boekjes. Als extra accessoires kun je een tv-out-kabel kopen voor dit toestel, een externe batterijoplader en een tijdelijk powerpack dat je telefoon nog even snel van energie kan voorzien. Het toestel zal rond de 450 euro gaan kosten, ongeveer evenveel als de K850 toen hij gelanceerd werd.

sony16

 

sony17

 

Hieronder zie je de reclamevideo van de C905. Op het eind van deze special hebben we nog een extra lading foto’s waarin je de C905 naast de HTC Diamond kunt zien.

Introductie F305

Naast de Multimediacategorie werd ook een toestel in de Fun/Reaching new Audiences-categorie gelanceerd. Deze keer was dat de F305 waarin de F staat voor “Fun”. Dit is het nieuwe gameplatvorm van Sony Ericsson. Dit moet de tegenhanger worden van Nokia’s N-Gage en Sony Ericsson heeft daarvoor een paar leuke functies in de F305 gestopt.

sony18

 

In de F305 zit een motion sensor ingebouwd die de bewegingen waarneemt van de telefoon. Zo zullen er drie spellen meegeleverd worden met de F305, te weten bowlen, vissen en racen. De F305 werkt eigenlijk hetzelfde als de Nitendo Wii, je moet even bedenken dat je op de bowlingbaan staat en dat je met de telefoon een gooibeweging maakt. De telefoon neemt deze beweging waar en op het scherm zie je dan hoe je hebt gegooid en natuurlijk wat je hebt omgegooid. Het werkt erg leuk, echter was de software van telefoon niet zo stabiel dus we konden het niet goed testen.

sony19 

De F305 zal in de kleuren zwart en wit beschikbaar worden gesteld omstreeks eind juli. Het toestel heeft een erg strak toetsenbord dat helemaal vlak is. Verder is het gemaakt van hard glimmend plastic. Het toestel is bovendien erg klein en prettig voor in de handen.

sony20

 

sony21

 

sony22

 

Preview Xperia X1

Tijdens de Sony Ericsson presentatie werd vrijwel niets gemeld over de Xperia X1. Na afloop was er de mogelijkheid om de nieuwe toestellen aan te raken. Dat moment hebben we ook aangegrepen om wat vragen te stellen over de Xperia X1. In eerste instantie stond er een Xperia X1 opgesteld die niet aan wilde. Na wat aandringen werd een Xperia X1 gepakt die wel werkte.

Het duurde even voordat het toestel opgestart was (minimaal 5 minuten). Dit kwam doordat het toestel voor de eerste keer startte en een hoop software moest installeren.

De Xperia X1 waarmee we even mochten spelen was gebasseerd op de laatste specificaties. Op het toestel draaide Windows Mobile 6.1 (build 1.2.0). Wat gelijk opviel is dat de software van het toestel voorlopig nog niet klaar is.

Het grootste gedeelte van de Xperia heeft het standaard Windows Mobile 6.1-thema. Daarnaast is een heel groot deel van de software afkomstig van HTC. Wat wel nieuw is aan de Xperia software zijn de panels. Via panels kan je snel schakelen tussen verschillende todayschermen. De eerste keer opstarten van de panels duurde even, daarna werkte het aardig.

De Xperia voelde zeer traag en stroperig aan. Gelukkig heeft Sony Ericsson nog even de tijd om aan de software te sleutelen. Het toestel wordt verwacht eind Q3 begin Q4. Voorzichtig mompelde de productmanager van Sony Ericsson Nederland over week 44. Over de prijs is nog niets bekend.

Hieronder volgen een hele hoop foto’s.
Aan het eind staat een filmpje met de werking van de panels.

foto1 foto2 foto3 
foto4 foto5 foto6 
foto7 foto8 foto9 
foto10 foto11 foto12 
foto13 foto14 foto15 
foto16 foto17 foto18 
foto19 foto20 foto21 
foto22 foto23 foto24 
foto25 foto26 foto27 
foto28 foto29 foto30 

Q&A Sony Ericsson event

1.Wanneer wordt de Xperia X1 uitgebracht?

De X1 verwachten we rond week 44 van dit jaar uit te brengen. Het toestel zal ook vooral bij veel providers te vinden zijn. De versie die hier ligt is van Vodafone, echter heeft hij wel de Sony Ericsson-rom erop zitten. Het Vodafone logo staat al wel op de achterkant. Over de prijs kunnen we nog niets melden.

2. Voor hoeveel zullen de toestellen van vandaag over de toonbank gaan?

De exacte prijs weten we nog jammer genoeg niet. Voor de C905 geldt dat hij dezelfde prijs zal krijgen als de K850 had tijdens de introductie. De J132 zal een prijs krijgen van rond de 50 euro en de S302 van rond de 150 euro. De prijs van de F305 is nog onduidelijk maar zal waarschijnlijk ergens tussen de 250 en 350 euro liggen.

3. Heeft de F305 een interactiemogelijkheid met de Playstation 3?

Nee, jammer genoeg niet. De C905 heeft deze mogelijkheid wel en kan aan een Bravia LCD of Playstation 3 worden gehangen. De F305 heeft dit dus niet echter hopen we wel dat dit in de toekomst mogelijk zal worden. In welke mate dat zal zijn kunnen we niet zeggen.

4. Welke navigatiesoftware wordt er bij de C905 geleverd?

We zullen geen uitgebreide navigatiesoftware zoals Route 66 of TomTom erbij geven. Dit kan ook niet aangezien het geen Symbian is. Wel zit er Google Maps op, deze software werkt met de interne GPS-ontvanger. Hierop kun je dus zien waar je bent en waar je naartoe wilt.

5. Waar valt de S302 in dit verhaal tussen?

De S302 is een mid-range cameratoestel. Het zal een prijs krijgen van ongeveer 150 euro en heeft een 2-megapixelcamera. We willen dat mensen een goede telefoon kunnen kopen voor weinig geld met zoveel mogelijk functies erin. De S302 is hier een prima voorbeeld van die alle moderne technieken in zich heeft.

6. Wat is de status van de Xperia X1?

De Vodafone-versie die we hier hebben is af als het gaat om de body en de techniek. De software die erop staat is echter verre van af en daarom nogal instabiel. We wilden vandaag minder de nadruk leggen op de Xperia, vooral omdat hij wat minder stabiel is, echter krijg je wel een goed beeld van de software. Er wordt dus nog hard gewerkt aan het softwaregedeelte en dat moet een paar weken voor de lancering wel goed zitten.

7.Wanneer stapt Sony Ericsson met zijn Bravia-serie in de mobiele TV in Europa?

In Azië bestaat er inderdaad de mobiele Bravia-serie die om kan gaan met de mobiele tv-standaarden die we hier sinds kort ook hebben. Daar wordt het inmiddels al breed verkocht, echter vinden wij dit nog niet het moment om het te introduceren. Wanneer wel een goed moment is, is nog een beetje onduidelijk. Maar eerst willen we zien dat het netwerk zich hier bewezen heeft en dan zullen we de overweging maken.

Samenvatting event en toestellen

Het event dat plaatsvond in de Heineken Musichall in Amsterdam was prima geregeld. Alles zag er netjes en verzorgd uit en het was ook nog eens gezellig. Een erg groot pluspunt was dat we de manager de oren van het hoofd konden vragen en natuurlijk uitgebreid met de toestellen konden spelen. Iedereen was erg behulpzaam met alle vragen en antwoorden en we hebben werkelijk veel opgestoken, waarvoor onze welgemeende dank!

De nieuwe toestellen die Sony Ericsson heeft laten zien zijn allemaal indrukwekkend. Opnieuw heeft SE de megapixelgrens doorbroken en een nieuwe standaard neergezet in de vorm van een 8,1-megapixelmonster. Het toestel is mooi, goed afgewerkt en is erg compleet. Ook de kleuren zien er prima uit en als opties zijn er leuke extra accessoires te kopen waarbij de TV-out-kabel het meest in het oog springt.

De nieuwe F305 en S302 zijn ook erg leuke toestellen met een eigenwijs uiterlijk. Ze brengen nieuwe functionaliteit in een nog kleinere verpakking, wat natuurlijk altijd goed is. De F-serie zal hopelijk nog verder uitgebreid worden zodat telefoons steeds meer als een echt gamingsplatform worden gezien. Ook het goedkoper maken van toestellen met behoud van de functionaliteit van de S302 is zeker een prettige ontwikkeling.

Al met al waren wij erg onder de indruk van alle nieuw speeltje en de gehele presentatie. Wij willen Sony Ericsson bedanken voor het event en we wachten geduldig op de eerste reviewexemplaren!

Extra Foto’s

sony23

 

foto24

 

foto25

 

foto26

 

foto27

 

foto28

 

foto29

 

foto30

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters