Verslag Mobile World Congress 2009

Ons Mobile World Congress zit er alweer op en inmiddels zijn we weer thuis. Vanaf nu kunnen we alles rustig gaan uitwerken. Het was een leuke en vooral drukke week in Barcelona, waarin we veel gezien en geleerd hebben.

Mobile World Congress

Wat een week, wat een toestellen en wat een mensen en ervaringen! Dit was ons eerste Mobile World Congress, waarin we veel gezien en vooral veel geleerd hebben over hoe zo’n congres georganiseerd wordt en verloopt. Volgend jaar gaan we het dan ook anders aanpakken met meer interviews, content en videomateriaal. We zijn er nu al uit dat we volgend jaar met ten minste vier mensen richting Barcelona zullen gaan, zodat we alles rustig aan kunnen doen zonder te stressen. Nou hebben we niet echt lopen stressen, maar naar onze mening mag de kwantiteit van de content wel wat omhoog de volgende keer, zodat jullie er zeker van zijn dat je niets gemist hebt.

Mobile World Congress

Eerder deze week hadden we al besproken wat we zondag en maandag gedaan hadden in Barcelona. Vandaag behandelen we hoe het er dinsdag en woensdag aan toe ging. Woensdag was onze laatste dag, aangezien we dat zo van te voren hadden gepland. Volgend jaar zullen we sowieso tot en met donderdag blijven, waardoor we meer interviews en andere dingen kunnen inplannen. Maar zoals gezegd gaan we eerst de dinsdag maar eens bespreken.

Maandag waren we letterlijk kapot van het heen en weer rennen dus besloten we maar om dinsdag wat rustiger aan te doen. Dit hield in dat we om negen uur opstonden, eerst rustig een kopje koffie en ontbijtje nuttigden om rond 11 uur weer op het MWC terug te zijn. Op dinsdag hadden we vooral zin om alle nieuwe toestellen even rustig te bekijken en ermee te spelen. Daarnaast wilden we jullie voorzien van de nodige showcases, wat volgens mij prima gelukt is. Gewapend met een Nikon D90 en een Sigma 17-70 lens gingen we alle grote producenten langs om foto’s te maken van de nieuwe toestellen.

Palm

Palm Pre

Eerst was Palm aan de beurt. Zodra we daar binnen kwamen, werden we gelijk omsingeld door medewerkers van de producent die eerst onze perspas wilden zien, waarna we ons moesten registreren bij het bedrijf. Pas nadat de regels waren uitgelegd mochten we de zaal in, waar vervolgens drie Palm Pre’s waren die door medewerkers gehanteerd werden. We mochten de Pre uiteraard niet zelf in onze hand houden of aanraken maar er werd wel uitgebreid over het toestel verteld en we mochten zoveel foto’s maken als we wilden. De Pre was erg indrukwekkend, megasnel, een strak uiterlijk en erg handzaam voorzover we dat konden beoordelen. Het nieuwe OS zag er ontzettend gelikt en goed verzorgd uit, alles was logisch opgezet waardoor je het toestel zo kon aanleren.

Een mooi voorbeeld was het switchen van programma. Als je naar muziek luistert en je wilt tussendoor een ander programma openen, hoef je slechts linksom of rechtsom over het scherm te vegen en het volgende programma dient zich al aan. Mocht je de muziekspeler uit willen zetten dan hoef je hem slechts van het scherm af te vegen met een beweging naar boven.

De Pre-ervaring was dus leuk en zeer de moeite waard, maar Nokia had ook veel moois voor ons klaarliggen dus we gingen door naar hal 1, waar alle grote producenten hun booth hadden staan.

Nokia

Nokia E75 Rood

De dag ervoor had de persconferentie van Nokia plaatsgevonden, waarop eigenlijk geen echt nieuws naar buiten kwam. Toen we bij de stand van de producent aankwamen, bemerkten we een heel ander verhaal. Alle nieuwe toestellen waren vertegenwoordigd en naast al dat moois was er voor de pers ook een aparte ruimte voor interviews en fotosessies met medewerkers en de nieuwe toestellen. Dit was ook de dag dat de Nokia N86 naar buiten was getreden. Op de demomodellen die Nokia daarvan had, stond grappig genoeg “Nokia N85 8MP edition”, om te voorkomen dat het toestel te vroeg zou uitlekken. Het ging hier echter wel degelijk om de N86, waarvan de witte en blauwe versie in de zaal aanwezig waren. Het toestel ziet er leuk uit, werkt prima en het toetsenbord typt opmerkelijk lekker. De camera werkt prima en ziet er goed uit.

Ook de Nokia E55 en de E75 waren aanwezig en na een kort onderonsje met een leuke dame van Nokia mochten we er uitgebreid mee spelen. De E55 is echt bizar plat en strak te noemen. Het toestel ligt heerlijk in de hand en het is snel in gebruik waardoor het een erg aantrekkelijk toestel is. De E75 ziet er ook mooi uit, ligt prima in de hand en is vooral niet te zwaar. Het toetsenbord is erg prettig te noemen en het menu is ook snel. Het duurt even voordat het scherm gedraaid is als je het toetsenbord opendoet maar dan heb je ook wat. Kortom, beide toestellen zien er prima uit en werken erg goed!

Sony Ericsson en LG

Sony Ericsson Idou

Sony Ericsson had een relatief kleine stand op het MWC maar dit hing samen met het feit dat ze slechts twee toestellen ‘semi-aankondigden’. De booth zag er erg vrolijk uit en naast de Idou en de W995 was er ook een nieuwe muziekdienst gelanceerd. De Idou is een mooi toestel dat we werkend konden zien. De software was nog niet af en slechts een paar menu’s waren gereed, toch konden we constateren dat de reeds aanwezige functionaliteit erg goed werkte. Het toestel ziet er ook stevig uit en wederom is er op de achterkant een kapje dat de cameralens moet beschermen. We hebben jammer genoeg geen 12-megapixelfoto uit het toestel gezien, maar dit zal vast positief gaan uitpakken.

De W995 is ook een leuk toestel maar is niet echt bijzonder te noemen. De 8-megapixellens fotografeert prima en het vernieuwde Walkman-menu ziet er gelikt uit. Het toestel is ook mooi en het lijkt erop dat het uit geborsteld staal is gemaakt. Het toestel is wat groot maar ligt verder prima in de hand. Zelf vinden we de navigatietoets nooit zo prettig maar dat is altijd een smaakverschil. We twijfelen er nog over of Sony Ericsson er goed aan heeft gedaan om de Idou voor te stellen. Het toestel zal pas over minimaal 6 maanden uit gaan komen en is nog lang niet af. De vraag is dan ook waarom het bedrijf ervoor gekozen heeft om hem nu aan te kondigen. Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat ze anders te weinig materiaal hadden voor het MWC of dat de Idou plotseling vertraagd was en de geplande launch bij het MWC niet meer kon halen.

LG

LG GD900

De LG-booth was erg groot maar dat kwam natuurlijk ook doordat LG veel te vertellen had en omdat ze hoofd sponser waren van het MWC. Zo was er op de stand continu een uitgebreide presentatie aan de gang over de Arena, een erg leuk toestel. De Arena ziet er leuk uit, heeft een mooie nieuw interface en heeft natuurlijk wat weg van de iPhone. Maar het toestel biedt wel extra leuke dingen zoals een pittige camera en prima specificaties. Naast de Arena was er ook de nieuwe doorzichtige telefoon, de KG900. Het toestel ziet er strak uit en het toetsenbord is echt doorzichtig, wat een leuk effect geeft. Daarnaast ziet het hele toestel er mooi uit en ook de headset past er uitstekend bij, waardoor je een mooi geheel krijgt.

Het nieuwe Windows Mobile-toestel van LG is ook zeker niet verkeerd. Uiteraard is het mooi dat LG de komende drie jaar vijftig nieuwe Windows Mobile-toestellen gaat uitbrengen. De eerste echte 6.5-telefoon is inmiddels een feit. Het toestel is overigens niet heel stijlvol maar qua specificaties doet hij niet onder voor een HTC-toestel. LG is dus goed bezig en de andere toestellen die gelanceerd zijn zien er ook leuk uit, maar bieden weinig vernieuwing tot nu toe. Wat misschien nog leuk is om te melden is dat de Renoir een kleine update heeft gekregen, namelijk een nieuwe camera-interface en een mechanische camerasluiter. Daarnaast zal de KC910i voorzien worden van een nieuwe achterkant.

HTC, Garmin-Asus en T-Mobile

HTC Touch Pro2

HTC lanceerde tijdens het MWC de Touch Diamond2 en de Touch Pro2. Twee erg mooie en vooral strakke toestellen die waarschijnlijk veel Windows Mobile-harten gaan veroveren. Tijdens ons gesprek met Mark Moons, het interview hiervan volgt later, werd duidelijk dat HTC voor kwaliteit gaat en dat dan ook zoekt in haar materialen. Als je de TD2 en TP2 in handen hebt dan zie je dat en je merkt het ook aan het toestel. De Touch Pro2 werd overigens niet breed tentoongesteld aangezien het uiterlijk van het toestel nog gaat veranderen. Zo zou de achterkant zilver worden in plaats van zwart en daarnaast zouden de knoppen aan de voorkant nog iets gaan veranderen. De Touch Pro2 heeft ook een nieuwe interface gekregen, samen met de Diamond. Het toetsenbord van het toestel is erg prettig en het toestel reageert erg snel. Dit geld ook voor de Diamond hoewel de laatste natuurlijk geen toetsenbord heeft meegekregen.

Al met al heeft HTC goede zaken gedaan tijdens het MWC en de twee nieuwe toestellen gaan volgens ons erg goed verkopen.

Garmin-Asus

Garmin-ASUS M20

Garmin-Asus had ook een nieuwe stand op het MWC en daarin waren de G60 en de M20 te zien. De Garmin-Asus G60 is een toestel dat geheel is gewijd aan navigeren en je locatie opzoeken. Het toestel moet het niet van zijn looks hebben maar vooral van zijn software. De G60 loopt namelijk op Linux en is daarnaast voorzien van Garmin-software om mee te navigeren. Het toestel heeft een dedicated navigatieknop en daarnaast zal er ook standaard een autohouder meegeleverd worden zodat je gelijk de weg op kunt. Het toestel lag prima in de hand maar voelde wel wat vierkant aan. Daarnaast was hij erg snel in gebruik, wat positief op ons overkwam. Ook zit er een buddyapplicatie op zodat je kunt zien waar je vrienden zich bevinden in het land.

De M20 is het eerste Windows Mobile-toestel van de twee producenten. Allereerst valt op dat het toestel in verschillende kleuren gelanceerd zal gaan worden en daarnaast dat er een eigen user interface overheen gegoten is. Het toestel is ook wat vierkant maar ziet er niet al te saai uit. Dit komt mede door alle kleurtjes die hij mee heeft gekregen, echter heeft de kleur zwart wel de overhand. De grafische interface zorgt er wederom voor dat je gelijk kunt navigeren, doordat er een knop op het homescherm aanwezig is die je gelijk naar de Garmin-navigatieapplicatie brengt.

Ook dit toestel ligt prima in de hand en het scherm komt erg helder over. Het toestel was redelijk snel in gebruik maar niet zo snel als de G60. Hij is ook voorzien van de nodige specificaties waardoor hij niet onder doet voor zijn concurrenten. Ook dit toestel zal rond de zomer in Nederland uit gaan komen voor ongeveer 500 euro. Het is wel jammer dat hij alleen op Windows Mobile 6.1 blijft lopen.

T-Mobile

T-Mobile MDA

T-Mobile had ook een druk MWC achter de rug. De telco heeft zijn eigen variant van de Touch Diamond2 en de Pro2 gelanceerd. Daarnaast had de telco ook toestellen gelanceerd van andere fabrikanten zoals Nokia en Sony Ericsson. De persconferentie was niet erg spannend te noemen en veel nieuws was er niet, maar het ging er vooral om dat de nieuwe line-up voor de komende paar maanden aangekondigd is. De Touch Pro2 werd wederom niet opgesteld aangezien ook dat toestel nog van uiterlijk gaat veranderen maar de Touch Diamond2 krijgt een mooie donkerblauwe kleur mee van de roze telco en zal rond april in de winkels komen.

Op naar het Mobile World Congress 2010!

Onze reis zit er weer op en we verheugen ons alweer op MWC ’10 dat wederom zal gaan plaatsvinden in Barcelona. We hebben je in deze korte blog een kleine rondleiding gegeven door de booths en de toestellen van de grote producenten en wat je de komende zes maanden van ze kunt verwachten. We krijgen vaker de vraag wat er nou echt speelde op het MWC dit jaar. Volgens ons waren de grote winnaars toch echt Windows Mobile 6.5, LG en Android.

Dat Android in het rijtje staat is opmerkelijk, aangezien er bijna geen Android-nieuws en -toestellen op het MWC aanwezig waren. Ja, HTC en Vodafone lanceerden de Magic, maar verder werden er geen nieuwe toestellen gelanceerd en al helemaal geen Android-updates. Iedereen sprak er echter wel telkens over en iedereen zat te wachten op wat nieuws dat er maar niet kwam. Daarnaast was LG natuurlijk ook prominent aanwezig, waardoor zij een klein stukje van het MWC voor hun rekening namen. Windows Mobile 6.5 was wat ons betreft het grootste nieuws en daarbij hoorden natuurlijk de nodige toestellen en Steve Ballmer die het geheel persoonlijk kwam aankondigen.

De iPhone hebben we inmiddels achter ons gelaten en veel iPhone-nieuws was er niet. Er waren wel veel applicaties maar dat vonden we een beetje saai. We kunnen ons de komende maanden weer opmaken voor de nodige iPhone-geruchten, waardoor we er zeker van zijn dat de verloren tijd van het MWC voor de iPhone wel weer ingehaald zal worden in de komende maanden.

Volgend jaar kun je van ons meer nieuws, meer foto’s en voor het eerst ook meer video’s verwachten. We willen elke dag om de twee uur verslag doen van het congress en daarmee word je de gehele dag up-to-date gehouden van wat er allemaal gebeurt en wat het laatste nieuws is. Wij hebben er veel zin in en het Mobile World Congress is dan het hoogtepunt van het jaar voor telefoongekken.

Tot ziens bij het Mobile World Congress 2010!

Mobile World Congress

 

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters