Deze vier Chinese smartphonemerken ken je nog niet

SHENZHEN – Huawei, Xiaomi, Meizu, Vivo, Oppo: veel Chinese smartphonemerken zijn inmiddels ook in Europa redelijk bekend. Maar de Chinese markt bestaat uit honderden merken, waarvan je het grootste deel ook vooral niet kent. Wat dacht je van Coolpad, Qiku, Yepen en Bifer?

Als onderdeel van mijn trip naar Shenzhen wilde ik ook een klein kijkje nemen bij de minder bekende merken van China. Dat is niet zo ingewikkeld: je struikelt bijna over smartphones van merken waar je nog nooit van gehoord hebt als je door de grote elektronicamarkten van Shenzhen loopt. Maar goed, welk merk kies je dan? Om het eenvoudig te houden besloot ik een winkel van China Mobile binnen te stappen. Tenminste, een winkel die pretendeerde van China Mobile te zijn. Of dat ook echt zo is weet je nooit in Shenzhen. Op die manier kon ik een aantal merken bekijken die in ieder geval iets gepresteerd hebben: in een grote winkel liggen tussen de Samsung’s en Huawei’s van deze wereld.

De merken wisselen van aardig tot ronduit waardeloos. Lang niet iedere fabrikant die hier genoemd is, is dus het onthouden waard. Maar juist daarom geeft dit vrij arbitraire overzicht wel een aardig beeld van de diversiteit van de Chinese smartphonemerken.

Coolpad

Coolpad is de bekendste fabrikant uit het rijtje. Zo bekend zelfs, dat het zou kunnen dat je Coolpad wel kent. Of gebruikt zonder het te kennen. Coolpad is namelijk het consumentenmerk van smartphonefabrikant Yulong, en Yulong is vrij groot in de white label-markt. De Vodafone Smart 4 Turbo uit 2014 werd bijvoorbeeld gemaakt door Yulong. Coolpad was in 2014 bovendien de zevende smartphoneverkoper qua volume. Recentere cijfers heb ik helaas niet kunnen vinden, maar het moge duidelijk zijn dat Coolpad behoorlijk groot is. En ze hebben zelfs een heuse Nederlandse website.

Coolpad heeft zelfs een heuse Nederlandse website

Coolpad heeft een vrij diverse lineup en heeft ook de nodige indrukwekkende toestellen voortgebracht. Zo kondigde het bedrijf begin 2015 met 4.7 millimeter de dunste smartphone ter wereld aan. Die Ivvi K1 Mini ben ik overigens niet tegengekomen in Shenzhen. Wat ik wel tegenkam, was een bont gezelschap van over het algemeen goedkope toestellen die over het algemeen niet bijzonder veel met elkaar te maken leken te hebben. De meest opvallende was, als ik Google Translate mag geloven, de Tiptop Max. Een schaamteloze iPhone 6-kopie met midrangespecificaties (Snapdragon 615-processor, 5,5-inch full HD-scherm, 13-megapixelcamera) voor omgerekend €380. Ik weet niet waarom Coolpad denkt dat dat een acceptabele prijs is, maar ze zullen er vast over nagedacht hebben.

De andere toestellen die Coolpad in de winkel had staan waren allemaal goedkoop. De Dazen X7, die omgerekend zo’n 135 euro moet opbrengen, vond ik wel wat hebben. Een strak ontwerp van glas en metaal wordt gecombineerd met voor deze prijs behoorlijk goede specificaties. Een 5,2-inch full HD-scherm, een octacoreprocessor van MediaTek, 2GB werkgeheugen en een 13-megapixelcamera, om precies te zijn. Het leek allemaal aardig te werken, maar is wel een beetje verouderd. De telefoon komt uit mei 2015 en draait op Android KitKat. Tsja, daar ga je de oorlog ook niet mee winnen tegenwoordig. Dat geldt ook voor een ander toestel dat ik tegenkwam. €120, Android KitKat, een 5-inch scherm en een 13-megapixelcamera. Ik heb het toestel niet weten te identificeren en kan er dus niet veel meer over vertellen, maar wederom is hij vrij verouderd. Misschien de beste middenweg die ik tegenkwam was de Fengshang Mini. €175, een leuk ontwerp van aluminium en glas, een Snapdragon 410-processor, 2GB werkgeheugen, een 5-inch HD-scherm en een 8-megapixelcamera. Aardige specificaties voor dat geld en het kwam allemaal netjes over. Maar het is zeker niet de geweldige prijs-kwaliteitverhouding die je van een Chinese fabrikant zou verwachten. Sterker nog: in Nederland kun je betere toestellen krijgen voor minder geld.

De lineup moet gestroomlijnder, goedkoper en moderner

Coolpad is dus weliswaar groot, de fabrikant heeft nog heel wat werk aan de winkel voordat het eventueel in Europa succesvol kan worden. De lineup moet gestroomlijnder, goedkoper en moderner, als je het mij vraagt.

Qiku

Qiku is stiekem ook een beetje van Coolpad. Het is namelijk een joint venture tussen Qihoo 360 en Coolpad. De hierboven genoemde Dazen X7 is zelfs door Qiku gelanceerd, zo lees ik op Wikipedia. De fabrikant heeft nu drie recente toestellen: de Qiku Prime, Qiku Flagship en Qiku Youth Edition. Die laatste heb ik even in handen gehad. Die gaat over de toonbank voor omgerekend ongeveer €135 en heeft best goede specs. Een Mediatek MT6753-octacoreprocessor, 5,5-inch full HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een 13-megapixelcamera. Bovendien is het toestel gemaakt van metaal, heeft hij een vrij clean ontwerp en voelt hij netjes aan. Daar zit dus potentie in.

 

 

 

Gebaseerd op de informatie die ik online kan vinden is de lineup van Qiku bovendien vrij consistent. Ook de Qiku Prime en Qiku Flaghship hebben een clean aluminium ontwerp en nette specificaties voor hun prijs. De Qiku Prime gaat in Hong Kong trouwens als Qiku Q Terra door het leven en is volgens de engelstalige website “born to be a game changer”. Wat er zo game changing aan het toestel is wordt me niet helemaal duidelijk, maar wellicht moet de dubbele camera daaraan bijdragen. Die was gezien zijn aankondiging acht maanden geleden zijn tijd in ieder geval vooruit.

Yepen

Als je het hebt over schaamteloze kopieën dan maakt Yepen het helemaal erg. De toestelnaam Yepen i6S is al weinig verhullend en het toestel dat daarbij hoort ziet er precies zo uit als je zou verwachten. Als een iPhone 6s, dus. Maar dan voor nog geen €100. Een blik op de site van Yepen leert dat ook landgenoot Huawei eraan moet geloven. De Yepen DM8 is een regelrechte kopie van de Huawei P8, tot de standaard wallpaper aan toe. De interface van Yepen lijkt trouwens ook verdacht veel op de van Huawei. Nou lijken de interfaces van veel Chinese fabrikanten op elkaar, maar de gelijkenissen tussen Yepen en Huawei zijn zo groot dat dat bijna geen toeval meer kan zijn.

Yepen is een fabrikant waar je nog nooit van gehoord hebt en nooit meer van gaat horen

Naast de i6S kon ik even met de enigszins inspiratieloze maar niet gekopieerde Y61 aan de slag. Een toestel van €135 dat net als de i6S qua afwerking, software en ontwerp niet echt indruk maakt. Maar de specificaties zijn voor het geld niet verkeerd. Het toestel beschikt over een 5-inch full HD-scherm, een 2GHz-octacoreprocessor en een 13-megapixelcamera. Maar je moet het wel doen met Android 4.4 KitKat. Al met al is het toestel dus ook niet echt een hoogvlieger. Kortom: Yepen is een smartphonefabrikant waar je nog nooit van gehoord hebt en waarschijnlijk ook nooit meer van gaat horen.

Bifer

Bifer portfolio
Het portfolio van Bifer. Spot de gekopieerde merken

Op een van de tafels werd mijn aandacht getrokken door een toestel zonder enig merkje erop. Tenminste, op de achterkant stond een LTE-logo, maar daar wordt je natuurlijk niet veel wijzer van. Dat ik de Chinese tekst op het specificatiekaartje niet kon lezen hielp natuurlijk ook niet mee. Ik moest dan ook diep in de instellingen graven om erachter te komen dat ik hier met een heuse Bifer te maken had. Bifer is, hoe kan het ook anders, gebaseerd in Shenzhen en is net als Yepen niet vies van een schaamteloze kopie zo nu en dan. Op het portfolio-overzicht in de foto hiernaast kan ik in ieder geval al 3 merken herkennen, waarvan 2 Chinees.

Bifer is niet vies van een schaamteloze kopie zo nu en dan

Maar de Bifer waar ik mee te maken had, de T12, had geen duidelijk gekopieerd ontwerp. En ook geen echte eigen identiteit, trouwens. De telefoon in kwestie had een prijs van krap €100 en was voorzien van een 4,5-inch scherm, een 8-megapixelcamera en Android 4.4 KitKat. Wederom vrij verouderd, dus. Bovenop Android 4.4 KitKat ligt trouwens het YunOS, dat ontwikkeld wordt als een soort Androidconcurrent door Alibaba. Het is dus een vrij stevig aangepaste versie van Android die niet ondersteund wordt door de Google Play-diensten. In China maakt dat niets uit: daar zijn die diensten toch geblokkeerd. Het geeft wel aan dat Bifer echt puur op de Chinese markt gericht is en gezien de kwaliteit en originaliteit van de producten zullen we hier waarschijnlijk ook weinig meer van zien.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters