Innovatieve opoffering: Waarom Apple de headphone jack weghaalde

Apple kondigde zoals verwacht woensdagavond twee nieuwe iPhones aan zonder headphone jack, de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Waarom nam de techgigant de nou niet bepaald geliefde beslissing?

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus brengen een hoop verbeteringen met zich mee die Apple’s vlaggenschepen opnieuw de moeite waard maken. Toch is de verandering die het meest opvalt juist iets wat je als consument niet krijgt: een 3.5mm headphone jack. Het hele internet stond de dag na de aankondiging vol met flauwe grappen, verontwaardigde fans en vooral veel kritiek.

Headphone jack

Dat is ook logisch, want het weghalen van de headset jack is een keuze met een grote impact, zeker als het om een bedrijf als Apple gaat. Van audiofielen die duizenden euro’s hebben besteed aan exclusieve koptelefoons tot de doorsnee consument die een oud audiosysteem in zijn auto heeft: Apple neemt hiermee een beslissing die invloed heeft op elk type consument. Daar is de techgigant zich ook zeker bewust van, want volgens Apple heb je er ‘courage’ voor nodig om zo’n veelgebruikte port weg te halen. Maar waarom zou je het dan doen?

iPhone 7

Gebrek aan ruimte

Je zou verwachten dat Apple vanaf het begin een betere gebruikservaring op het audiovisuele gebied in het achterhoofd had, maar dat was zeker niet het geval. Volgens Apple begon het allemaal met een nieuwe en betere camera. De camera’s van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn vooral groter dan hun voorgangers, onder andere door de toevoeging van optische beeldstabilisatie. Daardoor moest er ruimte vrijgemaakt worden in de toestellen. Een simpele oplossing was het verplaatsen van de ‘driver ledge’, een klein printplaatje dat het scherm van de iPhone aanstuurt. Normaal zit het printplaatje bovenaan de toestellen, uit de weg van de batterij. De beste nieuwe plek was onderaan het toestel, maar daar werd de overgebleven ruimte al in beslag genomen door, je raadt het al, de 3.5mm headphone jack.

Experiment

Het team begon te experimenteren met het verwijderen van de audio jack, een op dat moment nog ondenkbare zet. Al snel bleek het experiment echter een aantal grote voordelen op te leveren. Naast de nieuwe plek voor het printplaatje was er opeens ruimte voor een grotere batterij, een verbetering waar consumenten al jaren om smeken. Het effect daarvan is terug te zien in de specificaties van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. De accu van de iPhone 7 Plus is 14% groter dan de accu van de iPhone 6s, terwijl de accu van de iPhone 7 Plus 5% groter is dan die van zijn voorganger.

Gevecht

Daarnaast werd met het weghalen van de audio jack opeens ook een stuk makkelijker om de iPhone waterdicht te maken. De ingang zorgde ervoor dat het lastiger was om water buiten te houden zonder lelijke flapjes te gebruiken. Er was dus in principe niks mis met de headphone jack zelf, in tegendeel. Maar het component weerhield Apple er wel van om verschillende verbeteringen te introduceren. Volgens Apple’s senior Vice President van hardware engineering, Dan Riccio, vocht de headphone jack voor ruimte met betere camera’s, krachtigere processors en een grotere batterij. Waarom zou je je er dan aan vastklampen als er een modern alternatief beschikbaar is?

iPhone 7

Geen doel maar een middel

Daarmee is het weghalen van de audio jack dus niet een doel op zich, maar een opoffering die de andere geweldige toevoegingen en verbeteringen van de nieuwe iPhones mogelijk maakte. Apple neemt niet alleen een eerste stap naar een draadloze toekomst die onvermijdelijk is, maar zorgt er met het weghalen van de 3.5mm headphone jack ook voor dat de iPhone een nog completere en betere smartphone is geworden. Dan kunnen we blijven zeuren over vernieuwing en onze hoofdtelefoons, maar dat is wat aan het eind van de dag waar de consument het meeste profijt van heeft: een bijna perfecte smartphone. En ach, er is altijd nog het tussenstukje dat je gratis bij je gloednieuwe iPhone 7 of iPhone 7 Plus krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Niru -

  De iphone kreeg een grotere accu doordat de 3.5 jack verdween maar ondertussen verbruik je volgens mij meer batterij doordat de bluetooth gebruikt wordt.

 2. Hansz -

  Toch apart dat als Apple iets weglaat en je wat anders wil opdringen(uit armoe), dan heet het opeens innovatief. Het enige wat ik zie aan de iPhone 7 en 7 plus is dat ze de fikse technische achterstand ten opzicht van de high-end Android toestellen een beetje proberen in te halen.
  Na 2 maanden gebruik van de iPhone 6S plus kon ik alleen maar tot de conclusie komen dat de iPhone toestellen uitblinken in saai zijn en dat je zelf maar heel weinig over je toestel te zeggen hebt. Vanaf dag 1 met de iPhone 6S plus niet het gevoel gehad iets bijzonders in mijn handen te hebben en zeker niet het exorbitant hoge bedrag waard, wat ze er voor vragen. Maar goed, vergissen is menselijk zeg ik dan maar.

 3. Dane -

  ”De accu van de iPhone 7 Plus is 14% groter dan de accu van de iPhone 6s, terwijl de accu van de iPhone 7 Plus 5% groter is dan die van zijn voorganger.”

  Snap deze zin niet?

 4. Ranesh -

  Kolderiek niveau deze blog waar iedere vorm van kritisch denken ontbreekt alsmede wat technische kennis. Je neemt gewoon het verhaal van Apple over maar kijkt niet naar wat er al op de markt verschenen is. Verder kun je ook niet bedenken dat er wellicht een marketing aspect aan die uitleg vast zit? En dat er het belang zou kunnen spelen om hun draadloze protocol aan anderen op te leggen en daar dus aan te verdienen?

  Verder is het ook onzin dat mensen duizenden euro’s aan hoofdtelefoons besteden om in combinatie met een telefoon te gebruiken. Een mp3-spelertje van 150 euro klinkt al veel beter dan de telefoons met de beste audio-output. En die laatste categorie hoort de iPhone al jaren niet meer bij.

 5. Richard Pet -

  hahaha wat een onzin over het waterdicht maken van de 3,5 jack. Samsung of HTC en Sony hebben toch ook en 3,5 jack en zijn gewoon waterdicht.

  weer een marketing praatje van Apple om hun veel te dure airpods te promoten.

 6. Marcel -

  “Daarnaast werd met het weghalen van de audio jack opeens ook een stuk makkelijker om de iPhone waterdicht te maken. De ingang zorgde ervoor dat het lastiger was om water buiten te houden zonder lelijke flapjes te gebruiken.”

  Samsung heeft met de S7 en de S7 Edge toch al laten zien dat je prima waterdichte toestellen kunt maken mét een koptelefoonaansluiting maar zonder klepjes? Dit lijkt me nogal een drogreden.

  Verder zijn dit rare tijden waarbij het weglaten van prima functionerende techniek de nieuwe innovatie genoemd wordt.

 7. Baron Tankhe -

  Dat argument van die accu is gewoon bullshit. Ze kunnen ook al jaren gewoon de iPhone niet steeds dunner maken en er een grotere batterij in stoppen. Laten we nu niet netjes alle excuses van Apple opsommen terwijl de grootste reden dat Apple de headphone jack weg heeft gehaald gewoon geld is en niks anders. De lightning port een een Apple port dus daar moeten koptelefoon fabrikanten gewoon voor betalen om te mogen gebruiken. De nieuwe Airpods die anders niemand zou kopen kosten €179,-. Ga nou niet vol blijven houden dat Apple een “opoffering” doet om nieuwe verbeteringen door te voeren, en zeg gewoon dat ze het doen voor het geld.

 8. Edddd -

  e accu van de iPhone 7 Plus is 14% groter dan de accu van de iPhone 6s, terwijl de accu van de iPhone 7 Plus 5% groter is dan die van zijn voorganger.

  Volgens mij moet de eerste ‘iPhone 7’ zijn ipv iPhone 7 Plus.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters