Waarom de Chinese Androidschil niet snel zo zal worden als ‘wij’ hem willen

HONG KONG – Emotion UI, MIUI, Flyme OS, Color OS; zomaar wat voorbeelden van een gemiddelde Chinese Androidschil. En ze lijken allemaal op elkaar. Vaker wel dan niet vinden ‘wij’ als Westerlingen die interfaces een van de nadelen van de gemiddelde Huawei-, Xiaomi- of Meizu-telefoon. Maar de kans dat deze bedrijven hun interface ooit gaan ‘verbeteren’ is niet zo groot.

Cultuurverschil

Niet lang geleden kwam ik terug in Hong Kong na een weekje Mobile World Congress, en natuurlijk kreeg ik hier en daar de vraag hoe het was. Zo ook van een van mijn Chinese vrienden, die klaarblijkelijk de beurs een beetje gevolgd had. Na het even over de usual suspects gehad te hebben, kwam het gesprek al snel op Xiaomi. Die Chinese fabrikant lanceerde in Barcelona voor het eerst een belangrijke smartphone op een internationaal event. Een mooi toestel op het eerste gezicht, dat wij helaas niet hebben kunnen proberen. Precies wat ik hem ook meldde. Toen kwam de software. Hoopvol kreeg ik de vraag of ik die ook kon waarderen, waarop ik vertelde dat ik geen fan ben van het missende hoofdmenu en de soms over-the-top graphics. En dat al die Chinese interfaces op elkaar lijken en ik dus van geen van allen fan was. Vervolgens verscheen zijn Meizu MX5 boven tafel – wat mijn eerste punt in ieder geval bevestigde – waarop hij zei: “We Chinese like this style of software.” Het is blijkbaar gewoon een cultuurverschil.

“We Chinese like this style of software”

Hij vertelde dat de gemiddelde Chinees nou eenmaal blij wordt van de wat drukkere graphics en het iOS-stijl homescreen-zonder-hoofdmenu. In dat laatste lijken ze zelfs bijval te krijgen van meer westerse bedrijven: LG schrapte in de G5 het hoofdmenu en het gerucht gaat zelfs dat de volgende Androidversie ook niet meer zo’n applicatielijst zal bevatten. Kortom; dikke pech voor mensen die niet al hun apps op het startscherm willen hebben.

Internationale versies

Nu zou je kunnen voorstellen om de internationale versies van Chinese toestellen met een meer Westerse interface te leveren. De software is toch al anders, want alle Googlediensten zijn in China geblokkeerd en dus ook niet in de Chinese firmware aanwezig. Vanuit het oogpunt van de Westerse consument zou dat een mooie optie zijn, maar nog even los van dat het extra investeringen met zich meebrengt denk ik niet dat het gaat gebeuren. Daar zijn die Chinezen veel te trots voor; als iemand al durft om het aan het management voor te stellen. We kunnen die interfaces dus maar beter leren te waarderen met z’n allen. De Chinese smartphone is in opkomst en de Chinese Androidschil daarmee ook. Of je het nou leuk vindt of niet.

De Emotion UI van Huawei
De Emotion UI van Huawei
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WhatsApp

Storing WhatsApp zorgt ervoor dat je geen berichten kunt versturen en ontvangen lees verder

Apple iPhone X inbranden

iOS 11.1.2 maakt de iPhone X winterproof lees verder

Face ID

Face ID omzeilen is mogelijk, maar dat zegt niets lees verder

iphone x notch

Hoe je de notch van de iPhone X kunt verbergen lees verder

ios 11

De rekenmachine in iOS 11 faalt – gebruik ‘m dus niet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters