“Wacht even, ik heb een nieuwe tweet”

Vervelend hè, die mensen die constant met hun telefoon in de weer zijn, ook als je een gesprek met ze aan het voeren bent. Klopt! Studenten hebben het al ontdekt, nu de rest van de wereld nog.

Oké, ik beken. Ik ben net zo schuldig als iedereen die de lead van dit artikel met rode wangen van de schaamte las. Ik ben dan wel in de positie dat ik een mooi excuus heb als ik weer eens met m’n mobiel in de weer ben. “Sorry, ik moet hem uittesten voor m’n werk,” komt menigmaal over m’n lippen. Maar stiekem ben ik natuurlijk gewoon net zo verslaafd als een groot deel van de samenleving. Waarschijnlijk nog verslaafder zelfs.

Twitter, Facebook, email, soms een sms’je of even snel het nieuws of het weer checken. Ik doe het allemaal. Soms komt m’n telefoon zelfs uit m’n broekzak tevoorschijn zonder dat ik hem nodig heb. Gewoon uit gewoonte. Om mijn toch wel een beetje gênante tick te verbergen, start ik dan maar een spelletje of iets dergelijks op. Na twee seconden ben ik er dan al achter: dit wil ik helemaal niet. Spelletje uit, telefoon weer terug in m’n broekzak. Om na een paar minuten gewoon weer in m’n hand te verschijnen.

Studenten hebben er een slimme oplossing voor bedacht: bij veel studentenverenigingen belandt je telefoon zonder pardon in de spoelbak of ergens anders waar hij beter niet terecht kan komen als je ermee zit te spelen op de ‘soos’. Als er iets belangrijks is loop je gewoon even naar buiten om te bellen. Prachtige oplossing dus. Voor een paar uur althans, tot ze de sociëteit van hun studentenvereniging weer verlaten. Want in de rest van de wereld is het besef dat telefoonverslavingen het real-life-contact er niet beter op maakt, nog niet doorgedrongen.

Nou ben ik totaal niet tegen telefoons en denk ik ook niet dat we allemaal hopeloos zijn. Maar ik denk wel dat een deel van de samenleving nog even moet leren omgaan met het fenomeen dat ‘telefoon’ heet. Dat heeft Microsoft overigens ook begrepen, en hoewel het bedrijf er niets mee doet heeft het er wel een mooie parodie op gemaakt met haar Windows Phone 7-commercial. Zeker het kijken waard. Die maakt mooi duidelijk dat het zowel voor jou als voor je omgeving niet de beste oplossing is om constant “naar dat schermpje te turen,” zoals mijn vader altijd zegt als ik in zijn bijzijn weer eens toegeef aan m’n verslaving.

Ik ben, na er even over nagedacht te hebben voor dit artikel, in ieder geval tot de conclusie gekomen dat ik nodig moet afkicken. Of dat gaat lukken betwijfel ik ten zeerste. Maar ik hoop in ieder geval dat ik een aantal lezers aan het denken heb gezet. Al zijn het er maar een paar. Alle kleine beetjes helpen voor een betere (mobiele) wereld.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters