What the HTC!?

10. Het moest het getal van de wedergeboorte worden van HTC. Het was zelfs de titel van Sebastiens review van de HTC 10. Maar na de aankondiging van de Desire 10 Lifestyle staat de 10 even voor een andere wedergeboorte: de wedergeboorte van de slechte gewoontes.

Foutje moet kunnen

HTC heeft er al langer een handje van: een onredelijke meerprijs vragen op basis van het ‘premium’ karakter van zijn merk. De Sense-interface is een van de betere Android-schillen, de merknaam HTC staat over het algemeen goed bekend en het ontwerp van de toestellen van HTC is vaak mooi. En dus, zo lijkt de redenatie van HTC te zijn, kan er best wat bespaard worden op de specificaties van een smartphone. Tot op zekere hoogte zit daar wat in, maar HTC trok het vaak door tot in de extremen. De Desire 626 die ik vorig jaar reviewde bijvoorbeeld, was ongeveer een kwart duurder dan zijn gelijkwaardige concurrenten. “Dat prijsverschil weet HTC geenszins te rechtvaardigen”, zo concludeerde ik in die review.

Van je fouten moet je leren, dat leek HTC gedaan te hebben met de 10

Enfin. Foutje moet kunnen en van je fouten moet je leren. Dat leek HTC gedaan te hebben met de HTC 10, waar ik vlak na de aankondiging nog een laaiend enthousiaste blog over schreef. Vooruit: de 10 was nog steeds aan de dure kant. Maar de specificaties en de uitwerking waren gewoon goed. Het werd geen verkoopsucces, maar dat lag denk ik niet aan het toestel.

Desire 10 Lifestyle

Ik was dan ook positief over de vooruitzichten van de Desire 10-serie. Dat HTC de nieuwe Desires naar zijn vlaggenschip durfde te vernoemen en een aantal teasers de wereld in stuurde leken me goede tekens. Maar helaas: HTC lijkt een terugval te beleven. Een extreme terugval, zelfs. Met hippe features als BoomSound Hi-Fi-editie, een Art Deco-ontwerp en de ‘HTC Freestyle Layout’ probeert het bedrijf de belabberde specificaties van zijn nieuwe aanwinst, in dit geval de HTC 10 Lifestyle, te verbloemen.

De Snapdragon 400-processor zou zelfs in een telefoon van €150 nog misstaan

Want belabberd zijn ze; zeker het scherm en de chipset. Een 5,5-inch 720p HD-scherm kan echt niet meer in een telefoon van 350 euro, HTC. Om maar niet te spreken over de Snapdragon 400-processor: die zou zelfs in een telefoon van €150 nog misstaan. De betreffende chipset werd begin 2013 aangekondigd voor midrange-telefoons. Nu, ruim 3 jaar later, besluit HTC hem dus te gebruiken in een toestel dat aan de bovenkant van die klasse valt. Qualcomm zelf classificeert de chip inmiddels als ideale processor voor wearables. What the heck, HTC!? Vervelende bijkomstigheid van die oude chip is trouwens dat je een update naar Android 7.0 Nougat wel kunt vergeten: zelfs de nieuwere en veel geavanceerdere Snapdragon 801-chipset ondersteunt die versie officieel niet.

Met hippe lifestyle-plaatjes, een leuke naam en mooie kleurtjes hoopt HTC de wat minder technisch onderlegde doelgroep toch nog aan te spreken met dit toestel. Maar zelfs als dat lukt, zullen die gebruikers er vroeg of laat tijdens de levensduur van hun telefoon achter komen dat deze bejaarde hardware toch echt voor problemen gaat zorgen. Daar kan geen Spraak Selfie, Live Make-up of HTC Freestyle Layout tegenop.

Overigens heb ik de iets geavanceerdere HTC Desire 10 Pro voor dit verhaal buiten beschouwing gelaten, omdat HTC die vooralsnog niet voor Nederland aangekondigd heeft.

HTC Desire 10 Lifestyle

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters