Windows 10: weer een gooi naar mobiele wereldheerschappij

Herken je dit? Je hebt een Windows PC, een Android tablet en een iPhone. Met al die apparaten kun je prima uit de voeten. Maar dat is niet het ideale plaatje volgens Microsoft. Dat wil Windows op ál jouw apparaten hebben. En daar gaat Windows 10 over, dat cross-platform op pc’s, tablets en smartphones moet komen te staan.

“ De software die op je pc draait, kan straks ook moeiteloos op je Windows tablet en je Windows telefoon draaien”

Satya Nadella CEO Microsoft
Microsoft-CEO Satya Nadella

Microsoft geeft vandaag een persconferentie waarin het bedrijf meer inzicht geeft in de toekomst van Windows. Er is al veel over bekend. Het verhaal klinkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. De software die op je pc draait, kan straks ook moeiteloos op je Windows tablet en je Windows telefoon draaien. Het is namelijk dezelfde software, die op alle schermen op hun eigen schaal werkt. Je kunt straks zelfs een Xbox spel doorspelen op je telefoon of je pc. Want ook de spelcomputer wordt door Microsoft onder Windows 10 gebracht.

Windows 10 moet de opvolger worden van zowel Windows 8, Windows RT als Windows Phone. Hoe dat precies allemaal gaat heten, weten we echter nog niet. Er wordt gespeculeerd dat Microsoft de term ‘Mobile’ weer gaat gebruiken voor de versie die op smartphones komt te staan. Maar dat doet dan wel heel sterk denken aan Windows Mobile, de verre voorganger van het huidige Windows Phone. De mobiele pocket pc-software die alom werd bekritiseerd vanwege de vele vastlopers, de stroeve werking en de verschrikkelijke gebruikservaring. Software die door veel gebruikers met hoera-geroep aan de kant werd gedaan zodra de iPhone en de eerste Androidtelefoons uitkwamen.

'Microsoft wil van merknamen Nokia en Windows Phone af' faded logo 

“Microsoft wil nu echt een deuk slaan in het marktaandeel van Android en iOS”

Daarna heeft Microsoft het over een heel andere boeg gegooid met Windows Phone. Het marktaandeel van dit mobiele besturingssysteem verbleekt echter bij dat van Android en iOS. Daar wil Microsoft nu echt een deuk in slaan met Windows 10, dat dus ook op mobiele apparaten gaat draaien.

De belangrijkste vraag is: zal het nu wel werken? Is een Lumia-telefoon met Windows 10 straks heel veel beter dan een Windows Phone 8-toestel nu? Dat valt nog maar te bezien; in ieder geval is er in de nieuwe filosofie van Microsoft-CEO Satya Nadella veel meer aandacht voor de mobiele wereld. En dan niet zoals in Windows 8, waarbij Microsoft probeerde de mobiele gebruikerservaring naar de desktop te brengen. Dat bleek een nogal kansloze missie, want desktopgebruikers zagen dat niet zitten en eisten massaal hun startknop terug. Die krijgen ze, overigens. Zoveel is over de desktopvariant van Windows 10 wel duidelijk geworden. Wat Windows Phone echter gaat worden, is nogal onzeker, en daarover zal Microsoft later vandaag hopelijk het nodige onthullen.

Microsoft Lumia 532 is nét wat beter dan Lumia 530 5323 
Nokia Lumia 925 koopwijzer 
Nokia Camera-app naar alle Lumia-toestellen 1020 feat 300x205 

“Alle telefoons die nu op Windows Phone 8 lopen, krijgen in ieder geval Windows 10”

Alle telefoons die nu op Windows Phone 8 lopen, krijgen in ieder geval Windows 10, is reeds bevestigd. Dat is een hele geruststelling voor eigenaren van die telefoons, want met Windows Phone 7 zagen we dat eigenaren van zo’n toestel gruwelijk in de steek werden gelaten. Die konden ze niet updaten naar Windows Phone 8. Overigens lopen de eigenaren van een Windows RT-tablet nu wel datzelfde risico, wordt her en der al gewaarschuwd. Windows RT zal straks waarschijnlijk niet vervangen kunnen worden door Windows 10. Als dat zo blijkt te zijn, is dat een stevige tegenvaller voor eigenaren van een Surface RT-tablet.

Over de opvolger van Windows Phone 8 is veel minder bekend dan over de desktopversie van Windows 10. Er wordt gesproken over een ander uiterlijk, zeg maar een herschikking van de bekende tegels. Er wordt ook gesproken over een aanraakgevoelige versie van Microsoft Office voor Windows 10 Mobile, dat we voor het gemak maar even zo blijven noemen.

Nokia Lumia 830 hoofdfoto 
Nokia Lumia 820 hoofdfoto 
Nokia Lumia 920 hoofdfoto 

“de hoeveelheid software die beschikbaar is voor Windowstelefoons neemt enorm toe”

Het belangrijkste aspect aan het nieuwe mobiele besturingssysteem blijft echter het gegeven dat je straks apps op alle mogelijke Windowsapparaten kunt gebruiken, waardoor de hoeveelheid software die beschikbaar is voor Windowstelefoons enorm toeneemt. Het wordt voor gebruikers van een Windows pc aantrekkelijk om een Windowstelefoon te nemen, omdat de apps en de software die ze daarop gebruiken, ook meteen op hun telefoon werkt. Op die manier hoopt Microsoft de beruchte ‘app gap’ van Windows Phone op Android en iOS in een keer in te lopen.

Microsoft zou voorts de camerafeatures op Windowstelefoons flink willen verbeteren. De mogelijkheden van de camera in Lumiatelefoons worden nu in Windows Phone zelf verwerkt, zodat alle Windowstelefoons ermee worden uitgerust. En zo zullen er nog wat verbeteringen zijn van het mobiele platform.

“Mogelijk een combinatie van een smartphone met een laptop”

Op hardwaregebied wordt er misschien ook nog iets interessants gepresenteerd. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke combinatie van een smartphone met een laptop. Misschien moeten we dit ongeveer voor ons zien als een soort Windowsvariant van de Asus Pad Phone, waarbij een smartphone achterin de tablet wordt gestoken. Het ziet er niet naar uit dat Microsoft zo’n apparaat daadwerkelijk op de markt zal brengen. Het lijkt erop dat het bij een showmodel blijft, als voorbeeld voor hardwarefabrikanten om de mogelijkheden van het platform te tonen.

Rond zes uur vanmiddag begint de presentatie van Microsoft. Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws over Windows 10. We melden dat hier zodra het bekend wordt gemaakt.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Microsoft Phone

Maak kennis met de Microsoft Surface Mobile lees verder

Windows 10 Creators update

Deze Windows Phones krijgen de Windows 10 Creators update lees verder

Microsoft Surface Phone

Iedereen online: Android voor het eerst populairder dan Windows lees verder

Pokémon Go

Geld blijft rollen: Pokémon Go verbreekt record lees verder

Super Mario Run Demo

Nintendo introduceert Super Mario Run event: Gold Goombas lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters