Zero-rating: waarom nieuwe dienst T-mobile wel én niet illegaal is

Trots kondigde T-Mobile begin dit jaar een nieuwe dienst aan. “Kruip uit die kooi en luister onbeperkt naar muziek! Het kost je toch geen data”, was de boodschap. Is zero-rating illegaal?

Zero-rating

Vrijwel alle muziekstreamingdiensten, waaronder Spotify, Tidal en Deezer, kosten klanten van T-Mobile die een databundel boven de 6 GB hebben geen mobiele data meer. Een dag na de aankondiging nam de Eerste Kamer echter een wet aan die de dienst van T-Mobile verbiedt. Maar de wetten van de BEREC, het orgaan dat gaat over Europese telecomwetten, staan de dienst van T-Mobile wél toe. Verwarrend? All About Phones maakt het inzichtelijk.

T-Mobile storing datavrije muziek

Netneutraliteit

Ten eerste: wat is precies zero-rating en wat is netneutraliteit? Netneutraliteit is het gelijk behandelen van alle data. Je mag bepaalde data geen voorrang geven en andere data ook niet vertragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op topsnelheid downloaden op Steam, terwijl het downloaden op Origin heel langzaam gaat.  Ook de prijs van bepaalde data anders maken dan van andere data mag bij netneutraliteit niet. En zoals gezegd heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wet die hier strenger op toeziet.

De nieuwe wet verbiedt namelijk ook de zogenaamde zero-rating. Dat houdt in dat providers geen diensten mogen aanbieden die uitgezonderd zijn van normale datalimieten. Dat was al eerder in de Nederlandse wet bepaald, maar die moest door de Europese regels veranderd worden.

T-Mobile en muziek streamen

En dan rijst al gauw de vraag: mag T-Mobile doen wat het doet? Daarover zijn de meningen verdeeld. Wie de Nederlandse wet letterlijk leest, komt al snel tot de conclusie dat de dienst van T-Mobile illegaal is. Het telecombedrijf trekt namelijk muziekdiensten voor door ze voor bepaalde klanten gratis aan te bieden. Zero-rating, dus.

Maar bij een ruimere opvatting van de nieuwe wet slaat de twijfel tóch toe. Wat T-Mobile namelijk niet doet, is één muziekdienst voortrekken. T-Mobile heeft al langer een samenwerking met Deezer, maar ook Spotify, Tidal en Nederland.fm hebben zich al aangesloten bij de nieuwe dienst van de provider. Met Apple Music is T-Mobile nog in gesprek. Bovendien benadrukt het telecombedrijf dat elk muziekstreamingplatform, groot of klein, zich gratis kan aansluiten bij het platform.

Spotify

 

Doel van de wet

De Autoriteit Consument en Markt gaat T-Mobile hoogstwaarschijnlijk voor de rechter slepen voor zijn nieuwe dienst. Die gaat zich buigen over in hoeverre T-Mobile positief discrimineert. De verwachting is dat de ACM de zaak makkelijk wint, omdat zero-rating alleen toegestaan is om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren. Toch begeeft T-Mobile zich met zijn nieuwe aanbod in een interessant grijs gebied.

In de letterlijke zin trekt het bedrijf bepaalde diensten absoluut voor en doet het dus aan zero-rating. Maar de wet is eigenlijk ingevoerd omdat men vreest dat bepaalde diensten anders te machtig worden. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waar je via alle providers gratis Netflix kan streamen.

Apple Music widget
De nieuwe widget

Daardoor zouden diensten als Amazon Prime en Hulu geen kans meer hebben. Of denk aan KPN, dat vorig jaar een abonnement aanbood dat luisteren naar Spotify niet mee liet tellen in je dataverbruik. Daarvoor kreeg het later van ACM een tik op de vingers.

Maar omdat het nieuwe aanbod voor alle muziekstreamingdiensten gratis toegankelijk is, lijkt dit absoluut niet te behoren tot de risico’s. De winst van de ACM in de rechtszaak tegen T-Mobile lijkt misschien waarschijnlijk, maar is nog allesbehalve een zekerheid.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters