Zes jaar Android: een overzicht

Hieperdepiep! Android is jarig. Het is namelijk zes jaar geleden dat de eerste telefoon op het besturingssysteem ging draaien. Sindsdien is Android stukje bij beetje gigantisch veranderd. Tijd voor een terugblik op Android door de jaren heen.

2008. Het is nog niet eens zo heel lang geleden: het is de laatste keer dat PSV kampioen van de Eredivisie werd en het jaar dat Nederland op het EK Voetbal in Oostenrijk en Zwitserland Italië en Frankrijk vernederde. Ook werd Lewis Hamilton kampioen in de Formule 1, iets dat nu weer staat te gebeuren. Het voelt als de dag van gisteren, maar toch is er in zes jaar tijd ontzettend veel veranderd. PSV is geen kampioen meer geworden, Nederland speelde de WK-finale en voormalig wonderkind Hamilton wordt na zes jaar pas waarschijnlijk weer eens kampioen. Je merkt pas echt goed dat de tijden zijn veranderd als je Android erbij pakt. In 2008 kwam de eerste versie voor smartphones uit, zes jaar geleden. Toen waren we technologisch toch ook al behoorlijk ver, maar het Android van toen ziet er prehistorisch uit als je het vergelijkt met 5.0 Lollipop, de nieuwste versie van Android. De hoogste tijd dus om, op de verjaardag van Android, de veranderingen van Android per jaar in kaart te brengen.

2008

Zes jaar Android: een overzicht android1

Het bedrijf Android bestaat al langer dan zes jaar, het werd in 2003 opgericht door Andy Rubin, Rich Miner en Nick Sears. In 2005 werd Android verkocht aan Google, en Rubin, Miner en Sears bleven in dienst van Android. Hoewel Google wel een beetje bezig was met smartphones en hier en daar een patentaanvraag voor smartphones indiende, duurde het tot 2008 tot er een telefoon op de markt kwam met Android: de Dream, van HTC. Deze eerste Android-smartphone moest het opnemen tegen telefoons die draaide op Microsoft Mobile, Symbian en natuurlijk de iPhone.

De HTC Dream draaide op Android 1.0. Geen naam erachter, dat kwam pas bij 1.3 Cupcake. In Android 1.0 kon je apps downloaden via de Android Market. Een onderdeel dat je nu nog altijd vindt in Android is het notificatiecentrum: die zat er vanaf het begin bij. Ook de synchronisatie met meerdere Google diensten, zoals Gmail, was in 1.0 al mogelijk. De YouTube-app was er toen ook al. Met Google Maps kon je via GPS al navigeren: een functie die een blijvertje bleek te zijn.

Foto’s kon je in Android 1.0 ook al maken via de Camera-app. Je kon de resolutie echter niet wijzigen en ook was er niets te versleutelen aan bijvoorbeeld de witbalans. De app was dus nogal beperkt in zijn gebruik. Het fundament voor Android stond toen dus al. Sindsdien is het besturingssysteem flink uitgebreid, maar in essentie weinig veranderd. Er is een notificatiecentrum, er zijn widgets (vanaf 2009) en apps, je kunt foto’s maken met Android en de hele boel aanpassen. In al die jaren is daaraan niet getoornd.

Zes jaar Android: een overzicht android2 
Zes jaar Android: een overzicht android14 
Zes jaar Android: een overzicht android13 

2009

Zes jaar Android: een overzicht android25

Android is een jaar later met Android 2.0 Eclair al behoorlijk uitgebreid. De belangrijkste toevoeging is misschien wel de support voor widgets, de appjes die je op je homescreen kunt bedienen. Andere apps zijn ook uitgebreid. Zo ondersteunt de Camera-app nu ook flitsers en digitale zoom en kunnen nu wel dingen als de witbalans worden gewijzigd. Ook heeft Google ‘live wallpapers’ toegevoegd, waarmee je telefoon een stuk dynamischer oogt. Het scherm kan ook roteren, al was dat in Android 1.5 ook al mogelijk en sinds Android 1.6 ondersteunt het besturingssysteem ook displays met een WVGA-resolutie van 840×540 pixels. Ter indicatie: nu zijn er Android-telefoons met een QHD-resolutie van 2560×1440 pixels. In vijf jaar kan dus veel veranderen. Wat zal er dan wel niet over vijf jaar mogelijk zijn?

Android 2.0 maakt ook de accountmanager van Google op Android haar entree. Meerdere Google- en Exchange-accounts kunnen aan een smartphone worden gekoppeld. Makkelijk voor het synchroniseren van agenda’s voor privé en werk, bijvoorbeeld. Ook het virtuele toetsenbord is verbeterd. Waar Android-telefoons eerst nog wel eens fysieke toetsenborden hebben, verdwijnen die steeds vaker. Nadeel van virtuele toetsenborden is dat het lastiger is er correct mee te typen. Google werkt daar in 2009 al druk aan dit te verbeteren.

Zes jaar Android: een overzicht android2 
Zes jaar Android: een overzicht android21 
Zes jaar Android: een overzicht android24 
Zes jaar Android: een overzicht android23 

2010

In 2009 was de weg naar Android zoals we dat nu kennen nog lang. Een jaar later was Google natuurlijk volop bezig haar besturingssysteem verder te verbeteren. Het bedrijf wilde het grootste besturingssysteem voor mobiele apparaten hebben en was daarom druk in de weer met Android. Schermen tot 720p, HD dus, werden ondersteunt met Android 2.2 Froyo en ook een pixeldichtheid tot 320 ppi werd nu ondersteund. Ook heeft Android in 2010 met 2.3 Gingerbread al ondersteuning voor NFC. Selfiecamera’s maken op deze versie van Android hun entree.

2010 is ook het jaar van de eerste Nexus, de Nexus One. Android is een open source-besturingssysteem. Fabrikanten kunnen er zelf dus het nodige aan veranderen. Google is hier niet een al te grote fan van, en wil met de Nexus One laten zien hoe het ook kan. Samen met HTC werkt het aan de telefoon. De eerste Nexus heeft een WVGA-scherm van 3,7 inch met een pixeldichtheid van 252 ppi.

In de telefoon zit een 1 GHz-processor van Snapdragon en 512MB werkgeheugen. Er is voor 4GB aan opslag, wat uit te breiden is met een microSD-kaart. Dit is nu nog steeds een veelgebruikte optie. De camera maakt foto’s in 5 megapixel. Toen de Nexus One door Google werd aangekondigd, had Android nog niet de ondersteuning voor een camera aan de voorkant.

Zes jaar Android: een overzicht gingerbread 
Zes jaar Android: een overzicht gingerbread2 
Zes jaar Android: een overzicht gingerbread3 
Zes jaar Android: een overzicht gingerbread4 

2011

Zes jaar Android: een overzicht ics5

2011 is het jaar van Android 4.0. Omdat Android 3 alleen voor tablets is gemaakt, slaat Google dit typenummer over voor de smartphones. En dus wordt op 18 oktober Android 4.0 Ice Cream Sandwich gepresenteerd. Het is een grote restyling van Android, met een vernieuwde userinterface die in de rest van alle Android 4.-reeks nagenoeg hetzelfde zal blijven.

Het wordt makkelijker om mappen te maken. Zo hoef je alleen nog maar icoontjes ernaar toe te slepen om ze toe te voegen. Ook kun je apps gelijk vanuit het lockscreen openen. De People-app kan nu gesynchroniseerd worden met sociale netwerken en omdat databundels steeds vaker voorkomen houdt Android 4.0 ook beter je datagebruik in de gaten. Je kunt per app inmiddels zien hoeveel MB deze per maand verbruikt.

Met Android 4.0 laat Google wel zien hoe Android er de komende jaren uit gaat zien. In de jaren na 2011 verandert Android qua uiterlijk niet zoveel. Tot Android 5.0 Lollipop komt, al zijn daarin ook nog altijd de invloeden van 4.0 Ice Cream Sandwich zichtbaar. Bij de aankondiging van Android 5.0 Lollipop op Google I/O erkent Google dat het de grootste update aan Android in drie jaar is, waarschijnlijk doelend op de grote verandering die Android 4.0 met zich mee bracht.

Zes jaar Android: een overzicht ics1 
Zes jaar Android: een overzicht ics2 
Zes jaar Android: een overzicht ics3 
Zes jaar Android: een overzicht ics4 

2012

Zes jaar Android: een overzicht jel1

Google kondigt in 2012 twee grote updates aan: 4.1 Jelly Bean en 4.2 Jelly Bean. Nog altijd worden deze twee Android-versies wereldwijd veel gebruikt. Quick Settings maakt met Jelly Bean zijn entree en ook het notificatiecentrum is uitgebreid. Een mooie uitbreiding is het snellere bufferen van het scherm, waardoor scrollen er grafisch mooier uitziet en waardoor het besturingssysteem in zijn algemeenheid soepeler in gebruik oogt.

Met Android 4.2 Jelly Bean wordt het mogelijk om app widgets op je lock screen te plaatsen. Zo kun je op die manier zonder je telefoon te ontgrendelen je agenda-afspraken bekijken. Ook blijft Google stukje bij beetje de Camera-app bijschaven. Nu voegt het HDR toe aan de app, waardoor camera’s opnieuw foto’s kunnen maken.

Zes jaar Android: een overzicht jel2 
Zes jaar Android: een overzicht jel3 
Zes jaar Android: een overzicht jel4 
Zes jaar Android: een overzicht jel5 

2013

Zes jaar Android: een overzicht kit1

Google werkt in 2013 verder aan Jelly Bean en in Android 4.3 is het besturingssysteem weer wat vloeiender gaan lopen. Ook de mogelijkheden voor het spelen van games worden steeds groter. Google speelt ook in op een toekomst met wearables, en verbetert Bluetooth-connectivity. Het wordt dus makkelijker om apparaten via Bluetooth aan je smartphone te koppelen. Goed ingeschat door Google, want in 2013 komen de eerste smartwatches bijvoorbeeld op de markt.

Ondertussen is Android al lang en breed het grootste mobiele besturingssysteem in de wereld. Toch verschijnt het besturingssysteem in alle vormen en maten op de markt. Dit komt omdat Android aanpasbaar is: elke fabrikant kan met het open source-besturingssysteem aan de slag. Fabrikanten als Sony, Samsung en LG komen met eigen userinterfaces, om hun Android-telefoons te onderscheiden van andere telefoons.

Reden voor Google, die daar geen fan van is, om telkens met Nexus-apparaten te komen waarmee het laat zien hoe het bedrijf het liefste wil dat telefoons eruit zien. De Nexus-apparaten draaien altijd op een kale versie van Android en zijn daardoor snel in gebruik. Android wordt ondertussen in 2013 verder verbeterd, maar radicale dingen, zoals een compleet vernieuwde interface in 2011, blijven uit. Eind 2013 wordt 4.4 KitKat aangekondigd, dat in 2014 breed beschikbaar is.

2014

Zes jaar Android: een overzicht lol2

Die verandering komt in 2014 met 5.0 Lollipop, maar eerst is er nog 4.4 KitKat, dat in 2013 al langzaam aan wordt uitgerold en in 2014 breed beschikbaar is. Met haar updates aan Android verstevigt Google haar machtspositie. Bijna alle fabrikanten zijn afhankelijk van Android en het gebruik van Google-apps als Play Store en Gmail. En dus kan Google bepalen wat er met Android gebeurt. Met 4.4 KitKat verplicht het bedrijf de fabrikanten om minimaal 512MB ram in telefoons te stoppen. Ook moeten fabrikanten sneller met hun updates voor Android komen.

Gunstig natuurlijk voor de klant, die met 4.4 KitKat weer een net wat uitgebreider Android krijgt voorgeschoteld. Zo kan er nu via je telefoon geprint worden en zijn er dingen mogelijk als stappentellers en het opnemen van je scherm. De grote verandering volgt pas later in 2014.

En die gebeurt nu, om precies te zijn. Google heeft Android 5.0 Lollipop inmiddels vrijgegeven en fabrikanten zijn inmiddels druk bezig met het maken van een update voor hun telefoons. HTC en OnePlus willen een update naar 5.0 Lollipop voor een aantal van hun apparaten binnen 90 dagen af hebben. Nexus-apparaten krijgen de update al en Motorola-smartphones volgen ook snel.

Android 5.0 Lollipop is de grootste aanpassing aan Android in drie jaar tijd. Vooral de interface is radicaal veranderd. Met Material Design gaan onderdelen meer ‘drijven’ zodat de interface dynamischer en sneller wordt. Notificaties en belletjes worden subtieler weergegeven en met 5.0 Lollipop zijn tablets en smartphones nog bruikbaarder geworden als game-apparaat. Camerafuncties zijn opnieuw uitgebreid en er zijn extra sensoren toegevoegd.

Zes jaar Android: een overzicht lol1 
Zes jaar Android: een overzicht lol3 
Zes jaar Android: een overzicht lol4 

Zes jaar Android

Na zes jaar is het einde van Androids positie als absolute marktleider nog niet in zicht. Apple houdt iOS voor zichzelf en vormt daarom geen bedreiging voor Google. iPhones zijn razend populair, maar ze zijn ook heel duur. Zeker tegenover de meeste Android-apparaten, die bijna allemaal goedkoper zijn. Dit zal de positie van Android als marktleider niet in gevaar brengen.

Ook zijn er niet echt andere concurrenten voor Android. Windows Phone en BlackBerry 10 zijn te klein en te beperkt om Android het vuur aan de schenen te leggen. En dus zullen er nog heel wat nieuwe versies van Android op de markt komen. Een plotselinge inzakking zoals Symbian die beleefde, lijkt onwaarschijnlijk. Android is aanpasbaar, wordt vaak geüpdatet, is breed beschikbaar en is op telefoons uit alle segmenten goed bruikbaar, waarmee het het compleetste besturingssysteem voor mobiele apparaten van dit moment is. Dat blijft ook nog wel even zo.

Ondertussen is Android allang niet meer alleen een besturingssysteem voor mobiele apparaten. Nee, Android breidt zich steeds meer uit. Naar de openbare weg met Android Auto, naar je televisie met Android TV en naar je horloge met Android Wear. Dikke kans dat je wasmachine binnenkort ook op Android draait en dat je met je smartphone een was kunt starten.

In zes jaar tijd lijkt er soms weinig te veranderen, tot je terugblikt. Dingen die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn, zoals QHD-schermen in smartphones waren zes jaar geleden ondenkbaar. Wat zal er mogelijk zijn als Android twee keer zou oud is en over zes jaar zijn twaalfde verjaardag viert?

Android Lollipop 5.0 grootste Androidupdate sinds 2011 lollipop forest 

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters