Ziggo televisie op Android en iPhone toestellen

Bij All About Phones zijn we druk bezig met het ontwikkelen van onze nieuwe website. Tijdens het testen van de website op de iPad kwamen we in onze logboeken per toeval de Ziggo streams van de Ziggo iPad app tegen. Op basis van deze ontdekking vroegen we ons af of de streams ook werkten op Android toestellen en de iPhone.

Proxy logboek

Tijdens de ontwikkeling van onze toekomstige nieuwe website testen we regelmatig hoe de website werkt op verschillende toestellen. Om foutopsporing makkelijker te maken sluizen we al het data verkeer over een lokale proxy server. Met deze methode kunnen we eenvoudig een lokale versie van de nieuwe website op mobiele apparaten testen zonder het eerst te hoeven publiceren naar een aan internet gekoppelde server. Tot zover genoeg geouwehoer over onze nieuwe website.

Meestal heb ik tijdens het werken wel een muziekje opstaan en sinds de lancering van de Ziggo iPad app zet ik ook vaker wat TV geluid op. Alles om de dodelijke stilte, op de toetsaanslagen na, te doorbreken. Ik vergeet alleen regelmatig de proxy server naar mijn laptop uit te zetten op mijn iPad. Zolang mijn laptop aan staat is dat niet zo’n probleem want dan blijven alle websites gewoon werken. Zo gebeurde dit ook tijdens het gebruik van de Ziggo app die prima bleef doorwerken. Bij het bekijken van de logboeken van de proxy server om een foutje uit de eigen website te halen zag ik ineens allerlei data verkeer van de Ziggo app staan, inclusief de adressen van hun video streams.

Ziggo TV op de iPad middels 3G

Tot gisteren was het niet mogelijk om via de Ziggo app op de iPhone televisie te kijken. Afgelopen zaterdag had ik de streams ontdekt en was toen benieuwd of deze ook op de iPhone en andere toestellen werkte. Mijn doel was dan ook vooral het bouwen van een ‘proof of concept’ om aan te tonen dat de iPhone de streams kan afspelen. Dit had ik zaterdag al werkend, alleen waren we op kantoor ook benieuwd of het onder Android ook werkend te krijgen was. Helaas is op moment van publiceren van dit blog het afspelen van de streams op de iPhone minder groot nieuws aangezien Ziggo het zelf al geactiveerd heeft. Wij vroegen ons al af waarom het niet geactiveerd was omdat de streams prima werken op de iPhone.

Voor deze ‘proof of concept’ had ik de URL van de Nederland 1 stream in een HTML5 video-tag geplaatst. Om eerlijk te zeggen had ik er niet heel veel vertrouwen in dat het zou werken, al bleek wonder boven wonder dat ik direct de stream kon bekijken. De mini site met de videoplayer liet direct een afbeelding van de huidige uitzending zien. Na het klikken op de video startte de QuickTime videoplayer op de iPhone en kreeg ik de stream op volledig scherm werkend te zien. Uiteindelijk lukte het om Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL4, RTL5, SBS6, RTL7, Veronica, Net 5 en RTL8 te bekijken op de iPhone voordat Ziggo het in zijn app geactiveerd had. De kwaliteit van de streams is gelijk aan die van de iPad en zijn simpelweg verbluffend mooi op het kleinere scherm van de telefoon. Voor mijn gevoel geeft de proof of concept pagina onderaan het artikel een hogere kwaliteit stream dan dat Ziggo doorstuurt aangezien deze op de iPad streams gebaseerd zijn.

De volgende vraag was op welke apparaten het nog meer allemaal werkt. Gelukkig hebben we bij All About Phones een aardige collectie aan toestellen liggen om het op te testen. Ziggo gebruikt voor hun live televisie app een door Apple ontwikkeld HTTP streaming architectuur genaamd HTTP Live Streaming. Het betreft een speciaal m3u8 playlist formaat met daarin links naar kleine stukjes .TS film welke we ook bij DVD video terug zien. Helaas heeft dit formaat nog geen brede ondersteuning op andere apparaten.

Helaas moeten we dan ook melden dat we de streams niet werkend hebben gekregen op Android 2.3 apparaten. We hebben het geprobeerd op een HTC Desire, Samsung Nexus S en HTC Sensation maar op alle drie kwamen we niet verder dan een afbeelding van de uitzending. Helaas geen live stream. Via de Android market is het ons helaas ook niet gelukt om een app te vinden om de streams af te spelen.

Op de Samsung Galaxy Tab 10.1 met Android 3.1 is het ons helaas ook niet gelukt om de streams werkend te krijgen. Deze kwam niet veel verder als de andere Android toestellen.

Onze laatste Android test was met de net verkrijgbare Androi-smartphone de Galaxy Nexus. Deze draait op Android 4.0 dus gaf ons wat extra hoop dat het anders zou reageren dan Android 2.3 en Android 3.1. De streams leken helaas niet af te spelen via de HTML5 video-tag. Het leek er dus erg somber voor Android uit te zien al na het direct invoeren van de URL naar de Nederland 1 stream kregen we toch bewegend beeld. Android 4.0.1 lijkt dus ook het HTTP Live Streaming formaat dat Ziggo gebruikt af te kunnen spelen. Aangezien er aardig wat in 2011 uitgebrachte toestellen een update naar Android 4.0 kunnen verwachten is dat goed nieuws voor de mensen die graag TV willen kijken op hun Android apparaat.

Ziggo TV op Android en iOS middels 3G

Net als de Ziggo app werken de streams alleen als je internet hebt van Ziggo en bent verbonden via WiFi. Mensen met ADSL of internet van UPC kunnen hier dus bijvoorbeeld geen gebruik van maken. Je hebt een IP-adres van Ziggo nodig om de streams te bekijken.

Door het opzetten van een VPN verbinding naar een server die op het Ziggo netwerk zit is het ons uiteindelijk ook gelukt om via 3G de streams te bekijken. Hoe je dit moet opzetten gaan we hier verder niet op in. Wel is het ons gelukt om 45 minuten (langer hebben we niet getest) onafgebroken Veronica te kijken. Het is echter wel een zware TV stream die rond de 10MB per minuut opslurpt. Kortom 45 minuten TV kijken betekend circa 450MB en dus niet aan te raden voor mensen met een datalimiet. Ook in de trein bleek de verbinding vaak niet stabiel genoeg te zijn.

Nu ik aan het eind van deze blog gekomen ben kunnen we dus concluderen dat de TV streams van de Ziggo iPad app ook prima werken op de iPhone. Gisteren heeft Ziggo dan ook de streams in hun iPhone app geactiveerd. Onder Android waren de resultaten wat teleurstellender. Op apparaten met Android 3.1 of lager hebben wij het niet werkend gekregen. Het goede nieuws is dat apparaten met Android 4.0 de stream wel ondersteunen. Minder soepel en eenvoudig als op de iPhone, maar het werkt wel. Gelukkig krijgen nog aardig wat in 2011 uitgebrachte apparaten een update naar Android 4.0 zodat mensen met deze toestellen ook de TV streams kunnen bekijken. Ook kunnen we melden dat de streams werken via de Safari browser op draaiende op Mac OS X en via QuickTime op een Mac.

Ziggo TV op Android en iOS middels 3G

Nu hoor ik de mensen aan het eind van dit verhaal al denken “leuk dit verhaal, maar nu wil ik het ook zelf kunnen proberen”. We hebben onze ‘proof of concept’ online gezet. Hierbij wil ik wel de melding maken dat als Ziggo wat verandert in de streams dat de kans groot is dat het niet meer werkt. Tot die tijd is het hier te vinden:

Ziggo live TV voor iPhone, iPad, Safari (Mac)
Ziggo live TV voor Android 4.0, QuickTime (Mac) links

Let op dat het enkel werkt als je verbonden zit via internet van Ziggo of een VPN via hun verbinding!

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters