Zijn smartphonefabrikanten massaal de weg kwijt?

Met de lancering van een vlaggenschip laat je als smartphonefabrikant alles zien wat je in huis hebt. De race naar de beste specs breekt de producenten echter op. Want ze maken tegenwoordig brakke vlaggenschepen.

“Fabrikanten hebben een dure plicht om een soort Ferrari te maken”

Een ‘flagship device’ moet een echte superphone zijn, die de allerlaatste technologie aan boord heeft en bovendien aantrekkelijk is om te zien. Als je zo’n telefoon uit je zak haalt, moet hij jaloerse blikken trekken. Maar helaas, met de huidige generatie superphones is iets grondig mis. Bijna alle problemen, zelfs die in de door een Exynos-processor aangedreven Samsung Galaxy S6, kunnen worden teruggevoerd op één malfunctionerende processor: de Qualcomm Snapdragon 810.

In voorgaande jaren kon je een nieuwe superphone niet te voorschijn halen, of iemand wilde hem wel even vasthouden. Om even te voelen aan zo’n duur toestel, met de allernieuwste technologie. Fabrikanten hebben een dure plicht om een soort Ferrari te maken, waar iedereen wel in wil rijden. Een telefoon die bloedsnel is, met nieuwigheidjes als een vingerafdruk- of irisscanner, met een bijzonder design. En uiteraard de garantie dat software-updates nog vele jaren zonder gezeur binnenkomen op het toestel, zodat het bij de tijd blijft en zijn hoge prijs ook in de toekomst waard is.

De laatste vlaggenschepen van HTC, Sony, Samsung en Apple stellen echter teleur. Want op alle superphones van deze grote vier valt wel wat af te dingen. Ook LG heeft niet het maximale uit de kast getrokken. We lopen al hun vlaggenschepen af.

Samsung Galaxy S6 (Edge): de rambug

“Het duurt soms wel tien seconden voor een app op je scherm staat”

Samsung Galaxy S6 hoofdfoto

De Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zijn voorzien van een mooi design, premium materialen, de allernieuwste Exynos-processor met genoeg ramgeheugen om de hele Chinese Muur in een kwartiertje af te racen. Die in eigen huis ontwikkelde processor heeft Samsung in de vlaggenschepen gestopt omdat de Qualcomm Snapdragon 810 oververhittingsproblemen gaf. Maar het toestel lijdt met deze Exynos-CPU helaas wel aan een vervelende kwaal, die zelfs met de laatste software-updates niet is verholpen: de veelbeklaagde rambug.

Het betekent dat het geheugen van de telefoon volloopt met gegevens van apps die niet meer draaien. Daardoor wordt de telefoon steeds trager, zodat het soms wel tien seconden of langer duurt voordat een app op je scherm staat. Dat kan handmatig hersteld worden door het ramgeheugen zelf schoon te maken, maar even later is het weer volgelopen en kun je opnieuw beginnen.

Deze bijzonder ergerlijke kwaal leidt ertoe dat de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge eigenlijk qua werking onderdoen voor de simpelste low-end telefoon. Want die is sneller met het openen van WhatsApp dan de beide vlaggenschepen. Samsung moet hier snel wat aan doen, maar krijgt het tot op heden niet voor elkaar om de superphones te ontdoen van deze kwaal.

HTC One M9: hete bliksem

“ Het toestel werd tot maar liefst 55 graden heet”

HTC One M9+

De HTC One M9 is net als de twee eerdere varianten in deze serie superphones voorzien van een prachtig aluminium design, en eindelijk een goede camera. Een goed scherm, een prettige software-schil rondom de laatste versie van Android, goeie speakers aan de voorkant, wat wil je nog meer?

Nou, dat het apparaat niet je zak uit brandt bijvoorbeeld. Vroege klanten die deze telefoon aanschaften, konden hem nauwelijks vasthouden. Het toestel werd tot maar liefst 55 graden heet.

Een en ander heeft te maken met het gebruik van de Qualcomm Snapdragon 810-processor, een CPU die deze chipfabrikant iets te snel op de markt heeft gebracht. De oververhittingsproblemen van deze processor zullen we nog vaker tegenkomen in dit lijstje, want de Snapdragon 810 is momenteel wel de nieuwste en snelste processor die er bestaat. Helaas heeft die snelheid zijn nadelen, in de vorm van de warmte. De processor wordt zo heet, dat niet alleen het batterijvermogen erdoor wordt aangetast, maar ook het risico bestaat dat andere interne hardware ervan smelt.

Je zult zo’n processor maar in je vlaggenschip hebben gestopt. HTC heeft het hoofd gebogen, en een software-update uitgebracht die de kloksnelheid van de Snapdragon 810 aanzienlijk omlaag brengt om geen oververhittingsproblemen meer te veroorzaken. Waarmee het toestel minder snel is dan de concurrentie, maar ja, een goed werkend toestel is toch wel de basis, en dat heeft HTC gelukkig ingezien.

Zijn smartphonefabrikanten massaal de weg kwijt? 2000587739 
Bron: tweakers.net

Sony Xperia Z3+: prestaties onder druk door vulkaantje onder de motorkap

“Hitteproblemen zorgen voor prestatieverlies en afsluitende apps”

Sony Xperia Z3+ hoofdfoto

De Sony Xperia Z3+ geeft ook hitteproblemen. Surprise surprise: ook deze telefoon, opgetrokken uit goed geleidend glas en metaal, heeft als kloppend hart een Snapdragon 810-proceesor. De hitteproblemen zorgen niet alleen voor een licht onprettig gevoel, maar ook voor prestatieverlies.

Uit onze eigen review van dit toestel: ” Als je het toestel flink belast door bijvoorbeeld een game te spelen of een van de zware cameramodi te gebruiken, wordt hij snel warm. Ook schijnbaar eenvoudige applicaties kunnen soms voor problemen zorgen, net als het draaien van veel apps naast elkaar. Bij oververhitting lopen de prestaties van de smartphone terug en zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een game opeens bijzonder lang aan het laden is. De camera sluit zichzelf bij teveel warmteontwikkeling zelfs af en geeft de melding dat hij eerst weer wat moet afkoelen. De behuizing van de Xperia Z3+ wordt niet zo warm dat het echt onaangenaam is om vast te houden, maar de verminderde prestaties als gevolg van een te warme processor zijn natuurlijk vervelend.”

Inmiddels heeft Sony iets aan het probleem gedaan via een software-update. Maar onze reviewer stelt vast dat de prestaties van het nieuwste toestel van Sony sindsdien helaas niet wezenlijk zijn verbeterd.

LG G4: ondermaatse specs

“ LG heeft het toch niet aangedurfd om de Snapdragon 810 te gebruiken”

LG G4 design leer

Toen begin dit jaar de eerste artikelen verschenen over de oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810, was chipfabrikant Qualcomm er als de kippen bij om het te – laten – weerspreken. Allerlei fabrikanten, onder meer LG, werden ingeschakeld om te verklaren dat zij geen enkel probleem hadden met de Snapdragon 810. Qualcomm zag zich gedwongen tot deze opmerkelijke campagne doordat Samsung besloot om de 810 niet te gebruiken, en de voorkeur te geven aan zijn eigen çoole’ Exynos-processor voor de Galaxy S6 en S6 Edge.

LG schaarde zich aanvankelijk enthousiast in het pro-Snapdragon 810-koor. Niks aan de hand met die processor, zei LG. Maar dan moet LG zo langzamerhand toch eens uitleggen waarom die CPU niet in het laatste vlaggenschip zit. De LG G4 draait namelijk op een langzamere Snapdragon 808.

Kennelijk heeft LG het toch niet aangedurfd om de 810 te gebruiken, na de problemen met die processor bij andere fabrikanten. Stilletjes is dus de mindere broer van deze CPU, de 808, in de LG G4 gestopt. Het leren achterkantje van deze telefoon kan niet verhelen dat hij hierdoor een stuk langzamer werkt dan je van een superphone mag verwachten. Want de 808 heeft twee processorkernen minder dan de razendsnelle 810. LG verklaarde dat hierdoor de batterij werd gespaard. Het gebruik van de 808 is natuurlijk een zwaktebod van LG, maar misschien wel zo verstandig, gezien de problemen bij andere fabrikanten.

Apple iPhone 6 Plus: kromme tenen

“De iPhone hoort helemaal niet in dit blog voor te komen”

Zijn smartphonefabrikanten massaal de weg kwijt? screenshot 2014 09 23 11 50 34

Tot slot hebben we het nog even over de iPhone 6 Plus. Waarvan kort na lancering filmpjes en foto’s circuleerden waarop het toestel was kromgetrokken. Apple-fanblogs waren er vervolgens snel bij om te laten zien dat je hier wel erg veel moeite voor moest doen, maar het kwaad was al geschied. De reputatie van de eerste phablet van Apple was onherstelbaar beschadigd.

De fabrikant, die bekendstaat om zijn premium superphones die qua materiaalkeuze, software en hardware de standaard voor de hele smartphonewereld hebben gezet, viel hierdoor voor het eerst grondig van zijn voetstuk. In de haast om de consument eindelijk te plezieren met een hele grote iPhone, werd de kwaliteit van de behuizing even vergeten. Ga je zitten met dat ding in je achterzak, dan heb je een goede kans dat hij er verbogen uit komt. Nou moet je smartphones natuurlijk nooit of te nimmer in je achterzak stoppen, maar dat terzijde. Apple had dit bij de constructie van het apparaat moeten onderkennen en de behuizing verstevigen.

Naar verluidt gebeurt dit ook in de tweede versie van de iPhone 6 Plus, de 6S Plus die in september zal uitkomen. Foto’s van de nieuwe achterkant van deze telefoon circuleren al op internet, met daarbij de mededeling dat er hier sprake is van een hele stevige legering die ervoor zal zorgen dat het kromme tenen-probleem van de iPhone 6 Plus zich niet herhaalt. En dat is maar goed ook, want als we volgend jaar een slechte-vlaggenschepen-blog maken, mag daar geen iPhone meer in voorkomen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters