Blootstellingslimiet UMTS moet omlaag

De maximale toegestane hoeveelheid UMTS-straling moet teruggebracht worden tot 0,6 volt per meter voor buiten en 0,06 per meter voor binnen. Dat vindt het Nationaal Platform Stralingsrisico’s (NPS).

Alex Swinkels van het Nationaal Platform Stralingsrisico’s (NPS) heeft woensdag aan directeur Rombouts van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid een rapport aangeboden waarin wordt gepleit voor het terugbrengen van de maximale blootstellingslimiet van umtsstraling. Die moet volgens het NPS teruggebracht worden tot 0,6 volt per meter voor buiten en 0,06 per meter voor binnen. Momenteel is de blootstellingslimiet in Nederland 61 volt per meter. Verder raadt het NPS aan om geen zenders meer te plaatsen op of in de buurt van scholen, ziekenhuizen en grote appartementsgebouwen.

Swinkels bood het BioInitiative rapport, waarin deze aanbevelingen worden gedaan, aan op verzoek van de BioInitiative Working Group, een samenwerkingsverband van veertien wetenschappers die willen waarschuwen voor de gevolgen van elektromagnetische straling op de gezondheid.

Volgens de BioInitiative Working Group zijn er substantiële bewijzen dat elektromagnetische straling leidt tot allergische en ontstekingsreacties, veranderingen in het immuunsysteem en beschadiging van het DNA. Verder zijn er volgens de onderzoeksgroep ernstige aanwijzingen dat dit op lange termijn kan resulteren in DNA-beschadigingen en kankers, permanente celstress en vroegtijdige veroudering en wijzigingen in de hersenfuncties (zoals geheugenverlies, vertraagd leren, hoofdpijn, oververmoeidheid en slaapstoornissen). Daarnaast wijst het samenwerkingsverband erop dat de schadelijke effecten van allerlei vormen van elektromagnetische straling (gsm-masten, umts-masten, gsm’s, Wi-Fi, WiMax, DECT-telefoons, draadloze toestellen, hot spots) bij elkaar opgeteld moeten worden.

Bron: computable

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters