Bluetooth 4.0 zorgt voor zuinige gegevensoverdracht

De Bluetooth Special Interest Group heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe versie van de techniek, die gericht is op draadloze bestandsoverdracht, aan zit te komen. Met Bluetooth 4.0 moet Bluetooth vooral een stuk zuiniger worden.

Bluetooth

De groep achter Bluetooth, de Bluetooth Special Interest Group, heeft onlangs bekendgemaakt dat er een nieuwe Bluetooth-standaard aan zit te komen. Deze nieuwe versie van de techniek die vooral in mobiele telefoons veel gebruikt is, is vooral gericht op een laag energiegebruik. Bluetooth 4.0 moet dienen voor draadloze verbindingen met sensoren in allerhande gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld een voetbal of een golfclub. Het protocol is dan ook niet zoals versie 3.0 gericht op snelheid. Versie 4.0 is vooral geoptimaliseerd voor het versturen van kleine pakketjes tussen de 8 en 27 bytes, met een snelheid tot 1Mbps. De doelgroep van de nieuwe versie is heel anders dan die van zijn voorganger, vandaar dat er maar tien maanden tussen de twee versies zat.

Hoewel de nieuwe versie van Bluetooth dus niet op mobiele telefoons gericht is, is versie 4.0 wel degelijk interessant voor telefoons. Ten eerste zou het erg handig zijn om je prestaties te meten, door bijvoorbeeld de sensoren in een voetbal direct met je telefoon te verbinden en zo een analyse te kunnen maken. Ook zou een telefoon een geschikt tussenstation zijn voor een upload van de gegevens naar het web, waar ze bijvoorbeeld aan je persoonlijke trainingslogboek toegevoegd kunnen worden. Een andere toepassing die interessant is voor telefoons, is een combinatie tussen Bluetooth 3.0 en Bluetooth 4.0. Hierbij kan versie 3.0 gebruikt worden om snel bestanden te verzenden of voor A2DP, terwijl versie 4.0 als zuiniger alternatief gebruikt wordt voor handelingen die maar weinig datatransmissie vereisen, zoals bijvoorbeeld de standby-verbinding met een carkit, headset of Bluetooth-horloge.

Bron: ZDNet

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters