Bluetooth 4.0 zorgt voor zuinige gegevensoverdracht

De Bluetooth Special Interest Group heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe versie van de techniek, die gericht is op draadloze bestandsoverdracht, aan zit te komen. Met Bluetooth 4.0 moet Bluetooth vooral een stuk zuiniger worden.

Bluetooth

De groep achter Bluetooth, de Bluetooth Special Interest Group, heeft onlangs bekendgemaakt dat er een nieuwe Bluetooth-standaard aan zit te komen. Deze nieuwe versie van de techniek die vooral in mobiele telefoons veel gebruikt is, is vooral gericht op een laag energiegebruik. Bluetooth 4.0 moet dienen voor draadloze verbindingen met sensoren in allerhande gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld een voetbal of een golfclub. Het protocol is dan ook niet zoals versie 3.0 gericht op snelheid. Versie 4.0 is vooral geoptimaliseerd voor het versturen van kleine pakketjes tussen de 8 en 27 bytes, met een snelheid tot 1Mbps. De doelgroep van de nieuwe versie is heel anders dan die van zijn voorganger, vandaar dat er maar tien maanden tussen de twee versies zat.

Hoewel de nieuwe versie van Bluetooth dus niet op mobiele telefoons gericht is, is versie 4.0 wel degelijk interessant voor telefoons. Ten eerste zou het erg handig zijn om je prestaties te meten, door bijvoorbeeld de sensoren in een voetbal direct met je telefoon te verbinden en zo een analyse te kunnen maken. Ook zou een telefoon een geschikt tussenstation zijn voor een upload van de gegevens naar het web, waar ze bijvoorbeeld aan je persoonlijke trainingslogboek toegevoegd kunnen worden. Een andere toepassing die interessant is voor telefoons, is een combinatie tussen Bluetooth 3.0 en Bluetooth 4.0. Hierbij kan versie 3.0 gebruikt worden om snel bestanden te verzenden of voor A2DP, terwijl versie 4.0 als zuiniger alternatief gebruikt wordt voor handelingen die maar weinig datatransmissie vereisen, zoals bijvoorbeeld de standby-verbinding met een carkit, headset of Bluetooth-horloge.

Bron: ZDNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters