Bluetooth 5 wordt vier keer zo snel en heeft groter bereik

De Bluetooth Special Interest Group heeft vandaag bekend gemaakt dat komende week de nieuwste versie van Bluetooth aangekondigd zal gaan worden in Londen, Bluetooth 5.

Bluetooth 5

Naar verwachting wordt de volgende grote versie van Bluetooth volgende week aangekondigd, Bluetooth 5. De techniek is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen, die bij Ericsson in dienst was in Emmen. Het bedrijf zocht naar een manier om smartphones en andere apparaten met elkaar te communiceren zonder dat daar allerlei verschillende kabels voor nodig waren. De draadloze standaard is vernoemd naar Harald Blauwtand, een Vikingenkoning die het christendom naar Scandinavië bracht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de werknaam van het product nog veranderd zou worden, maar bij gebrek aan een betere naam heeft Ericsson het bij Bluetooth gehouden.

De directeur van de Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft deze week in een nieuwsbrief bekend gemaakt dat de volgende incarnatie van de techniek aangekondigd zal gaan worden tijdens het Discover Blue event in Londen, op 16 juni: “Bluetooth 5 zal de uitrol en adoptie van beacons en op locatie gebaseerde diensten wereldwijd doen versnellen. Het is een geweldig verhaal waarnaar we uitkijken om aan jullie te tellen tijdens ons aankomende media event in Londen, op 16 juni.”

Verbeteringen

Daarnaast liet de directeur weten dat Bluetooth 5 een stuk sneller dan zijn voorgangers wordt, wat vooral een uitkomst is bij het overhevelen van grote bestanden. Ook zal het bereik een stuk groter worden. Hoe groot het effect daarvan gaat zijn zullen we deze week waarschijnlijk pas gaan horen, maar alle verbeteringen zijn natuurlijk welkom. De Bluetooth Special Interest Group heeft eerder dit jaar al beloofd dat Bluetooth beacons een stuk nuttiger gaan worden. Dat zijn kleine apparaatjes die vaak in bijvoorbeeld winkels en musea gebruikt worden om informatie naar slimme apparaten te sturen. Denk aan een geautomatiseerde rondleiding in een museum, of kortingen die naar smartphones worden verstuurd die zich in de buurt bevinden.

Versimpelde naam

Het valt op dat er dit keer gekozen is voor een versimpelde naam: in plaats van bijvoorbeeld Bluetooth v4.2 heet de nieuwste versie nu gewoon Bluetooth 5. Volgens Eric Powell, directeur van SIG, is dat een bewuste keuze. Met de versimpelde naam wordt het namelijk makkelijker voor consumenten om de productnaam te onthouden en wordt verwarring voorkomen. Helaas zal het waarschijnlijk nog enkele jaren duren voor de nieuwste iteratie van Bluetooth in producten verwerkt zal gaan worden.

Bron: CNET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters