BMW, Daimler en Audi ronden overname Nokia Here af

De Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Audi nemen inderdaad Nokia’s kaartendienst Here over. Met de overname is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard euro.

Nokia Here Auto

Dit meldt the Wall Street Journal. Volgens de krant hebben de autofabrikanten meerdere Tech-bedrijven afgetroefd. De Duitsers betalen 2,5 miljard euro voor Here en nemen ook een schuld over van het bedrijf van 300 miljoen euro. Nokia kocht Navteq, dat de basis voor Here vormt, in 2008 voor 8,1 miljard dollar.

BMW, Daimler en Audi kopen Here niet om er een leuke bijverdienste aan over te houden. Here is gekocht met het oog op zelfrijdende auto’s. Deze auto’s moeten beschikken over zeer gedetailleerde wegenkaarten. Hiervoor hebben de fabrikanten nu de expertise voor in huis gehaald. Deze wegenkaarten moeten op de centimeter nauwkeurig kloppen.

De drie fabrikanten krijgen alle drie evenveel aandelen in Here. Ze sloegen de handen ineen om te voorkomen dat Apple, Google of Uber de kaartendienst in handen kreeg. Hierdoor zouden de fabrikanten geen controle hebben over de systemen die in de toekomst nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

“De achterliggende gedachte van deze aankoop is de beschikbaarheid van Here voor de lange termijn”, vertellen de fabrikanten in een gezamenlijke verklaring. “De producten van Here moeten beschikbaar als een onafhankelijk platform voor iedereen in de auto-industrie, maar ook voor andere sectoren.”

De dagelijkse leiding van Nokia Here blijft zoals ‘ie is en behoudt zijn autonomie. Verwacht wordt dat de overname in het eerste kwartaal van 2016 kan worden afgerond, omdat bijvoorbeeld de EU nog moet kijken of de overname niet in strijd is met de concurrentiewetgeving.

Here speelt dus een belangrijke rol in zelfrijdende auto’s voor later. Hier zetten steeds meer partijen op in. Zo zou Google onlangs in het geheim een autobedrijf hebben opgestart, Google Auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters