BMW, Daimler en Audi ronden overname Nokia Here af

De Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Audi nemen inderdaad Nokia’s kaartendienst Here over. Met de overname is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard euro.

Nokia Here Auto

Dit meldt the Wall Street Journal. Volgens de krant hebben de autofabrikanten meerdere Tech-bedrijven afgetroefd. De Duitsers betalen 2,5 miljard euro voor Here en nemen ook een schuld over van het bedrijf van 300 miljoen euro. Nokia kocht Navteq, dat de basis voor Here vormt, in 2008 voor 8,1 miljard dollar.

BMW, Daimler en Audi kopen Here niet om er een leuke bijverdienste aan over te houden. Here is gekocht met het oog op zelfrijdende auto’s. Deze auto’s moeten beschikken over zeer gedetailleerde wegenkaarten. Hiervoor hebben de fabrikanten nu de expertise voor in huis gehaald. Deze wegenkaarten moeten op de centimeter nauwkeurig kloppen.

De drie fabrikanten krijgen alle drie evenveel aandelen in Here. Ze sloegen de handen ineen om te voorkomen dat Apple, Google of Uber de kaartendienst in handen kreeg. Hierdoor zouden de fabrikanten geen controle hebben over de systemen die in de toekomst nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

“De achterliggende gedachte van deze aankoop is de beschikbaarheid van Here voor de lange termijn”, vertellen de fabrikanten in een gezamenlijke verklaring. “De producten van Here moeten beschikbaar als een onafhankelijk platform voor iedereen in de auto-industrie, maar ook voor andere sectoren.”

De dagelijkse leiding van Nokia Here blijft zoals ‘ie is en behoudt zijn autonomie. Verwacht wordt dat de overname in het eerste kwartaal van 2016 kan worden afgerond, omdat bijvoorbeeld de EU nog moet kijken of de overname niet in strijd is met de concurrentiewetgeving.

Here speelt dus een belangrijke rol in zelfrijdende auto’s voor later. Hier zetten steeds meer partijen op in. Zo zou Google onlangs in het geheim een autobedrijf hebben opgestart, Google Auto.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters