Boete van 3,4 miljard voor Google

De Europese Commissie heeft Google een record brekende boete van 3,4 miljard euro gegeven. Volgens de commissie misbruikt Google, Google Shopping ten koste van concurrenten.

Zes jaarEuropese Commisie

De boete van 3,4 miljard euro is een gevolg van het zes jaar durende gevecht tussen de Europese Commissie en Google. Al zes jaar lang zijn beide partijen in discussie met elkaar over de eerlijkheid van Google. In die zes jaar tijd zijn er drie pogingen geweest om een eind te maken aan het machtsmisbruik van Google.

Even terug

Als je dit leest snap je waarschijnlijk niet helemaal waar we het over hebben. Hiervoor zullen we even terug gaan in de tijd. In 2010 begon er een strijd tussen de Europese Commissie en Google. Dit had te maken met Google Shopping van het gigantische tech-bedrijf. Deze site is bedoeld voor consumenten die willen weten bij welke site ze een product het goedkoopst kunnen kopen. De Europese Commissie kwam erachter dat Google misbruik maakte van de populariteit. Bij zoekresultaten werden namelijk nooit de websites van concurrenten genoemd.

De Europese Commissie is het niet eens met de manier waarop Google deze machtspositie misbruikt. Google blijft uiteindelijk de grootste zoekmachine ter wereld en de Commissie heeft als doel om alle bedrijven gelijke kansen te geven. Hierom moet Google stoppen met het manipuleren van zijn zoekfunctie, maar het bedrijf geeft hier geen gehoor aan.

Record boeteboete

Zes jaar later heeft de Europese Commissie eindelijk een boete van 3,4 miljard euro opgelegd. De commissie mag officieel 10 procent van de laatst gedraaide jaarwinst innen. Dat staat gelijk aan 6 miljard euro. De hoogste boete ooit is aan chipmaker Intel gegeven. Deze boete kostte Intel  1,1 miljard euro. Als de boete van Google gerealiseerd wordt door de EU zal het een record bedrag zijn.

Eén maand

De Europese Commissie heeft nog een maand nodig om de boete volledig op papier te zetten. Tot die tijd heeft de commissie het al verboden om verder te gaan met de manipulatie. Als Google zich hier niet aan houdt kan de boete verder oplopen.

AndroidAndroid N preview

Het is niet de eerste keer dat Google in de problemen zit met de Europese Commissie. Een paar weken geleden hing er nog een boete boven Google’s hoofd vanwege het forceren van smartphonefabrikanten. Fabrikanten die toegang willen tot de Google Play Store zijn namelijk verplicht om onder andere de startpagina standaard in te stellen op Google en Google Now als standaard zoekprogramma te gebruiken. De Europese Commissie was ook hier niet zo weg van om dezelfde redenen als de boete van vandaag.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters