Brazilië blokkeert WhatsApp 72 uur

WhatsApp, de chat app van Facebook heeft laatst end-to-end encryption gekregen. Maar een rechter in Brazilië heeft geëist dat telecom providers de app tijdelijk blokkeren. De reden hiervoor is een dispuut over versleutelde data. Brazilië heeft de komende 72 uur geen beschikking over werelds populairste chat app.

WhatsApp

WhatsApp
WhatsApp’s end-to-end encryption

Een rechter uit de kleine Braziliaanse staat van Sergipe heeft geëist dat telecom providers in het hele land WhatsApp 72 uur blokkeren. De rechter Marcel Montalvao beveelt WhatsApp om chatsessies van een drugsdelict te leveren, maar het bedrijf kan helemaal niet meer bij de chats. De chat kan alleen nog in een versleutelde vorm worden bekeken, waardoor de gevraagde gegevens onbruikbaar zijn.

De plaatselijke krant Folha de S.Paulo meldt dat verordening om 14:00 uur is ingegaan. Telecom providers die weigeren kunnen een boete verwachten. In maart had rechter Montalvao de arrestatie van Facebook’s vice president voor Latijns Amerika, Diego Dzodan geëist. Maar WhatsApp draait op zichzelf volgens Diego Dzodan. Hij heeft geen invloed of gezag over de chat app. In december 2015 werd WhatsApp al geblokkeerd in Brazilië, 48 uur werd geëist maar na 12 uur werd de ban alweer opgeheven. WhatsApp doet er alles aan om mee te helpen in de lokale rechtszaken in Brazilië en is teleurgesteld dat een kleine rechter in Sergipe de service voor 100 miljoen Brazilianen kan blokkeren.

Andere communicatie methodes

Telegram en iMessage waren trending bij Twitter op het moment dat de ban inging. Veel gebruikers zijn overgestapt op deze communicatie methodes. Volgens Mariana Cunha e Melo, een advocaat in Brazilië is het totaal niet voordelig om in een tijd van crisis de grootste communicatie methode te verbannen. Jong, oud, arm en rijk communiceren via groepen en individuele chats, het is niet heel gemakkelijk om van tijd tot tijd even over te stappen naar Telegram of iMessage. Het bedrijf Hotspot Shield, een populaire VPN service meldt dat in het eerste uur 82.000 nieuwe installaties zijn gekocht. Hiermee kan alsnog van de dienst gebruik worden gemaakt.

Bron: Techcrunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters