Brazilië blokkeert WhatsApp 72 uur

WhatsApp, de chat app van Facebook heeft laatst end-to-end encryption gekregen. Maar een rechter in Brazilië heeft geëist dat telecom providers de app tijdelijk blokkeren. De reden hiervoor is een dispuut over versleutelde data. Brazilië heeft de komende 72 uur geen beschikking over werelds populairste chat app.

WhatsApp

WhatsApp
WhatsApp’s end-to-end encryption

Een rechter uit de kleine Braziliaanse staat van Sergipe heeft geëist dat telecom providers in het hele land WhatsApp 72 uur blokkeren. De rechter Marcel Montalvao beveelt WhatsApp om chatsessies van een drugsdelict te leveren, maar het bedrijf kan helemaal niet meer bij de chats. De chat kan alleen nog in een versleutelde vorm worden bekeken, waardoor de gevraagde gegevens onbruikbaar zijn.

De plaatselijke krant Folha de S.Paulo meldt dat verordening om 14:00 uur is ingegaan. Telecom providers die weigeren kunnen een boete verwachten. In maart had rechter Montalvao de arrestatie van Facebook’s vice president voor Latijns Amerika, Diego Dzodan geëist. Maar WhatsApp draait op zichzelf volgens Diego Dzodan. Hij heeft geen invloed of gezag over de chat app. In december 2015 werd WhatsApp al geblokkeerd in Brazilië, 48 uur werd geëist maar na 12 uur werd de ban alweer opgeheven. WhatsApp doet er alles aan om mee te helpen in de lokale rechtszaken in Brazilië en is teleurgesteld dat een kleine rechter in Sergipe de service voor 100 miljoen Brazilianen kan blokkeren.

Andere communicatie methodes

Telegram en iMessage waren trending bij Twitter op het moment dat de ban inging. Veel gebruikers zijn overgestapt op deze communicatie methodes. Volgens Mariana Cunha e Melo, een advocaat in Brazilië is het totaal niet voordelig om in een tijd van crisis de grootste communicatie methode te verbannen. Jong, oud, arm en rijk communiceren via groepen en individuele chats, het is niet heel gemakkelijk om van tijd tot tijd even over te stappen naar Telegram of iMessage. Het bedrijf Hotspot Shield, een populaire VPN service meldt dat in het eerste uur 82.000 nieuwe installaties zijn gekocht. Hiermee kan alsnog van de dienst gebruik worden gemaakt.

Bron: Techcrunch

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters