Brussel wil providers dwingen om per seconden te rekenen

Veel gsm-bedrijven brengen hun klanten soms langere gesprekken in rekening dan ze echt hebben gebeld in een ander EU-land. De bedrijven ronden de tijd nogal eens naar boven af.

Nationale telecomtoezichthouders hebben de Europese Commissie gevraagd om de praktijk aan te pakken.
“Een gesprek van bijvoorbeeld een minuut en twee seconden wordt dan afgerond naar twee minuten”, aldus een woordvoerder van EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) donderdag. De Europese Commissie zei bezorgd te zijn over deze praktijk. Commissaris Reding overweegt al eind september of begin oktober maatregelen voor te stellen aan de EU-landen en het Europees Parlement. Klanten betalen door de methode te veel voor hun gesprekken, aldus de nationale toezichthouders. Wie zelf belt vanuit een ander EU-land, betaalt gemiddeld 24 procent te veel. Voor het ontvangen van een gesprek is dat gemiddeld 19 procent.

Afronding is in de meeste EU-landen niet verboden. In slechts vier EU-landen is het wettelijk verplicht om gesprekken tot op de seconde vast te stellen. Dat zijn Frankrijk, Spanje, Portugal en Litouwen. Vodafone benadrukt dat er veel verschillen zijn tussen de aanbieders en tarieven. Vodafone biedt de klanten een eurotarief, waarbij na de eerste minuut steeds op 30 seconden wordt afgerond. De meeste Vodafone-klanten hebben een regeling waarbij ze na de eerste minuut op de seconden worden afgerekend.

De Europese Commissie bestrijdt al langer de hoge gsm-kosten in het buitenland. Vorig jaar is een maximumprijs ingesteld, waardoor mobiel bellen in een ander EU-land meer dan de helft goedkoper werd. Zondag zakt de maximumprijs nog verder: van 49 naar 46 cent per minuut exclusief btw voor bellers. Wie wordt gebeld, betaalt nog maar 22 cent in plaats van 24 cent per minuut. Die verlaging was vorig jaar al afgesproken. Volgend jaar volgt een volgende verplichte prijsdaling. Volgens de toezichthouders is de maximumprijs nog steeds 8 cent hoger dan nodig.

De Europese Commissie bestrijdt dit najaar ook de torenhoge internationale sms-tarieven. Commissaris Reding komt met een voorstel voor een maximumprijs tussen de 11 en 15 cent exclusief btw voor elk sms-je vanuit een ander EU-land. Daarna wil de commissie ook het mes zetten in de prijzen voor mobiel internetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters