Waarom de camera de Samsung Galaxy Note 8 speciaal maakt

Dit jaar zijn dubbele camera’s en randloze smartphones de grote trend. Samsung kwam eerder dit jaar al met de randloze Galaxy S8 toestellen en zet ook de dual camera trend in bij de aankomende Galaxy Note 8. De smartphonemaker pakt de setup echter net iets anders aan dan wat we bij de andere toestellen tot nu toe hebben gezien. Iets dat de Note 8 duidelijk apart zet.

Beide camera’s Galaxy Note 8 hebben optische beeldstabilisatie

Dubbele camera’s komen in verschillende vormen en maten. Sommige toestellen hebben een lens voor kleuren en een lens voor monochrome informatie, anderen gaat weer voor een normale camera in combinatie met een telefotolens. Samsung gaat voor de laatste optie, maar doet er nog een schepje bovenop. Ten eerste zijn beide lenzen op de Note 8 uitgerust met een optical image stabilization (OIS) feature. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus, zien we dat Apple ervoor heeft gekozen alleen de hoofdcamera van OIS te voorzien.

Samsung Galaxy Note 8 camera

Overdag schieten met één gestabiliseerde lens geen probleem

Maar maakt dat eigenlijk wel zoveel uit? Het voordeel van de tweede camera met OIS merk je vooral wanneer je foto’s gaat maken onder minder goed verlichte omstandigheden. Een telefotolens heeft een grote brandpuntsafstand, waardoor je vanaf een grotere afstand objecten beeldvullend op de foto kunt krijgen. Maar hoe groter de brandpuntsafstand, hoe meer invloed het lichtelijk schudden van de camera heeft. Als er veel licht is maakt dit niet zoveel uit, omdat je dan ook meestal  met een hogere sluitertijd beelden schiet en een lage lichtgevoeligheid.

Samsung Galaxy Note 8 camera

’s Avonds worden beelden minder scherp door compensatie schudden

Maar wanneer het wat donkerder is gaat je beeldkwaliteit achteruit. Dit komt ten eerste doordat telefotolenzen relatief gezien een kleinere lensopening hebben, waardoor er ook minder licht opgevangen kan worden. Ten tweede gaat de camera compenseren voor het schudden, door een hogere sluitertijd te pakken en ook de lichtgevoeligheid te verhogen. Dit zorgt voor foto’s met meer ruis. Als de telefotolens echter de beelden stabiliseert heb je hier geen last van. De Note 8 heeft daarnaast een relatief grotere lensopening voor een telefotolens van f/2.4, wat ook al meehelpt.

Inzoomen en wijdzichtopname tegelijkertijd maken

Het feit dat beide camera’s van de Galaxy Note 8 uitgerust zijn met OIS, geeft het toestel dus al een voorsprong. Daarnaast heeft Samsung nog een interessante feature toegevoegd om de camera setup nog meer te differentiëren. Als je foto’s maakt wil je soms op je object inzoomen, maar je wil misschien ook wel de groothoek camera gebruiken om een wijdzichtopname te maken. Met de Note 8 kun je allebei tegelijkertijd maken. De hoofdcamera en telefotocamera maken in dat geval allebei een foto met een verschillende brandpuntsafstand. Uiteraard kun je deze optie ook weer uitzetten.

Als je niet meer kunt wachten is de Galaxy Note 8 al voor te bestellen via de officiële website. Hij kost 999,00 euro en zal volgens de site gratis bezorgd worden op 14 september.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters