Huawei: detailniveau camera Mate 9 is vergelijkbaar met 35 megapixel

Vorige week maakte Huawei in München zijn nieuwe topsmartphone bekend: de Mate 9. Een bijzondere smartphone die vooral op cameragebied uitblinkt. We gingen in gesprek met Arne Herkelmann, Head of Handset Portfolio and Planning van Huawei Europa en kwamen zo nog een aantal interessante dingen over het toestel te weten.

De Mate 9 is een flinke phablet waarmee Huawei zich grotendeels richt op de camera, de goede specificaties en het ontwerp. Bovendien is er een premium Porsche Design-versie die het imago van Huawei een boost moet geven. Voor de basics over het toestel verwijzen we je graag door naar onze hands-on van de Mate 9.

Innovatieve camera

Huawei Mate 9 cameraEen groot deel van ons interview over de Mate 9 ging over de nieuwe dubbele camera. Huawei heeft samen met Leica een nieuw camerasysteem ontworpen dat meer detail kan vastleggen en voorzien is van ‘Hybrid Zoom’. De camerasetup bestaat uit een 20-megapixel zwart-witsensor en een 12-megapixel kleurensensor. Volgens Herkelmann heeft dat een goede reden: het gebrek aan een kleurenfilter bij de camera met de hoogste resolutie zorgt ervoor dat er veel meer detail binnenkomt. Dat zou zelfs leiden tot een detailniveau dat vergelijkbaar is met een 35-megapixel kleurensensor volgens Herkelmann. Hoe gedetailleerd kleuren zijn is minder van belang en daarom zegt Huawei aan een 12-megapixel kleurensensor genoeg te hebben.

Het gebrek aan een kleurenfilter zou leiden tot een detailniveau dat vergelijkbaar is met een 35-megapixel kleurensensor

Met Hybrid Zoom hoopt Huawei een vergelijkbare ervaring te bieden als met optische zoom, waarbij de beeldkwaliteit niet achteruit gaat tijdens het inzoomen. Door slim gebruik te maken van de extra details die de zwart-witcamera kan vastleggen kan de smartphone volgens Herkelmann 2x zoomen met bijna geen kwaliteitsverlies. Overigens kun je de camera ook in 20-megapixelmodus zetten in plaats van de standaard 12; dan valt de zoomfunctie weg.

Techniek voorop

Tijdens de presentatie van de smartphone werd erg veel nadruk gelegd op technische details. Alle in en outs van het nieuwe laadsysteem dat de smartphone in 90 minuten kan ‘superchargen’ kwamen voorbij, Huawei ging uitvoerig in op de prestaties van de GPU en de nieuwe Vulkan API en vertelde aan de hand van benchmarks en technische details over de nieuwe Kirin 960-chipset. En last but not least: de slimme software die ervoor moet zorgen dat de Mate 9 ook na anderhalf jaar gebruik nog snel is. Specificaties en details waar de gemiddelde consument weinig van zal begrijpen.

Huawei zal richting de consument veel nadruk leggen op de technische details

Toch zal Huawei ook richting de consument veel nadruk leggen op dit soort zaken volgens Herkelmann. De doelgroep van de Mate 9 – zakelijke gebruikers en technisch onderlegde gebruikers – heeft volgens de portfolio-baas wel degelijk een boodschap aan dat soort informatie.

Samsung Galaxy Note 7

Daar komt misschien ook meteen het grootste verschil met de Samsung Galaxy Note 7 aan het licht. Waar Samsung dat toestel vooral richtte op creativiteit en nieuwe ervaringen, heeft de Mate 9 een meer praktische en technische insteek. Herkelmann zegt dan ook dat de Mate 9 niet speciaal inspeelt op het gat dat de ontploffende Note 7 in de high-end phabletmarkt heeft geslagen. “Wij doen ons ding; zij doen hun ding,” aldus Herkelmann.

Bekijk het volledige interview in de video hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Ronald Ceulemans -

  Zeer mooi , en wat is de prijs van de Mate 9 …….
  En wanneer is hij koopbaar in België ….
  Wij zijn zeer verwend aan HUAWEI, IK HEB DE P8
  mijn vriendin en zoontje de P6 en de Y 625….
  Alle 3 top top top.
  Groeten doe zo verder CEO FROM HUAWEI.

  1. Dominick Viëtor -

   Hij komt in Nederland de 21e uit voor €699. Prijs zal in België hetzelfde zijn; datum weet ik eerlijk gezegd niet. Maar het zal waarschijnlijk op hetzelfde moment of net iets later zijn.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro onthuld: high-end smartphone met dunne schermranden komt naar Nederland lees verder

Specificaties en foto eerste smartphone van Razer gelekt lees verder

Samsung Galaxy A5 2018 Galaxy A7 2018

Flink aantal renders Samsung Galaxy A5 2018 en Galaxy A7 2018 gelekt lees verder

Pixel 2 Launcher

Zo download je Google Pixel 2 launcher op elke Android smartphone lees verder

Nokia 9 render

Fabriek lekt renders Nokia 9: premium Android smartphone lees verder

iPhone X selfie camera

‘Opvolger Apple iPhone X gaat Samsung Galaxy Note 8 achterna’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters