Cameravergelijking Nokia N8, Sony Ericsson Satio en Nikon Coolpix P5100

Als voorbode van onze volledige review van de Nokia N8-00 zullen we alvast een kijkje nemen naar de belangrijkste functie van het toestel: de camera. Hiervoor vergeleken we hem met de Sony Ericsson Satio en een redelijk dure digitale compactcamera: de Nikon Coolpix P5100.

Afgelopen week kwam de langverwachte Nokia N8-00 op onze redactie aan en hoewel we nog bezig zijn met een volledige review, wilden we jullie een beetje informatie over het belangrijkste deel van de N8, de camera, niet ontnemen. En aangezien je iets pas echt goed kunt beoordelen als je vergelijkingsmateriaal hebt, namen we de N8 samen met de Nikon Coolpix P5100 en de Sony Ericsson Satio mee naar buiten. Omdat we niet alles willen weggeven voor onze review, hebben we in dit artikel alleen uitsnedes van de volledige foto’s geplaatst, maar die zeggen uiteraard genoeg voor een goede vergelijking. Alle toestellen hebben een 12-megapixelsensor, maar het formaat verschilt. Die van de Satio heeft een doorsnede van 1/2.5″, de N8 komt uit op 1/1,83″ en de sensor van de Nikon-camera heeft een doorsnede van 1/1,72″.

We moeten wel opmerken dat de N8 een 28mm groothoeklens heeft, terwijl de andere twee toestellen een gewone 35mm lens hebben. Daarom lijken de foto’s van de N8 van iets verder weg genomen te zijn, wat uiteraard niet zo is. Voor de vergelijking van de kwaliteit maakt dat echter weinig uit. De eerste foto is met flits gemaakt, alle foto’s daarna zonder. Alle foto’s zijn op 12 megapixels met de hoogste kwaliteit gemaakt in de auto-modus. Alle foto’s zijn uit de losse pols gemaakt, waardoor een klein verschil in bewegingsonscherpte aanwezig zou kunnen zijn, hoewel dat in de praktijk vooral met de sensor van het toestel te maken heeft en niet met het feit dat het ene toestel meer bewoog dan het andere.

Allereerst valt op dat de N8 en de P5100 een duidelijk voordeel hebben met hun flitser en in een iets donkerdere omgeving. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de sensorgrootte. De foto’s van de Satio hebben meer last van bewegingsonscherpte en ruis, wat een direct gevolg is van de lens- en sensorgrootte. Hoewel de N8 hier stukken beter presteert dan de Satio, wordt hij met gemak verslagen door de compactcamera van Nikon, die met zijn grote lens en sterke flits toch wel een flink voordeel heeft. Bij de foto’s die buiten gemaakt zijn toont de Satio duidelijk minder details en in sommige gevallen meer ruis, terwijl de N8 en de P5100 eigenlijk gelijkwaardig zijn in dit geval.

We kunnen dan ook concluderen dat de N8 een grote stap vooruit is ten opzichte van de vorige generatie cameratelefoons. In goede omstandigheden kan hij een mid-range compactcamera moeiteloos vervangen, maar in het donker gaat het toestel toch nog onderuit op zijn sensorformaat en flits.

In onze review, die over ruim een week gepubliceerd zal worden, zullen we het toestel met nog meer apparaten, waaronder de Samsung Pixon 12, vergelijken, uiteraard met volledige foto’s erbij. Vergeet dus zeker niet binnenkort even terug te komen!

Cameravergelijking Nokia N8

 

Cameravergelijking Nokia N8

 

Cameravergelijking Nokia N8

 

Cameravergelijking Nokia N8

 

Cameravergelijking Nokia N8

 

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters