'Canadese overheid gaat voor overname van BlackBerry liggen'

Volgens de Canadese krant The Globe and Mail zal de Canadese overheid waarschijnlijk niet toestaan dat het eveneens Canadese bedrijf BlackBerry wordt overgenomen door een Chinese concurrent, zoals Lenovo.

BlackBerry Z30

BlackBerry verkeert in bijzonder zwaar weer door tegenvallende smartphoneverkopen. Het bedrijf leidt verlies en heeft al duizenden werknemers moeten ontslaan. CEO Thorsten Heins is op zoek naar een bedrijf dat het noodlijdende BlackBerry wil overnemen. Vorige week circuleerden geruchten dat het Chinese Lenovo interesse zou hebben in BlackBerry. Maar zo’n overname zal volgens The Globe and Mail waarschijnlijk worden getorpedeerd door de Canadese regering.

De krant wijst erop dat de Canadese regering recentelijk een overname van een Canadees telecombedrijf door een Egyptisch consortium heeft tegengehouden. De wet waar de regering zich daarbij op beroept, is de Investment Canada Act. Die houdt in dat bedrijven die cruciaal worden geacht voor de staatsveiligheid, niet zomaar in buitenlandse handen mogen komen.

En BlackBerry is cruciaal, want vrijwel alle Canadese ambtenaren lopen met een BlackBerry op zak. De beveiligde communicatie via de BlackBerry-servers mag daarmee niet in buitenlandse handen komen, om het risico op afluisteren te voorkomen.

The Globe and Mail citeert een voormalige top-veiligheidsambtenaar. ”BlackBerry is de telefoon die wordt gebruikt door alle regeringsambtenaren en topambtenaren. Alleen al om die reden zal het niet worden verkocht aan een buitenlandse entiteit die niet binnen onze kring van bondgenoten valt.” Hij voegt eraan toe: ”Als de verkoop aan een Egyptisch bedrijf al een rode vlag deed hijsen, zal de verkoop van BlackBerry aan een Chinees bedrijf waarschijnlijk rood vuurwerk doen opstijgen.”

Bron: BGR

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters