Canadese politie kan alle BlackBerry privé chats zien

De Canadese politie heeft al bijna 6 jaar toegang tot alle privé berichten die wereldwijd met een BlackBerry zijn verstuurd. Zij maken hiervoor gebruik van de globale encryptie sleutel.

Montagna
Salvatore Montagna

Op 24 november 2011 spoelde het lichaam van Salvatore Montagna aan op een eilandje midden in de Assomption rivier, ten noorden van Montreal. Eerder die dag werd er gezien hoe hij temidden van een kogelregen vanaf een brug de koude rivier insprong. De veertigjarige Salvatore met de bijnaam ‘Sam de Staalwerker’ was een crimineel die probeerde een machtspositie in de georganiseerde misdaad van Montreal af te dwingen. Een paar jaar daarvoor was hij het hoofd van de notoire Bonnano familie uit New York, maar hij werd gedeporteerd naar Canada en vond daar al snel aansluiting bij de maffia van Montreal.

De Mounties

Toen de politie ter plaatse een telefoontje kreeg van de Royal Canadian Mounted Police, inderdaad de ‘Mounties’, bleek dat ze al twee jaar alles van Montagna én van zijn moordenaars bleken te weten. Ze deden dit niet door ouderwets microfoontjes te verstoppen in de huizen van de verdachten, of door ze te schaduwen, nee ze achterhaalden simpelweg de BlackBerry pseudoniemen van de verdachten. BlackBerry messenger en ping stonden bekend om hun end-to-end encryptie en hierdoor waren berichten die via deze toestellen werden verzonden goed beveiligd tegen potentiële hacks. Niet zo gek dus dat dit de go-to telefoon van veel criminelen was.

Blackberry encryptie

Nu blijkt dus dat de Canadese politie in het bezit was van een sleutel, waarmee ze de beveiligde berichten konden ontcijferen en zo uiteindelijk zelfs tot een veroordeling van de verdachten konden komen. Met deze sleutel is het voor de Canadese politie mogelijk om álle privé berichten die met BlackBerry messenger of ping zijn verzonden in te lezen. Hoe de politie aan deze sleutel kwam is niet bekend gemaakt, maar het heeft er alle schijn van dat BlackBerry zelf deze sleutel aan de Mounties heeft gegeven. BlackBerry heeft het nog altijd zwaar en dit gaat ze niet veel positieve reacties opleveren.

Naar alle waarschijnlijkheid is de sleutel tot op heden niet veranderd en heeft de Canadese politie nog steeds toegang tot elk BlackBerry bericht. Momenteel is er stevige publieke discussie of telefoonfabrikanten de overheid toegang moeten verschaffen tot de gegevens van haar gebruikers. Zo lagen de FBI en Apple behoorlijk met elkaar overhoop over deze kwestie.

Overigens zijn berichten die via een zakelijke server worden verstuurd niet in te zien door de Canadese politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters