Canadese politie kan alle BlackBerry privé chats zien

De Canadese politie heeft al bijna 6 jaar toegang tot alle privé berichten die wereldwijd met een BlackBerry zijn verstuurd. Zij maken hiervoor gebruik van de globale encryptie sleutel.

Montagna
Salvatore Montagna

Op 24 november 2011 spoelde het lichaam van Salvatore Montagna aan op een eilandje midden in de Assomption rivier, ten noorden van Montreal. Eerder die dag werd er gezien hoe hij temidden van een kogelregen vanaf een brug de koude rivier insprong. De veertigjarige Salvatore met de bijnaam ‘Sam de Staalwerker’ was een crimineel die probeerde een machtspositie in de georganiseerde misdaad van Montreal af te dwingen. Een paar jaar daarvoor was hij het hoofd van de notoire Bonnano familie uit New York, maar hij werd gedeporteerd naar Canada en vond daar al snel aansluiting bij de maffia van Montreal.

De Mounties

Toen de politie ter plaatse een telefoontje kreeg van de Royal Canadian Mounted Police, inderdaad de ‘Mounties’, bleek dat ze al twee jaar alles van Montagna én van zijn moordenaars bleken te weten. Ze deden dit niet door ouderwets microfoontjes te verstoppen in de huizen van de verdachten, of door ze te schaduwen, nee ze achterhaalden simpelweg de BlackBerry pseudoniemen van de verdachten. BlackBerry messenger en ping stonden bekend om hun end-to-end encryptie en hierdoor waren berichten die via deze toestellen werden verzonden goed beveiligd tegen potentiële hacks. Niet zo gek dus dat dit de go-to telefoon van veel criminelen was.

Blackberry encryptie

Nu blijkt dus dat de Canadese politie in het bezit was van een sleutel, waarmee ze de beveiligde berichten konden ontcijferen en zo uiteindelijk zelfs tot een veroordeling van de verdachten konden komen. Met deze sleutel is het voor de Canadese politie mogelijk om álle privé berichten die met BlackBerry messenger of ping zijn verzonden in te lezen. Hoe de politie aan deze sleutel kwam is niet bekend gemaakt, maar het heeft er alle schijn van dat BlackBerry zelf deze sleutel aan de Mounties heeft gegeven. BlackBerry heeft het nog altijd zwaar en dit gaat ze niet veel positieve reacties opleveren.

Naar alle waarschijnlijkheid is de sleutel tot op heden niet veranderd en heeft de Canadese politie nog steeds toegang tot elk BlackBerry bericht. Momenteel is er stevige publieke discussie of telefoonfabrikanten de overheid toegang moeten verschaffen tot de gegevens van haar gebruikers. Zo lagen de FBI en Apple behoorlijk met elkaar overhoop over deze kwestie.

Overigens zijn berichten die via een zakelijke server worden verstuurd niet in te zien door de Canadese politie.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters