CBP: “Veel aanvragen voor telecomgegevens zijn onwettig” – Update

Uit een onderzoek van het college bescherming persoonsgegevens blijkt dat er veel mis gaat bij het aanvragen van telecomgegevens. Uit onderzoek van het college blijkt dat er veel mis gaat bij de Nationale Recherche.

Het college dat verantwoordelijk is voor de privacy van de gemeenschap in Nederland laakt de manier van werken van veel overheidsdiensten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel aanvragen onwettig zijn en met name de Nationale Recherche ging vaak de fout in. Zo waren negen van de elf onderzochte gevallen in strijd met de wet en hadden de telco’s hierdoor niet de gegevens mogen overhandigen aan de instantie.

Het CBP laakt ook de manier van werken van veel instanties. Zo hebben veel medewerkers die eigenlijk geen toegang mogen hebben tot de informatie wel toegang verkregen door laks handelen van collega’s. Ook de overdracht van de gegevens gebeurt niet op een manier die het CBP veilig genoeg acht. Hierdoor is de kans aanwezig dat de gegevens alsnog in verkeerde handen vallen en dat vindt het CBP ontoelaatbaar. Tot slot is ook de rechtmatigheid van een aantal specifieke bevragingen onderzocht. Het CBP concludeert dat bij het korps Haaglanden vijf van de elf en bij de DNR negen van de elf onderzochte bevragingen in strijd met de wet zijn geweest.

Update op 28/04/2011 om 14:00 uur:

NOS journalist Jeroen Wollaars heeft inmiddels van het CBP vernomen dat de instantie overweegt sancties tegen de Nationale Recherche en de politie Haaglanden te nemen. Volgens het CBP hebben beide instanties zeer ernstige overtredingen gepleegd.

BREKEND: CBP overweegt sancties tegen Nationale Recherche en politie Haaglanden ivm “zeer ernstige” overtredingen #CIOT #bevragingenless than a minute ago via Twitter for iPhone

Favorite
Retweet
Reply

Jeroen Wollaars
wol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters