CBP: “Veel aanvragen voor telecomgegevens zijn onwettig” – Update

Uit een onderzoek van het college bescherming persoonsgegevens blijkt dat er veel mis gaat bij het aanvragen van telecomgegevens. Uit onderzoek van het college blijkt dat er veel mis gaat bij de Nationale Recherche.

Het college dat verantwoordelijk is voor de privacy van de gemeenschap in Nederland laakt de manier van werken van veel overheidsdiensten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel aanvragen onwettig zijn en met name de Nationale Recherche ging vaak de fout in. Zo waren negen van de elf onderzochte gevallen in strijd met de wet en hadden de telco’s hierdoor niet de gegevens mogen overhandigen aan de instantie.

Het CBP laakt ook de manier van werken van veel instanties. Zo hebben veel medewerkers die eigenlijk geen toegang mogen hebben tot de informatie wel toegang verkregen door laks handelen van collega’s. Ook de overdracht van de gegevens gebeurt niet op een manier die het CBP veilig genoeg acht. Hierdoor is de kans aanwezig dat de gegevens alsnog in verkeerde handen vallen en dat vindt het CBP ontoelaatbaar. Tot slot is ook de rechtmatigheid van een aantal specifieke bevragingen onderzocht. Het CBP concludeert dat bij het korps Haaglanden vijf van de elf en bij de DNR negen van de elf onderzochte bevragingen in strijd met de wet zijn geweest.

Update op 28/04/2011 om 14:00 uur:

NOS journalist Jeroen Wollaars heeft inmiddels van het CBP vernomen dat de instantie overweegt sancties tegen de Nationale Recherche en de politie Haaglanden te nemen. Volgens het CBP hebben beide instanties zeer ernstige overtredingen gepleegd.

BREKEND: CBP overweegt sancties tegen Nationale Recherche en politie Haaglanden ivm “zeer ernstige” overtredingen #CIOT #bevragingenless than a minute ago via Twitter for iPhone

Favorite
Retweet
Reply

Jeroen Wollaars
wol

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters