CEO BlackBerry: 'We hebben het overleefd'

Het gaat weer wat beter met BlackBerry. De smartphonefabrikant maakte in september voor het eerst in vijf kwartalen weer winst. John Chen, de CEO van BlackBerry, is er nu van overtuigd dat de smartphonefabrikant blijft bestaan.

lackBerry Classic BlackBerry Passport CEO John Chen

BlackBerry was een jaar of vijf geleden nog een van de grootste spelers in de smartphone-industrie. Sindsdien ging het bergafwaarts. Vorig jaar november werd John Chen aangesteld als de nieuwe bestuursvoorzitter en ging het weer beter. BlackBerry wordt sindsdien gereorganiseerd. De eerste van twee fases is nu afgerond en Chen weet het nu zeker: BlackBerry overleeft het wel. “Zodra BlackBerry weer winstgevend is, doe ik er alles aan om nooit meer geld te verliezen”, vertelt Chen tegen Reuters. “Daar ligt echt mijn focus op.”

Chen maakte furore als baas van Sybase, dat hij in 2010 voor 5,8 miljard euro aan SAP wist te slijten. “Bij Sybase maakten we zestig kwartalen op rij winst, zelfs toen de internetbubbel barste waren we winstgevend. Van die filosofie ben ik wel gecharmeerd.”

Overleven

Daar moet het ook met BlackBerry naar toe. “Als bedrijf zullen we overleven: daar ben ik nu wel van overtuigd. We hebben alles onder controle: de overeenkomsten met de leveranciers, onze inboedel, onze financiën en onze uitgaven zitten nu op een niveau dat goed te controleren is. BlackBerry heeft het overleefd en nu moeten we kijken hoe we weer kunnen groeien.”

De Canadese smartphonefabrikant levert inmiddels weer wat telefoons af. De Passport ziet er origineel uit, de P’9983 is vooral onnodig duur en de nog niet aangekondigde Classic moet oude klanten teruglokken. Volgens Chen loopt de Passport beter dan verwacht.

Passport

“Ik ben blij met wat mensen van het ontwerp vinden en dat de telefoon een succes is. We hebben alleen niet veel exemplaren van de Passport gemaakt. Hij is dus bijna overal maar beperkt beschikbaar”, aldus Chen. BlackBerry komt in 2015 waarschijnlijk met nieuwe versies van de Passport, de Classic en de Z3. Chen zal volgens hem niet met een doorsnee 5-inch telefoon komen.

“We maken geen telefoon met een standaard 5-inch scherm. De Chinezen kunnen zo’n telefoon voor 75 dollar maken, maar wij krijgen voor dat geld niet eens voldoende onderdelen om die telefoon te maken”, besluit Chen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters