CEO Nokia bevestigt dat de N9 Nokia's laatste MeeGo-telefoon is

De CEO van Nokia, Stephen Elop, heeft laten weten dat de N9 inderdaad de laatste MeeGo-telefoon van Nokia is. Zelfs als het een groot succes blijkt te zijn.

Nokia N9-00

Telefoongoeroe Eldar Murtazin suggereerde al eerder zoiets, maar na de grootse aankondiging van het apparaat, leek dat onwaarschijnlijk. Die aankondiging was tevens de grootste aankondiging van Nokia Connection 2011, wat al betiteld was als het belangrijkste evenement van Nokia dit jaar.

Maar toch blijkt Murtazin gelijk te hebben. Volgens een Fins rapport zou Elop het volgende gemeld hebben: “Maar zelfs al de verkopen van die telefoon een succes zouden zijn, heeft Nokia niet de intentie om terug te keren naar het MeeGo-besturingssysteem.” Dat valt te lezen op Ubergizmo, dat de informatie weliswaar baseert op een Google-vertaling.

Murtazin beweerde ook dat de N9 maar 92.000 keer geproduceerd zou worden, iets dat voorheen erg vreemd leek. Maar ook dat wordt nu steeds aannemelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Fris -

  Ik denk dat Eldars nieuw artikel "Why Stephen Elop Killed Maemo"
  alles goed uitlegt die gast is een klootzak die een geweldige creatie om zeep helpt om zijn eigen ego te strelen, hier de laatste zin van het artikel

  What happened was: Stephen Elop deliberately shut down Maemo/Meego to eliminate a potential competitor of Apple and Microsoft. All Elop's actions show that he has prohibited such developments inside Nokia and has done everything to prevent anyone from acquiring it outside Nokia. I hate conspiracy theories but the facts I have speak for themselves (It is a destruction of a potential competitor to the existing operating systems)

  http://www.mobile-review.com/articles/2011/birulki-124-en.shtml

  1. bartvuijk -

   Dat Nokia met Stephen Elop een soort paard van Troje (geen Trojan Horse) heeft binnengehaald is een theorie die Murtazin al een hele tijd propageert. Maar harde bewijzen levert hij daar niet voor, en ik vind de feiten die hij op een rij zet, ook niet echt voor zichzelf spreken. Het bewijs is mij te dun.

   Ik vind het feit dat het heel erg lang heeft geduurd voordat Nokia met iets serieus qua MeeGo is gekomen, juist wel een ondersteuning voor de 'burning platform'-theorie die Elop zelf propageert: het duurde gewoon veel te lang voordat MeeGo een serieuze concurrent van iOS en Android kon worden.

 2. Daan -

  MeeGo zou voordat er in het bestuur microsoftleden aanwezig waren 'de opvolger' van Symbian S60 worden waarna S60 voor de budget telefoons zou zijn.
  Dit gebeurde dus echter niet omdat Microsoft een hand 'IN' nokia heeft gekregen.
  Nu wordt het dus Windows Phone 7. Omdat Nokia de laatste tijd nogal zweverig doet is het niet al te of MeeGo/Maemo nog terugkomt bij Nokia.
  Het zou goed met de deal van Nokia en Microsoft te maken hebben gehad.
  Misschien als Nokia weer een goede fundering heeft dat ze dan weer verder gaan werken aan mooie software.

 3. Hans -

  Alsof dit nieuws is, er is toch altijd al gezegd dat er één MeeGo toestel zou verschijnen en dat het dan over zou zijn. Dat dit nog eens extra benadrukt moet worden door Elop lijkt mij ook niet echt slim want de mensen die al twijfelden zullen hem nu zeker niet kopen.

   1. Dominick -

    ……van Nokia. MeeGo is geen besturingssysteem van Nokia hè, iedereen kan het in principe gebruiken.

 4. steve-vanm -

  Jammer want MeeGo (Meamo6) had toch de potentie om heel groot te worden. Sowieso omdat je er ook Androids-apps op kan draaien.

  1. Dominick -

   Ja, idd. Vind het ook erg veelbelovend eruit zien.

   Wat ik nog aparter vind, is dat Elop dit zegt. Waarom zou hij zoiets doen, daar help je toch alleen je product mee om zeep!?

   1. bartvuijk -

    Ik denk juist dat er een run op die N9 ontstaat van gadgetfreaks die de eerste en laatste MeeGo telefoon van Nokia willen hebben.

   2. Dominick -

    Zou kunnen, maar daar ga je geen goede verkoopcijfers mee halen. Iemand die niet geilt op dat soort dingen die zal het toestel eerder laten liggen omdat het ook automatisch betekent dat er geen ecosysteem omheen komt en de support ruk is.

   3. robnas -

    de support is niet ruk, aangezien MeeGo los van Nokia staat. Enige valkuil kunnen closed source drivers zijn, zoals bij de n900 (voorloper van n9) het geval is met de belapplicatie.

    Het lijkt er op dat Nokia zijn ziel heeft verkocht aan de duivel, aangezien symbian wordt ge-outsourced en MeeGo ook de deur uit wordt gedaan. Ik denk dat bij Nokia een grote angst heeft geheerst wat betreft Android en iOS. Ze zien zich langzaam in de hoek gedrukt worden en ineens staat daar een grote softwarebouwer die behoefte heeft aan adaptatie. En dat lijkt mooi, maar MeeGo is gewoon een goed OS dat zich met verve kan meten met Android en iOS. Wat is WP7? een OS waar MS totaal de touwtjes in handen heeft: ontwikkelaars zijn ondergeschikt aan MS, telefoonbouwers mbt restricties hardware, de consument had zelfs geen beschikking tot copy/paste, multitasken of het gebruik van een micro-sd kaartje.

    Het enige voordeel van WP7 is dat mensen zonder enig verstand van smartphones er beter mee uit de voeten kunnen en dat de userexperience goed is. Maar in de loop der tijd zien ze Android of iOS en dat is ook wel leuk, met veel meer mogelijkheden.

   4. Dominick -

    Maar Nokia moet wel de updates, fixes en dergelijken leveren. En dat zullen ze eerder laten zitten dan als ze een hele lijn aan MeeGo-toestellen hebben. Precies wat ook met de N900 gebeurde. Plus dat je veel minder ontwikkelaars enthousiast krijgt. Gelukkig is er nog Qt 🙂

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters