'China krijgt volgend jaar aangepaste versie Google Play'

Google zou in zee gaan met de Chinese overheid om volgend jaar een aangepaste versie van de Google Play Store in het land aan te bieden.

'China krijgt volgend jaar aangepaste versie Google Play' google china 624x351

Google haalde enkele jaren geleden verschillende online diensten, waaronder Gmail en zijn zoekmachine, offline in China. Het bedrijf zou niet willen meewerken met de Chinese overheid die sterke controle op de communicatie van haar burgers eist. Toen het bedrijf niet aan de Chinese wetgeving wou voldoen werden de diensten dan maar stopgezet in het land. In China zijn wel verschillende Chinese varianten op bekende westerse diensten.

Persbureau Reuters laat nu weten dat Google druk bezig is met het onderhandelen van een nieuwe poging op de Chinese markt. Het bedrijf zou in staat zijn om aan de Chinese wetgevingen met betrekking tot censuur te voldoen. De Chinese overheid staat er om bekend een sterke grip te hebben op sociale media en andere communicatieplatformen. De Communistische Partij wil zo voorkomen dat sociale media en smartphones gebruikt worden om informatie te verspreiden die schadelijk is voor de partij. Het organiseren van grote betogingen tegen de regering is in China ook sterk verboden en er wordt dan ook continu naar gescreend.

Analisten beweren dat Google Play een eerste stap is van de zoekgigant in de Chinese markt. Het openen van Google Play, een dienst die niet zo gevoelig is aan censuur als bijvoorbeeld e-mail, moet de aanzet geven. De vraag is in welke mate Google wil toegeven aan de sterke Chinese censuur, aangezien het bedrijf graag pronkt met zijn inzet tegen censuur. Zo kwam het bedrijf onlangs nog in opstand tegen het Europese Parlement omdat het weigerde bepaalde onaangename zoekresultaten te verwijderen op vraag van de betrokken personen.

Financiële analisten beweren dat de trein voor Google al vertrokken is. Voor zowel online streaming als sociale media zijn er in China al enkele sterke spelers die zowat heel de markt hebben gewonnen, door sterke samenwerking met de Communistische Partij die het land al decennia regeert. De Chinese markt heeft echter ontzettend veel potentiële klanten en kan dan ook moeilijk genegeerd worden.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters