Chinees bedrijf wil im- en export iPads uit China verbieden

Apple is in China in een hevige juridische strijd verwikkeld om te voorkomen dat de iPad, die in dat land wordt geproduceerd, een im- en exportverbod voor zijn kiezen krijgt. Het bedrijf Proview, dat de naam iPad ook heeft geregistreerd, is daarop uit.

Apple iPad_2

Proview International, een bedrijf dat monitoren maakt, claimt de naam iPad eerder dan Apple geregistreerd te hebben in China. Dat is door een Chinese rechter bevestigd. Een en ander leidde ertoe dat de afgelopen week in sommige Chinese steden de iPad uit de winkels is gehaald door de autoriteiten. Andere winkels verkopen de tablet van Apple alleen nog onder de toonbank.

Proview wil echter meer dan een verkoopverbod in China: een compleet verbod van import en export van de tablet. Hiermee zou Apple, als dat door de rechter wordt toegewezen, hard getroffen worden, want de iPad wordt in China geproduceerd. Een exportverbod zou ertoe leiden dat de iPads niet meer bij de klanten terecht komen.

Een advocaat van Proview sprak met Business Week en vertelde het blad dat het bedrijf heeft geprobeerd om tot overeenstemming te komen met Apple over de aankoop van de naam iPad, maar Apple zou dat hebben geweigerd. Nu eist Proview harde maatregelen.

Apple meldt dat het bedrijf wel degelijk de rechten op de naam iPad bezit. Die zouden volstrekt legaal gekocht zijn van het Engelse bedrijf IP Application Development.

Dit bedrijf kocht het merk iPad van Proview Taiwan in 2009 voor 35.000 pond (ongeveer 41.000 euro). En verkocht het dus door aan Apple. Proview vindt dat deze aankoop ongeldig is, omdat Proview Taiwan niet geautoriseerd was om het merk te verkopen namens Proview Shenzhen (China).

De Chinese rechter is het eens met dit standpunt van Proview en heeft in ieder geval in een stad de iPads in beslag laten nemen in winkels waar de tablets werden verkocht. Apple gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Hoe dit verder gaat is nog ongewis.

Bron: TUAW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters