Chinese overheid niet van plan de iPad te verbieden

De Chinese monitorfabrikant mag dan de rechter aan zijn kant hebben in zijn strijd tegen de iPad van Apple, de Chinese overheid denkt er kennelijk anders over. Het geëiste im- en exportverbod komt er eenvoudig niet. Het landsbelang is er niet mee gediend, of Proview nou gelijk heeft of niet.

Apple iPad_2

Foxconn en enkele andere grote fabrikanten maken de iPad in China, in reusachtige fabrieken waar honderdduizenden arbeiders werken. Al die werkgelegenheid gaat de Chinese overheid niet op het spel zetten om een kleine fabrikant als Proview te helpen, zo blijkt uit een gesprek dat Reuters had met vertegenwoordigers van het bedrijf. Die melden dat China niet piekert over een im- en exportverbod, domweg omdat de consumenten – ook in China – helemaal weg zijn van de iPad. De consumentenbelangen wegen dus zwaarder dan de belangen van Proview.

Proview ondervond dat toen de douane werd verzocht om het im- en exportverbod te handhaven. De douaniers meldden dat ze dat eerst in Beijing moesten vragen, en waren niet van plan dat verbod zomaar uit te voeren.

Dat is een domper voor de monitorfabrikant, die aanvankelijk succes boekte met het rechterlijke verkoopverbod voor de iPad op zak. Met het vonnis in de hand werden in één Chinese stad iPads uit de winkels gehaald, ook bij Chinese webshops. Sommige winkels ontdoken het verkoopverbod door de iPad alleen nog stiekem onder de toonbank te verkopen.

Proview staat echter mogelijk niet met lege handen. Het bedrijf claimt nog altijd recht te hebben op 1,3 miljard dollar schadevergoeding. Maar Apple – dat de Chinese ruzie eigenlijk begon, door Proview als eerste aan te klagen voor gebruik van het merk iPad – vindt dat het merk iPad bij dit bedrijf hoort; het is eerlijk gekocht van een afdeling van Proview in Taiwan. De Chinese tak van ditzelfde bedrijf vindt echter dat die aankoop ongeldig is voor het Chinese vasteland.

Bron: CNET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. MiAmRA -

    Zoals ook al in het artikel staat wegen de consumenten belangen zwaarder dan de belangen van Proview. Daarnaast heeft Foxconn veel macht in China, dit is dus erg in het voordeel van Apple. Het zal dus ook wel weer met een sisser aflopen voor Apple, het zal me niets verbazen dat Proview een zak met geld zal krijgen om de zaak te laten sluiten…

    1. v-power -

      En het westerse bedrijf Apple dan..? Die erg actief haar patenten verdedigd en Samsung een kopieer apparaat noemt. Zelf stelen ze een merknaam, dat wordt bevestigd door de rechter maar toch luisteren ze niet?

BlackBerry KeyOne

BlackBerry werkt aan twee nieuwe Android smartphones lees verder

Google Pixel in de toekomst met touchpad op de achterkant?

Patenten onthullen toekomst Google Pixel smartphones lees verder

OnePlus Pete Lau

OnePlus CEO reageert uitgebreid op kritiek OnePlus 5 lees verder

smartphone

Onderzoek: met een smartphone in de buurt word je dommer lees verder

Honor 9

Honor 9 komt naar Nederland: prijs, specificaties en meer lees verder

iOS 11

Publieke beta: zo kun je nu veilig alvast iOS 11 uitproberen op iPhone of iPad lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters