Concurrenten Google gaan er vandoor met Nortel patenten

Fabrikanten Apple, Microsoft, EMS, Ericsson, Sony en RIM hebben gezamenlijk 4.5 miljard dollar betaald voor de telecompatenten van Nortel. Dit is een gevoelige klap voor Google die steeds meer patentrechtszaken omtrent haar Android OS krijgt opgeworpen door haar concurrenten.

Het bedrijf Nortel is onlangs bankroet gegaan en diende daardoor haar enorme patenten portfolio in de verkoop te zetten. Nortel beschikte over veel telecompatenten en aangezien de mobiele oorlog zich langzaam maar zeker verplaatst naar een patenten oorlog, was het veel bedrijven er aan gelegen om de patenten op te kopen. Zoekgigant Google was de grootste kandidaat aangezien het bedrijf relatief weinig patenten in bezit heeft die haar Android OS ondersteunen. Met de eventuele aankoop van de Nortel patenten zou Google er een stuk sterker voor staan richting concurrenten als Microsoft en Apple die hun vizier op het OS van de zoekgigant gericht hebben.

Inmiddels is de bieding op de patenten afgelopen en is een samenwerking van bedrijven er vandoor gegaan met het portfolio. Zo hebben Apple, Microsoft, EMS, Ericsson, Sony en RIM gezamenlijk 4,5 miljard dollar betaald voor de patenten, zodat ze er onderling gebruik van mogen maken. De Amerikaanse en Canadese rechtbanken dienen de overname van patenten nog wel goed te keuren, maar duidelijk is al wel dat dit een gevoelige klap is voor Google en diens Android OS.

De afgelopen dagen maakten steeds meer Android-producenten bekend dat ze een overeenkomst met Microsoft hebben gesloten om een licentie te nemen op hun patenten. Microsoft heeft namelijk een rechtszaak lopen tegen Google omtrent de verbindingen tussen hardware en software die het Android OS bevat waar Microsoft een patent op zou hebben. Het ziet er ook naar uit dat Google in deze zaak aan het kortste eind zal gaan trekken waardoor bedrijven als HTC, Motorola en tal van anderen genoodzaakt zijn om patenten van diens concurrent af te nemen voor hun smartphones.

Ook producent Apple heeft nog relatief een laag aantal mobiele patenten, maar met deze aankoop lijkt de producent er een stuk sterker voor te staan dan Google. De vraag wordt dan ook of het Android OS in grote problemen gaat komen doordat concurrenten de onderliggende techniek van het OS veelal gepatenteerd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Anti patent -

  Eens dat patenten niet overdraagbaar mogen zijn.

  Maar juist de patenten maken de bedrijven interessant voor overname. Denk byv. aan de geneesmiddelen-sector.

 2. Jos Groe -

  Dus als je een telefoon zou kopen zonder OS, deze thuis aan het net hangt en vandaar af 'gratis' het os laadt via een gratis website dan mag het wel ? Dan verkoopt men niet de software alleen de hardware…. Het moet toch mogelijk zijn dat we Android blijven gebruiken , als iets snel en vernieuwend is het laatste jaar (zelf het aantal vernieuwingen moet worden vertraagd omdat de hardware fabriekskantine het niet bij kunnen houden0 dan is het Android. tevens is er gewoon weer concurrentie op het mobieltjes vlak… want laten we eerlijk zijn windows 6.5 is toch wel heel zielig als je nu Android 2.2 of hoger bekijkt.

  Patenten oke maar… als iemand een patent claimt dat iedereen kan verzinnen (en heeft verzonnen )(onafhankelijk van elkaar) dan wordt het een raar verhaal.

  Microsoft komt altijd met een groot verhaal maar uiteindelijk is het frustratie wat achterblijft.

  iOs vindt ik echt een stap terug tegenover Android 3.0

 3. channel48 -

  Dat is de ontwikkeling van wie is de grootste strijd.
  Google Android is gratis maar er worden ook programmas verkocht die gebruik maken van de gepatendeerde code's..en zal er betaald moeten worden.
  Linux is gratis en verkoopt niets..alles is gratis te gebruiken.

  Android is gericht op consumenten in de eerste instantie gratis maar ook mogelijkheid om te kopen..en daar zit het hem in..verdien Jij dan wil ik ook verdienen..zijn allemaal zielepieten als het om macht gaat..vooral Microsoft..is de grootste huigelaar van allemaal..daarna Apple Rim en al die boeven bij elkaar.

 4. Henk-Jan -

  Sorry menschen, ik schreef mijn naam verkeerd hierboven. Het moest zijn "Henk-Jan" ipv "Henk Jan"… maar ik wordt ook vaak "Zeiklul" genoemd, dus dat vind ik ook prima hoor

 5. benn -

  Dat bedrijven patenten zooi kunnen kopen snap ik maar
  wtf? Nu zijn het n stuk of 6 bedrijven die ze samen kopen. Kunnen ze dus allemaal gewoon kijhard een voor een hun grootste concurenten buitenwerken Niet echt eerlijk / logisch he. Kan google ook met kijveel bedrijven samenwerken tegen apple zodat die al weg is, dan tegen een vorig persoon die samenwerkte en bam een per een weg ermee tot ze de enige zijn

  ik vind het niet liev 🙁

 6. realist -

  @ iedereen die tegen patenten is:

  ja, geniaal laten we die dingen afschaffen, dan wordt de consument er beter op, o wacht nee, dan verdient het geen rooie cent meer om software te ontwikkelen en worden verbeteringen steeds regelrecht gekopieerd door de concurrenten. kortom, verbetering in je software kost dan alleen nog maar geld en levert niets meer op, dus waarom zou je het dan nog doen? nee, de consument is er toch uiteindelijk mee gediend dat er patenten zijn en dezerwijze iedereen gedwongen wordt om zo snel mogelijk (namelijk als eerste) nieuwe software en technologieën te ontwikkelen.

 7. Jos Groe -

  Maar Android is toch een Open Os net als Linux.. ik snap niet waarom Google moet gaan betalen voor iets wat niet van hun is, ze doen toch alleen maar software toevoegen aan een Open Os… ik snap het gewoon niet… tja…

  1. pipo -

   Open wil niet zeggen gratis! Bovendien is Android helemaal niet Open. Het is open voor telecom-operators en gsm-fabrikanten om er mee te doen wat ZIJ willen, niet voor jou om te doen wat JIJ wil. Waarom is er anders zoveel rotzooi met bootloaders end.? Bovendien wil niet voor een Java-sandbox die op een Linux kernel aan microsoft betalen, dus Android mag voor mij part oprotten. Geef mij maar een echt open OS, Meego. Dat bovendien nog hechter met de gebruikte H/W praat en dus veel sneller en vlotter werkt.

 8. Gast zonder naam -

  Misschien moet Google nu Nokia maar overkopen. Daar zullen ook wel wat patenten zitten in die sfeer neem ik aan.
  En wanneer een conglomeraat van bedrijven een bod doet, zouden andere bedrijven hier moeten kunnen toetreden, anders wordt dit een soort van "prijsafspraken" methode (in dit geval voor de patenten), waar zeer zware straffen voor bestaan in de EU.

 9. Jasper -

  Het is eigenlijk niet normaal dat er op software gepatenteerd KAN worden. Software is eigenlijk een verzamling teksten die verwerkt worden door je PC. We zouden eigenlijk met ze'n allen een rechtszaak tegen de grotere Computer en Telecom bedrijven moeten beginnen over het patenteren op software, waar de consument het grootste nadeel aan heeft :Y

 10. jasper -

  Het is toch van de zotte dat je een patent kan kopen van iets wat je niet zelf bedacht hebt. En wie is de pisang? De consument. Wordt tijd dat patenten niet overdraagbaar zijn en dat software patenten absolute verboden zijn. Wist u dat alle software (Code) die met hardware praat in een OS gepatenteerd is door Microsoft. Daar wordt je toch ff nie goed van. :S

 11. Henk -

  Helaas is de consument de grote verliezer. Voor de producent wordt het namelijk steeds moeilijker om het beste en meest complete toestel te ontwikkelen.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters