Concurrenten Google gaan er vandoor met Nortel patenten

Fabrikanten Apple, Microsoft, EMS, Ericsson, Sony en RIM hebben gezamenlijk 4.5 miljard dollar betaald voor de telecompatenten van Nortel. Dit is een gevoelige klap voor Google die steeds meer patentrechtszaken omtrent haar Android OS krijgt opgeworpen door haar concurrenten.

Het bedrijf Nortel is onlangs bankroet gegaan en diende daardoor haar enorme patenten portfolio in de verkoop te zetten. Nortel beschikte over veel telecompatenten en aangezien de mobiele oorlog zich langzaam maar zeker verplaatst naar een patenten oorlog, was het veel bedrijven er aan gelegen om de patenten op te kopen. Zoekgigant Google was de grootste kandidaat aangezien het bedrijf relatief weinig patenten in bezit heeft die haar Android OS ondersteunen. Met de eventuele aankoop van de Nortel patenten zou Google er een stuk sterker voor staan richting concurrenten als Microsoft en Apple die hun vizier op het OS van de zoekgigant gericht hebben.

Inmiddels is de bieding op de patenten afgelopen en is een samenwerking van bedrijven er vandoor gegaan met het portfolio. Zo hebben Apple, Microsoft, EMS, Ericsson, Sony en RIM gezamenlijk 4,5 miljard dollar betaald voor de patenten, zodat ze er onderling gebruik van mogen maken. De Amerikaanse en Canadese rechtbanken dienen de overname van patenten nog wel goed te keuren, maar duidelijk is al wel dat dit een gevoelige klap is voor Google en diens Android OS.

De afgelopen dagen maakten steeds meer Android-producenten bekend dat ze een overeenkomst met Microsoft hebben gesloten om een licentie te nemen op hun patenten. Microsoft heeft namelijk een rechtszaak lopen tegen Google omtrent de verbindingen tussen hardware en software die het Android OS bevat waar Microsoft een patent op zou hebben. Het ziet er ook naar uit dat Google in deze zaak aan het kortste eind zal gaan trekken waardoor bedrijven als HTC, Motorola en tal van anderen genoodzaakt zijn om patenten van diens concurrent af te nemen voor hun smartphones.

Ook producent Apple heeft nog relatief een laag aantal mobiele patenten, maar met deze aankoop lijkt de producent er een stuk sterker voor te staan dan Google. De vraag wordt dan ook of het Android OS in grote problemen gaat komen doordat concurrenten de onderliggende techniek van het OS veelal gepatenteerd hebben.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters