Connexxion sommeert techblog om OV Chipkaart-faker uit de Android Market te halen

Vervoersbedrijf Connexxion heeft de uitgever van twee techblogs een brief gestuurd waarin het bedrijf sommeert een applicatie die OV Chipkaart-geluidjes imiteert uit de Android Market te verwijderen. En dat terwijl de uitgeverij er helemaal niets mee te maken heeft.

Connexxion bus

Het klinkt bijna als een 1 april grap, maar dat is het niet. Enkele dagen geleden verscheen op de Twitteraccount van één van de oprichters van de uitgeverij, Textopus, al een tweet over de brief.

In de blafbrief heeft Connexxion het over het aanzetten tot zwartrijden en het onrechtmatig gebruik van de logo’s van de vervoerder en de OV Chipkaart. En dat terwijl de sites die onder Textopus vallen, Android Planet en iPhone Club, helemaal niets over de applicatie melden. Het bedrijf dreigt ook nog om de ontvanger, die overigens in de brief zelf niet gespecificeerd wordt, aan te geven bij de politie als de applicatie en de logo’s niet binnen een week van de site verdwenen zijn.

Jean-Paul Horn, mede-eigenaar van Textopus, vermoedt dat de brief verkeerd geadresseerd is. Tegenover Webwereld verklaart hij: “Ik weet niet waar Connexxion ons voor aanziet, maar ik vermoed de eigenaar van de Android market of zo. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. We hebben zelfs nooit geschreven over die app. We krijgen wel vaker maffe brieven, maar het kost wel weer allemaal tijd en moeite om dit recht te breien.”

Ook ICT-jurist Arnout Engelfriet vermoedt dat het om een verkeerd geadresseerde brief gaat: “De enige link die in de brief staat verwijst ook naar de Android Market.” Over de applicaties zelf gaat hij verder: “Je kunt stellen, het zijn toch maar geluidjes? Maar de begeleidende tekst maakt duidelijk dat het bedoeld is om de buschauffeur te misleiden. Het dient niet echt een ander doel. Deze app vind ik op het randje.”

Gloep. Blafbrief van @Connexxion in de bus n.a.v. (voor ons onbekend en onvindbaar) artikel over OV Chipkaart Faker /cc @timkraaijvangerless than a minute ago via Twitter for Mac

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters