Consument beter beschermd door nieuwe telecom wet

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een reeks nieuwe Europese regels voor de telecomsector die gebruikers van internet of mobiele telefonie meer rechten moet geven.

In het pakket krijgen klanten de mogelijkheid een abonnement te nemen voor de duur van één jaar in plaats van twee. Ook moet het mogelijk worden binnen 24 uur te switchen van telefoonaanbieder, met behoud van eigen nummer. Ook moet er een vergoeding komen bij een internetstoring. Maar critici als GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vrezen voor de vrijheid op internet. Zo kunnen EU-landen internetproviders verantwoordelijk maken voor het illegaal downloaden van software of muziek door hun cliënten. Frankrijk wil een model waarbij providers de gebruiker moeten afsluiten na drie internetovertredingen. De voorstellen moeten nog besproken worden door de EU-landen en in 2009 nog een tweede keer in het EP.

Ook worden de kosten van bellen en sms’en in Europese landen aan banden gelegd. Er komt met ingang van 1 juli een maximumtarief van elf cent per verstuurde sms in het buitenland. Ook moeten telecombedrijven per gebelde seconde afrekenen in plaats van per begonnen minuut. Bellen per seconde scheelt 24 procent op de telefoonrekening, rekent de Europese Unie voor. Het afrekenen per seconde gaat straks in na de eerste halve minuut. Het Europese gemiddelde per sms-bericht ligt op nu op 29 eurocent, waar Nederlanders op reis in Europa zelfs gemiddeld 51 cent voor een sms’je moeten neertellen.

De maatregel van de Europese Commissie komt niet uit de lucht vallen. De maximale tarieven voor bellen in het buitenland zijn vorig jaar al vastgesteld. Providers werden toen gelijktijdig gewaarschuwd dat ook de tarieven voor sms- en dataverkeer zouden worden verlaagd als zij niet zelf die stap zouden zetten. Vodafone en T-Mobile lieten vorige week nog weten dat de tarieven voor binnenlandse gesprekken met een mobieltje waarschijnlijk omhoog gaan als gevolg van de Europese maatregel. “Als de Europese Commissie onze winst ergens afroomt, dan proberen wij dat elders terug te verdienen”, zei een woordvoerder van T-Mobile.

Er zijn vorig jaar ongeveer 2,5 miljard sms’jes verstuurd in Europa. De providers hebben daarvoor in totaal achthonderd miljoen euro opgestreken.

200708-telefoonrekening-augustus 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters