Consument beter beschermd door nieuwe telecom wet

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een reeks nieuwe Europese regels voor de telecomsector die gebruikers van internet of mobiele telefonie meer rechten moet geven.

In het pakket krijgen klanten de mogelijkheid een abonnement te nemen voor de duur van één jaar in plaats van twee. Ook moet het mogelijk worden binnen 24 uur te switchen van telefoonaanbieder, met behoud van eigen nummer. Ook moet er een vergoeding komen bij een internetstoring. Maar critici als GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vrezen voor de vrijheid op internet. Zo kunnen EU-landen internetproviders verantwoordelijk maken voor het illegaal downloaden van software of muziek door hun cliënten. Frankrijk wil een model waarbij providers de gebruiker moeten afsluiten na drie internetovertredingen. De voorstellen moeten nog besproken worden door de EU-landen en in 2009 nog een tweede keer in het EP.

Ook worden de kosten van bellen en sms’en in Europese landen aan banden gelegd. Er komt met ingang van 1 juli een maximumtarief van elf cent per verstuurde sms in het buitenland. Ook moeten telecombedrijven per gebelde seconde afrekenen in plaats van per begonnen minuut. Bellen per seconde scheelt 24 procent op de telefoonrekening, rekent de Europese Unie voor. Het afrekenen per seconde gaat straks in na de eerste halve minuut. Het Europese gemiddelde per sms-bericht ligt op nu op 29 eurocent, waar Nederlanders op reis in Europa zelfs gemiddeld 51 cent voor een sms’je moeten neertellen.

De maatregel van de Europese Commissie komt niet uit de lucht vallen. De maximale tarieven voor bellen in het buitenland zijn vorig jaar al vastgesteld. Providers werden toen gelijktijdig gewaarschuwd dat ook de tarieven voor sms- en dataverkeer zouden worden verlaagd als zij niet zelf die stap zouden zetten. Vodafone en T-Mobile lieten vorige week nog weten dat de tarieven voor binnenlandse gesprekken met een mobieltje waarschijnlijk omhoog gaan als gevolg van de Europese maatregel. “Als de Europese Commissie onze winst ergens afroomt, dan proberen wij dat elders terug te verdienen”, zei een woordvoerder van T-Mobile.

Er zijn vorig jaar ongeveer 2,5 miljard sms’jes verstuurd in Europa. De providers hebben daarvoor in totaal achthonderd miljoen euro opgestreken.

200708-telefoonrekening-augustus 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters