Consumentenautoriteit geeft eerste boete aan ringtoneboer

De Consumentenautoriteit is begonnen met het uitdelen van boetes aan aanbieders van ringtones. Wizz Mobile werd donderdag als eerste bestraft; enkele andere aanbieders worden nog door de Consumentenautoriteit onderzocht.

Het is de eerste keer dat de Consumentenautoriteit, die namens het ministerie van Economische Zaken toezicht houdt op consumentenrechten, een boete uitdeelt aan een ringtoneaanbieder. Wizz Mobile heeft volgens de autoriteit misleidend reclame gemaakt voor zijn abonnementsdienst: consumenten werden verleid een ‘gratis’ ringtone te downloaden, maar zaten daarna aan een abonnement vast waarvan onduidelijk was hoe ze ervan af moesten komen, zo staat in het besluit over de zaak.

De Consumentenautoriteit heeft de maximale boete van 76.000 euro opgelegd. “Daarbij heeft vooral de ernst van de overtreding meegespeeld”, zegt Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit. “De reclame was gericht op kinderen en op jongeren en verscheen ook op sites als Spele.nl. We hebben hierover in totaal vijfhonderd klachten gekregen. Daarom vonden wij dit een ernstige overtreding.” De eigenaar van het Maastrichtse ringtonebedrijf was onbereikbaar voor een reactie. Op de sites die door de Consumentenautoriteit worden aangewezen als de plek waar Wizz ringtones verkocht, Mobqo.nl en 2game.eu, is inmiddels geen ringtone meer te bekennen.

Deze boete zal waarschijnlijk niet de laatste zijn, zegt Bierling. Diverse ringtoneboeren kunnen een prent van de Consumentenautoriteit op de mat verwachten. “We zijn bezig met meerdere onderzoeken. Natuurlijk is het de bedoeling dat iedereen zich aan de regels gaat houden. Sommige doen dat niet en dat onderzoeken wij.” Eerder bracht de Consumentenautoriteit al naar buiten dat de gedragscode voor sms-reclame, die de ringtoneboeren waren overeengekomen, niet werkte. Ook de Europese Unie gaat misleidende ringtoneaanbieders overigens aanpakken.

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Ikea draadloos opladen Apple

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Apple uitnodiging lanceringsevenement 2017

Het is officieel: Apple bevestigt onthullingsdatum iPhone 8 met uitnodiging lees verder

Huawei

Samsung verreweg de populairste, Huawei kruipt dichterbij Apple lees verder

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters