Consumentenautoriteit geeft eerste boete aan ringtoneboer

De Consumentenautoriteit is begonnen met het uitdelen van boetes aan aanbieders van ringtones. Wizz Mobile werd donderdag als eerste bestraft; enkele andere aanbieders worden nog door de Consumentenautoriteit onderzocht.

Het is de eerste keer dat de Consumentenautoriteit, die namens het ministerie van Economische Zaken toezicht houdt op consumentenrechten, een boete uitdeelt aan een ringtoneaanbieder. Wizz Mobile heeft volgens de autoriteit misleidend reclame gemaakt voor zijn abonnementsdienst: consumenten werden verleid een ‘gratis’ ringtone te downloaden, maar zaten daarna aan een abonnement vast waarvan onduidelijk was hoe ze ervan af moesten komen, zo staat in het besluit over de zaak.

De Consumentenautoriteit heeft de maximale boete van 76.000 euro opgelegd. “Daarbij heeft vooral de ernst van de overtreding meegespeeld”, zegt Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit. “De reclame was gericht op kinderen en op jongeren en verscheen ook op sites als Spele.nl. We hebben hierover in totaal vijfhonderd klachten gekregen. Daarom vonden wij dit een ernstige overtreding.” De eigenaar van het Maastrichtse ringtonebedrijf was onbereikbaar voor een reactie. Op de sites die door de Consumentenautoriteit worden aangewezen als de plek waar Wizz ringtones verkocht, Mobqo.nl en 2game.eu, is inmiddels geen ringtone meer te bekennen.

Deze boete zal waarschijnlijk niet de laatste zijn, zegt Bierling. Diverse ringtoneboeren kunnen een prent van de Consumentenautoriteit op de mat verwachten. “We zijn bezig met meerdere onderzoeken. Natuurlijk is het de bedoeling dat iedereen zich aan de regels gaat houden. Sommige doen dat niet en dat onderzoeken wij.” Eerder bracht de Consumentenautoriteit al naar buiten dat de gedragscode voor sms-reclame, die de ringtoneboeren waren overeengekomen, niet werkte. Ook de Europese Unie gaat misleidende ringtoneaanbieders overigens aanpakken.

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters