De CREO Mark 1: Elke maand een nieuwe smartphone

De CREO Mark 1 gaat volgens de Indiase startup achter de bijzondere smartphone de innovatie terug in de smartphone industrie brengen. Een terechte conclusie, of gewoon grootspraak?

CREO

Tegenwoordig claimt men vaak dat de innovatie in de smartphone-industrie zoek is, en terecht. Het lijkt allemaal meer een kwestie van scherper, groter, harder en sneller zonder dat de fundamentele manier waarop we over een smartphone denken nog verandert. Het is dan ook verfrissend om bedrijfjes te zien die het weer over een andere boeg willen gooien, en naar eigen zeggen de industrie gaan veranderen. Vaak blijkt het grootspraak te zijn, maar dat maakt de ideeën niet minder interessant. CREO, een Indiase startup, is een goed voorbeeld van zo’n bedrijfje.

CREO Mark 1

CREO Mark 1

CREO heeft vandaag zijn eerste smartphone gelanceerd, de CREO Mark 1. Het vlaggenschip heeft indrukwekkende specificaties, maar het is de unieke software waarin de smartphone zich volgens CREO onderscheidt van de concurrentie. De smartphone heeft FUEL OS als besturingssysteem, gebaseerd op Android Lollipop. FUEL OS brengt een aantal interessante functies met zich mee. Neem bijvoorbeeld Sense, een universele zoekmachine die alles op je smartphone kan vinden, te activeren door twee keer op de home knop te drukken.

Unieke software

Echo is een voicemail service die met elke provider werkt, en Retriever stuurt een email naar je als er een andere SIM in je Mark 1 wordt gestopt. Ook is er een speciale SMS app die je berichten automatisch kan sorteren op werk en privé, naast andere slimme functies. Allemaal niet zo revolutionair als CREO het doet voorkomen dus, al helemaal omdat de meeste van deze functies ook gewoon als app te vinden zijn in de Play Store. Nu Google Now ook binnen apps kan zoeken is ook Sense niet zo vernieuwend meer.

CREO Mark 1

Elke maand een nieuwe telefoon

Nu zijn we echter pas aangekomen bij waar de CREO Mark 1 helemaal om draait: ‘A New Phone Every Month’. Is dat niet wat iedereen wil? Na de omschrijving van alle functies zul je waarschijnlijk een beetje sceptisch zijn geworden, en helaas terecht. Het initiatief houd in dat CREO elke maand een grote update voor haar smartphone uit zal brengen, die telkens nieuwe functies aan je telefoon zal toevoegen.

Bloatware

Dat riekt naar bloatware, maar volgens CREO is dat allerminst het geval. Het Indiase bedrijf gaat namelijk elke maand naar de community luisteren, en op basis van hun feedback bepalen wat ze voor de CREO gaan ontwikkelen. We moeten maar even afwachten of CREO echt zulke drastische updates kan doorvoeren dat je smartphone elke maand als nieuw voelt. Het elke maand uitbrengen van goed doordachte en geteste functies lijkt onmogelijk voor zo’n bedrijfje.

CREO Mark 1

Indrukwekkende specificaties

Gelukkig is de CREO ook buiten de grootse beloftes ook gewoon een indrukwekkend toestel. De Mark 1 heeft een 5.5-inch Quad HD scherm met een hoge resolutie. Aan de voorkant en de achterkant van het toestel zit Gorilla Glass 3, wat betekent dat je minder snel krassen in het glas krijgt. De Mark 1 draait op de MediaTek Helio X10 chipset, in combinatie met 3GB aan werkgeheugen. Het resultaat zal niet krachtiger zijn dan een HTC 10 of de Samsung Galaxy S7, maar voorlopig zit je met die specificaties wel goed.

CREO pakt de lancering van haar nieuwe smartphone serieus aan. Het Indiase bedrijf heeft een service netwerk van meer dan 106 centra in meer dan negentig steden opgezet. CREO hoopt dat aantal binnenkort te vergroten tot maar liefst 300 centra. Gebruikers van de CREO Mark 1 kunnen ook direct met de customer service chatten middels de SENSE zoekbalk. De CREO Mark 1 gaat $300 kosten, en is in Nederland enkel verkrijgbaar via de website van het bedrijf.

CREO Mark 1

Revolutionair?

Het is dus duidelijk dat CREO heilig in haar nieuwe product gelooft, en op het eerste oog lijkt het ook een indrukwekkende smartphone te gaan worden. Toch is de kans groot dat alle extra software eerder een last dan een toevoeging zal zijn. De tijd zal het ons leren. Innovatief of revolutionair? Waarschijnlijk niet. Interessant? Zeker!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters