Cyanogen gaat de concurrentie aan met Google middels haar eigen roms

Cyanogen heeft aangekondigd dat het een bedrijf gaat worden die zelf Android-roms gaat ontwikkelen. Het bedrijf gaat er vandoor met een eigen vork van Android en hoopt zo een beter OS te ontwikkelen.

Cyanogenmod is de populairste Android-rom momenteel voor een tal van toestellen, waaronder de Galaxy S III, Sony Xperia Z en HTC One X. De roms zijn veelal stock Android-roms met daaroverheen een aantal handige tweaks en toevoegingen die het leven van de gebruiker een stuk makkelijker moeten maken. Tot nog toe waren het altijd een groep vrijwilligers die van donaties wisten te overleven. Daar gaat nu verandering in komen. Cyanogen heeft namelijk aangekondigd dat ze een investeerder hebben gevonden die 7 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf gaat steken om zo zelf Android-roms te kunnen ontwikkelen.

Volgens het nieuwe bedrijf maken inmiddels al 8 miljoen gebruikers gebruik van de mods van Cyanogen en daarmee lijkt het bedrijf groter te zijn dan Windows Phone. De nieuwe CEO, Kirt McMaster, geeft aan dat er 17 mensen fulltime bij het bedrijf in Amerika gaan werken. Het idee is om een Android fork te ontwikkelen, een rom op basis van Android maar dan dermate zwaar gemodificeerd dat het nog weinig lijkt op het originele OS, en daarmee de concurrentie aan te gaan met Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone. De topman denk dan ook dat zijn bedrijf het derde besturingssysteem op de wereld kan ontwikkelen, voor BlackBerry en Windows Phone.

Het bedrijf gaat in haar eigen Android Fork dan ook een eigen interface ontwikkelen en garandeert dat toestellen moeiteloos te updaten zullen zijn naar nieuwe roms. Daarnaast moet de camera interface verbeterd worden. Nadeel van de Fork is wel dat Google-apps zoals de Play Store, Gmail, Maps en andere apps niet standaard aanwezig zullen zijn in de rom aangezien Cyanogen daar dan een licentie op moet nemen bij Google. De verwachting is dan ook dat de ontwikkelaar met een eigen applicatiewinkel zal gaan komen.

Cyanogen gaat zich binnenkort eerst rebranden met een nieuw logo en uiterlijk. De ontwikkeling van haar eigen systeem is inmiddels begonnen en de software moet net als Android gratis gaan worden aangeboden. Onduidelijk is nog hoe het bedrijf geld gaat verdienen met haar rom. Google heeft nog niet gereageerd op deze ontwikkeling.

Cyanogen gaat de concurrentie aan met Google middels haar eigen roms cyanogenmod site 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters