Cyanogen probeert onafhankelijk te worden van Android

De CEO van Cyanogen, de populaire schil rondom Android, probeert van Cyanogen een eigen besturingssysteem te maken dat onafhankelijk van Google’s Androidversie werkt.

Cyanogen gaat de concurrentie aan met Google middels haar eigen roms cyanogenmod site

Kirt McMaster is de CEO van Cyanogen. De chef heeft de afgelopen tijd nogal wat opvallende meningen laten horen over de wijze waarop Google omgaat met Android. Hij heeft vorige week tijdens een conferentie zijn plannen ontvouwd om Cyanogen onafhankelijk van Google te laten werken. Die conferentie heette niet voor niets ‘de volgende fase van Android’.

Duidelijk is dat McMaster weinig op heeft met de zoekgigant, die Android heeft doen groeien tot het populairste mobiele besturingssysteem dat er is. Daardoor is Google alomtegenwoordig op elk Androidapparaat. Ook smartphone- en tabletfabrikanten kunnen er niet omheen.

“Ik ben de CEO van Cyanogen. Wij proberen Android van Google weg te nemen”, smeet hij de knuppel in het hoenderhok. Vervolgens antwoordde hij op vragen hoe hij dat denkt te gaan doen, dat Cyanogen werkt aan een versie van Android die absoluut open source is, tot in de kern van het besturingssysteem, zodat iedereen in het diepst van het OS aanpassingen kan doorvoeren. Nu steekt Google hier nog een stokje voor om controle te houden over het besturingssysteem.

“Wij maken een versie van Android die veel opener is”

“Wij maken een versie van Android die veel opener is”, zei McMaster. Hij vertelde voorts dat er al een aantal ‘partners’ klaar staat om hiermee aan de slag te gaan. Het moet volgens hem leiden tot een Androidversie die veel meer mogelijkheden biedt voor zowel ontwikkelaars als consumenten. Hij meldde ook dat startende ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen op zo’n manier dat ze niet het gevaar lopen afhankelijk te worden van een stukje software dat ‘onvermijdelijk wordt opgekocht door Google of Apple’. Vooral deze onafhankelijke software-ontwikkelaars kunnen volgens McMaster aardig verdienen aan een ‘non-Google Android’.

Volgens McMaster is er veel meer mogelijk met Android dan Google nu toelaat. “We hebben nog maar oppervlakkig gezien wat ‘mobile’ kan worden. Cyanogen heeft vandaag nog enige afhankelijkheid van Google. Morgen niet meer. Wij zullen niet meer afhankelijk zijn van een of ander aftreksel dat Google beschikbaar stelt, over drie tot vijf jaar.” Hij denkt dat er veel mensen op zitten te wachten. “Google runt nu alles en niemand vindt dat leuk.”

Cyanogen is nu nog wel afhankelijk van Google voor de Play Store, Gmail en Maps. Google controleert fel of Androidfabrikanten zich wel aan de regels voor het gebruik van deze apps houden. Bedrijven die zich niet aan de regels van Google houden, krijgen geen toegang tot deze en andere Google-apps. Dat maakt het voor bedrijven moeilijk om de invloed van Google op Androidapparaten geheel uit te schakelen. Amazon is de enige die hieraan ontkomen is, door een eigen versie van Android te bedenken en een eigen app store te ontwikkelen.

Cyanogen wil dus ook die kant op, en werkt daartoe samen met partners. Een eigen app store gaat binnen anderhalf jaar de lucht in, meldde Mcmaster.

Bron: Android Authority

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters