CyanogenMod moet ophouden van Google

Google heeft in een cease and desist-brief aan de maker van CyanogenMod laten weten dat hij moet staken met de ontwikkeling van zijn custom Android-ROM. Alhoewel het besturingssysteem opensource is, zijn de meegeleverde applicaties dat niet. Volgens Google distribueert Cyanogen deze zonder de licentie daarvoor te hebben.

CyanogenMod logo

CyanogenMod is waarschijnlijk de bekendste van alle custom Android-ROM’s. Steve Kondik, beter bekend als Cyanogen, ontwikkelt deze met het oog op extra snelheid en extra functionaliteiten voor Android-telefoons. Google heeft echter in een cease and desist-brief laten weten hier niet blij mee te zijn. CyanogenMod zou licenties schenden door de bijgeleverde applicaties op een Android-telefoon ook mee te leveren in zijn ROM’s. Omdat het besturingssysteem zelf opensource is, kan Google de verspreiding hiervan niet verbieden. Aangezien de bijgeleverde applicaties ook gewoon te downloaden zijn, bestaat de mogelijkheid om CyanogenMod voort te laten bestaan zonder de bijgeleverde applicaties. De vraag blijft waarom Google er een probleem van maakt dat de standaardapplicaties Gmail, YouTube, Google Maps en Android Market door Cyanogen meegeleverd worden. De custom ROM is alleen geschikt voor Google Experience-telefoons, en deze hebben daardoor al de beschikking over de standaardapplicaties.

Volgens Cyanogen kan deze brief van Google het einde betekenen van zijn succesvolle custom ROM. Hij vertelt dat hij in discussie zal gaan met Google om zijn standpunten uit te leggen. Op zijn Twitter zegt de ROM-maker dat het ontwikkelen van alternatieven voor de standaardapplicaties een mooie oplossing zou zijn voor CyanogenMod.

Omdat CyanogenMod meer dan 30.000 gebuikers heeft, is het waarschijnlijk dat deze actie Google op veel negatieve kritiek zal komen te staan. Kort nadat dit nieuws bekend werd, is er al een applicatie verschenen waarmee je als Android-gebruiker je ongenoegen kunt uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
The Machines AR game

Deze drie iOS 11 features zouden we ook graag bij Android zien lees verder

Apple App Store

iOS 11: dit is er allemaal veranderd in de nieuwe App Store lees verder

Dikke bonussen: Pokémon Go Equinox Event gaat van start! lees verder

Apple vs Android

Android toestellen vertonen twee keer zo vaak kuren als iPhones lees verder

Nieuwe functies Whatsapp gelekt: binnenkort update lees verder

Spire Studio

Dit apparaatje verandert je iPhone in een mobiele opnamestudio lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters