CyanogenMod moet ophouden van Google

Google heeft in een cease and desist-brief aan de maker van CyanogenMod laten weten dat hij moet staken met de ontwikkeling van zijn custom Android-ROM. Alhoewel het besturingssysteem opensource is, zijn de meegeleverde applicaties dat niet. Volgens Google distribueert Cyanogen deze zonder de licentie daarvoor te hebben.

CyanogenMod logo

CyanogenMod is waarschijnlijk de bekendste van alle custom Android-ROM’s. Steve Kondik, beter bekend als Cyanogen, ontwikkelt deze met het oog op extra snelheid en extra functionaliteiten voor Android-telefoons. Google heeft echter in een cease and desist-brief laten weten hier niet blij mee te zijn. CyanogenMod zou licenties schenden door de bijgeleverde applicaties op een Android-telefoon ook mee te leveren in zijn ROM’s. Omdat het besturingssysteem zelf opensource is, kan Google de verspreiding hiervan niet verbieden. Aangezien de bijgeleverde applicaties ook gewoon te downloaden zijn, bestaat de mogelijkheid om CyanogenMod voort te laten bestaan zonder de bijgeleverde applicaties. De vraag blijft waarom Google er een probleem van maakt dat de standaardapplicaties Gmail, YouTube, Google Maps en Android Market door Cyanogen meegeleverd worden. De custom ROM is alleen geschikt voor Google Experience-telefoons, en deze hebben daardoor al de beschikking over de standaardapplicaties.

Volgens Cyanogen kan deze brief van Google het einde betekenen van zijn succesvolle custom ROM. Hij vertelt dat hij in discussie zal gaan met Google om zijn standpunten uit te leggen. Op zijn Twitter zegt de ROM-maker dat het ontwikkelen van alternatieven voor de standaardapplicaties een mooie oplossing zou zijn voor CyanogenMod.

Omdat CyanogenMod meer dan 30.000 gebuikers heeft, is het waarschijnlijk dat deze actie Google op veel negatieve kritiek zal komen te staan. Kort nadat dit nieuws bekend werd, is er al een applicatie verschenen waarmee je als Android-gebruiker je ongenoegen kunt uiten.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters