Cybercriminelen misbruiken QR-codes

Cybercriminelen hebben de QR-code ontdekt als manier om mensen geld af te troggelen. Nieuwsgierige smartphonebezitters moeten oppassen bij het scannen van codes die ze onderweg tegenkomen.

QR code bart vuijk

In Australië en Nieuw-Zeeland hebben criminelen hun eigen QR-codes over de legitieme codes geplakt, op reclameposters voor ‘gewone’ producten. De code brengt de scanner naar de url van een website waar verborgen malware op staat. Een malware-app genaamd ‘JimmRussia’ is inmiddels geïdentificeerd. Deze app stuurt ongemerkt peperdure smsjes naar buitenlandse betaalnummers en leidt de browser van de telefoon bovendien naar een website met nog meer malware.

De waarschuwing voor deze praktijken komt van softwarefabrikant AVG Technologies, dat anti-virusprogramma’s maakt. CTO Yuval Ben-Itzhak van AVG meldt dat de eigenaar van de smartphone geen idee heeft dat er iets met zijn toestel aan de hand is, totdat de malware al zijn verwoestende werk doet.

AVG meldt erbij dat Google in december weer 22 malware-apps uit de Android Market heeft gevist, wat het totaal op meer dan honderd brengt voor heel 2011. Ook gestolen certificaten voor websites, zoals die van Diginotar, worden gebruikt om eigenaren van smartphones op het verkeerde been te zetten. Via die certificaten kan een smartphone denken dat een website betrouwbaar is om er gegevens zoals wachtwoorden op in te vullen, terwijl er in werkelijkheid een crimineel achter zit die onmiddellijk misbruik maakt van de veroverde gegevens.

De QR-code die bij dit artikel staat, is overigens betrouwbaar; wij hebben hem zelf aangemaakt.

Bron: PC World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters