Cybercriminelen misbruiken QR-codes

Cybercriminelen hebben de QR-code ontdekt als manier om mensen geld af te troggelen. Nieuwsgierige smartphonebezitters moeten oppassen bij het scannen van codes die ze onderweg tegenkomen.

QR code bart vuijk

In Australië en Nieuw-Zeeland hebben criminelen hun eigen QR-codes over de legitieme codes geplakt, op reclameposters voor ‘gewone’ producten. De code brengt de scanner naar de url van een website waar verborgen malware op staat. Een malware-app genaamd ‘JimmRussia’ is inmiddels geïdentificeerd. Deze app stuurt ongemerkt peperdure smsjes naar buitenlandse betaalnummers en leidt de browser van de telefoon bovendien naar een website met nog meer malware.

De waarschuwing voor deze praktijken komt van softwarefabrikant AVG Technologies, dat anti-virusprogramma’s maakt. CTO Yuval Ben-Itzhak van AVG meldt dat de eigenaar van de smartphone geen idee heeft dat er iets met zijn toestel aan de hand is, totdat de malware al zijn verwoestende werk doet.

AVG meldt erbij dat Google in december weer 22 malware-apps uit de Android Market heeft gevist, wat het totaal op meer dan honderd brengt voor heel 2011. Ook gestolen certificaten voor websites, zoals die van Diginotar, worden gebruikt om eigenaren van smartphones op het verkeerde been te zetten. Via die certificaten kan een smartphone denken dat een website betrouwbaar is om er gegevens zoals wachtwoorden op in te vullen, terwijl er in werkelijkheid een crimineel achter zit die onmiddellijk misbruik maakt van de veroverde gegevens.

De QR-code die bij dit artikel staat, is overigens betrouwbaar; wij hebben hem zelf aangemaakt.

Bron: PC World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters