Google’s nieuwe app zorgt dat je minder mobiele data verbruikt

Google heeft een nieuwe app gelanceerd waar vrijwel elke Android-gebruiker blij van zal worden. Maak kennis met Datally, een strak vormgegeven app die je helpt met het managen van een van de belangrijkste functies op je smartphone: je data. Tegenwoordig worden abonnementen steeds groter, waardoor we massaal Netflixen in de trein. Dat slurpt een hoop data, en Google wil je gaan helpen om dat slim en simpel te beperken.

Datally: dataverbruik beperken

Dat doet de zoekgigant dus met Datally, een app voor Android. De simpele app laat je zien waar je data heen gaat, hoeveel je verbruikt en welke apps dat doen. Je ziet bijvoorbeeld meteen welke app de meeste data opschrokt. Ook krijg je te zien op welke tijdstippen je de meeste data verbruikt. Het blijft echter niet alleen bij passieve informatie.

Google Data Datally

Ingrijpen met je data

Gebruikers kunnen met simpele handelingen namelijk ingrijpen. Google suggereert automatisch welke apps je in de achtergrond zou kunnen beperken, of andere instellingen die je zou kunnen tweaken. Wil je rigoureus ingrijpen? Dan is er een grote knop waarmee je alle processen die data gebruiken stoppen. Althans, processen die passief op de achtergrond blijven draaien. Denk bijvoorbeeld Facebook die updates binnenhengelt, terwijl je de app al uren niet hebt geopend.

Is dit allemaal nieuw? Nee, niet direct. Al deze instellingen en functies zitten al jaren verstopt in de instellingen van Android. Maar dat is juist het punt. Google wil de mainstream gebruiker controle geven over zijn data, in de dagelijkse gebruiksflow. Niet alleen aan de diehard gebruikers die in elk menuutje duiken. Het is een stukje controle waar iOS-gebruikers enkel van kunnen dromen.

Datally is onderdeel van een nieuw initiatief van Google, Next Billion Users. Daarmee wil de zoekgigant zijn diensten toegankelijker maken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. Landen waar je niet overal bereik hebt, waar men niet onbeperkte data kan betalen. YouTube Go, een lichte app waarmee je video’s offline kunt downloaden, is ook onderdeel van dat initiatief. Dat brengt bovendien een mooi voordeel met zich me: Datally neemt slechts 6 MB in.

Je kunt de app gelukkig ook gewoon in Nederland gebruiken. Althans, mits je een Android smartphone hebt. De handige app is vanaf nu te vinden in de Play Store. Meer handige apps checken? Bekijk dan onze beste apps-lijstjes.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters