De belangrijkste nieuwtjes van het Mobile World Congress

All About Phones blikt terug op het Mobile World Congress 2008 in Barcelona. We vatten kort alle nieuwe toestellen en missers voor je samen.

Het Mobile World Congress is eigenlijk de grootste telecom beurs in de wereld. Alle grote merken zijn in verschillende maten aanwezig en doen negen van de tien keer hun belangrijkste aankondigingen op het MWC. Het gaat hier dan vaak om zogenaamde flagship phones, dit zijn de meest dure en uitgebreide modellen van de producent die ze met hart en ziel aan de producent willen verkopen. Dit jaar stond het MWC dan ook weer bol van de leuke en soms minder leuke nieuwtjes. Wij hebben een top vijf voor je samengesteld met belangrijkste toestellen van het MWC voor 2008.

1: Sony Ericsson Xperia X1

Op nummer één dit jaar staat natuurlijk de Sony Ericsson Xperia X1. Dit toestel zagen weinig mensen echt aankomen van deze grote producent. Sony Ericsson is vooral bekend van Symbian telefoons en zijn eigen software, echter nu stappen ze ook over op Windows Mobile waarmee ze een hele nieuwe markt mee willen aanboren. De eerste geluiden zijn erg positief over de X1. Vooral toen werd gezegd dat het op Windows Mobile 6.1 werkt.

Omdat weinig mensen dit toestel zagen aankomen en het echt geheel vernieuwend is voor de markt waarin Sony Ericsson opereert staat de X1 dit jaar als meest verwachtte toestel van het MWC!

198404 

2: Nokia N96

Op nummer twee staat dit jaar de Nokia N96. Ook al waren wij de eerste die de volledige specs en geruchten konden bevestigen over dit toestel, is het toch de meest krachtige telefoon die op het MWC is bekendgemaakt. Op dit moment zijn er weinig concurrenten voor de N96 omdat hij een erg groot geheugen mee krijgt, 16 gb om precies te zijn, en ook zijn DVB-H mogelijkheden zijn vooralsnog uniek op de markt. De Nokia N96 draait op Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2, waardoor ondersteuning voor Flash Lite in de browser beschikbaar is.

Het opnemen van beelden met de interne camera is mogelijk in vga-resolutie met een maximale snelheid van 30 beelden per seconde. Nokia heeft het toestel ook voorzien van een tv-out, zodat videobeelden op de televisie vertoond kunnen worden. Voor het beluisteren van muziek kan de hoofdtelefoon in een reguliere minijack worden geprikt. Het toestel wordt pas in het derde kwartaal van 2008 verwacht voor een prijs van rond de 750 euro.

6769-N9602copy

 

3: Google Android

Ook al is Andorid nog geen telefoon, het is wel het meest verwachte Operating System van 2008. Google had vorig jaar het OS al aangekondigd en sinds dat moment ligt de hele telecom wereld aan Google’s voeten. Vooral het open karakter dat Google zijn OS heeft meegegeven spreekt veel mensen aan. Zo heeft Google ook een prijs uitgeschreven van een paar miljoen dollar voor diegene die de leukste applicatie voor het OS kan maken. Aangezien de broncode van Google open is kan iedereen zijn eigen software ervoor ontwikkelen en zelfs het OS draaien op andere telefoons.

LG en HTC hebben al te kennen gegeven dat ze dit jaar nog met een Android powerd phone zullen komen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen en aangezien Google ook op het MWC aanwezig was verdienen zij een 3e plaats in onze top vijf!

android_lg_mwc 

4: Samsung G810

Naast Nokia heeft ook Samsung zijn vlaggenschip voor 2008 aangekondigd, de G810. Dit toestel zal eveneens lopen op Symbian S60 3rd edition met fp 2 erop. Het toestel heeft een 5 megapixel camera en 3x optische zoom. Wat ook opmerkelijk is, is dat err ook een GPS module in zit van Qualcomm namelijk de MSM6260. De G810 heeft ook wifi- en hsdpa-ondersteuning voor snel internet. Ook de CPU is redelijk vlot met zijn 330 mhz (ARM1136) en dit alles dus ondersteunt door Symbian.

Wat ook leuk is om te melden is dat er een TI OMAP 2430 chipset ingebouwd zit die de 2D/3D-accelerator moet bevorderen. Hierdoor zou het spelen van spelletjes via Java geen probleem meer moeten vormen zoals nu wel het geval is bij HTC. Aangezien deze alleskunner, die toch iets weg heeft van een digitale camera, alles weg heeft van een top toestel vervult hij bij ons de 4e plek.

makeThumbnail 

5: LG KF700

Schermbediening is populair, zo werd duidelijk bij een rondgang op het Mobile World Congress in Barcelona. De aantrekkelijke LG KF600 is via een tweede schermpje onder het hoofdscherm te bedienen. De hier besproken KF700 is daarentegen volledig via het scherm te bedienen, dat met 3 inch bovendien erg groot is. De gebruikersinterface vertoont veel overeenkomsten met de LG KU990 Viewty. De KF700 beschikt echter ook nog over een normaal toetsenbord.

De KF700 is met recht een topmodel, gelet op features als hsdpa, een 3 megapixel camera met autofocus, fm-radio, bluetooth en microSD-geheugenslot. De fabrikant belooft een krachtige browser, die volledige toegang biedt tot de zoekfunctie van Google, maar ook Google Maps, Gmail en YouTube. Muziek en video afspelen is ook geen probleem voor de KF700. Erg lang hoeven we waarschijnlijk niet te wachten op de KF700. De fabrikant verwacht het toestel vanaf medio maart te kunnen leveren.

lg-kf700 

Naast alle toppers dit jaar zijn er natuurlijk ook een paar teleurstellingen die we kregen te verwerken. Er zat vooral één hele grote bij, Motorola. Deze producent is sinds 2007 alleen maar bergafwaarts gegaan en is nog slechts de schim van een paar jaar terug. Ook op het MWC was Motorola beperkt aanwezig. Ze hadden weliswaar een eigen stand, maar deze was relatief klein en werden geen noemenswaardige aankondigingen gedaan door de producent. We hopen niet dat Motorola zijn telecom strijd zal gaan opgeven, maar wij vrezen voor het ergste en ons lijkt het zeer waarschijnlijk dat hun mobiele tak zal worden afgestoten eind dit jaar.

In feite is i-mate een kleine speler geworden, die moeilijk overeind kan blijven. Toch was het groot aanwezig in Barcelona. De fabrikant zet, net als HTC en Toshiba, flink in op Windows Mobile-toestellen met qwertytoetsenbord. Het wist te imponeren met de i-mate Ultimate 9502 en 8502. Echter leek de 9502 toch meer op een sidekick en wa de 8502 het ook net niet helemaal. Ook kleinere spelers als Sagem en Alcatel lieten nieuwe toestellen zien. We zullen die toestellen echter alleen in het prepaidsegment terug gaan zien, zo is de verwachting. Deze spelers hebben dan ook geen noemenswaardige rol meer volgens ons in het postpaid segment en zij zijn dan ook de grote verliezers van het MWC 2008.

Alle toestellen die hierboven genoemd zijn en andere kun je nog eens rustig nalezen in ons Mobile World Congress forum tot het eind van deze maand. Hierna maken we ons op voor Cebit 2008 waar All About Phones ook aanwezig op zal zijn!

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters