De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat

Vandaag begint de Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC. Om 19.00 heeft het bedrijf een persconferentie belegd met betrekking tot iOS 8. Wat kunnen we verwachten van dit vernieuwde besturingssysteem?

In het geruchtencircuit is er de afgelopen maanden al hier en daar wat informatie uitgelekt. Vanavond weten we of deze geruchten wel of niet een kern van waarheid bevatte. In dit artikel sommen we de geruchten met betrekking tot het nieuwe iOS 8 voor je op.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat healthbook1
Een interpretatie van Apple Healthbook

iOS 8

De vormgeving van iOS 8 zal waarschijnlijk niet te veel afwijken van iOS 7, zo voorspelt bijvoorbeeld 9to5Mac. Bij de ontwikkeling van het vernieuwde besturingssysteem zou de focus vooral liggen op het verbeteren van de prestaties. Het schijnt wel zo te zijn dat meerdere nieuwe functies achter liggen op schema. De kans is groot dat deze toevoegingen vandaag nog niet worden gepresenteerd

Healthbook

Ruim twee maanden geleden kwam er veel informatie naar buiten over Apple Healthbook. Hieruit blijkt dat de gebruiker in staat is een heel logboek bij te houden over zaken die betrekking hebben tot je gezondheid. De iWatch, een smartwatch waar Apple aan schijnt te werken, zou hier een belangrijke rol bij innemen.

9to5mac nam op basis van bronnen Healthbook onder de loep en maakte aan de hand daarvan een impressie van het uiterlijk van de gezondheids-app. Hieruit blijkt dat er een heel boekwerk kan worden gemaakt van zaken zoals je bloeddruk, hartslag en slaapuren.

Waarschijnlijk zijn voor bepaalde zaken additionele apparaten nodig die Healthbook bijstaan om je gezondheid te monitoren.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat healthbook2 
De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat healthbook3 
De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat healthbook4 

Maps

Apple heeft meerdere bedrijven overgenomen om haar Maps-dienst te verbeteren. De reden hiervan is waarschijnlijk dat Apple haar kaartendienst vooral completer wil maken. In de vernieuwde Maps-app zouden vliegtuigen, parken, treinstations, bushaltes en snelwegen beter worden aangegeven.

Qua lay-out zou de toepassing weinig afwijken van zijn voorganger: vorig jaar is de Maps-app nog op de schop gegaan. De nieuwe applicatie moet vooral uitgebreider worden en minder fouten hebben, want ook op dat vlak steekt Google Apple vooralsnog op Maps-gebied naar de kroon.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat maps1 
Maps wordt uitgebreid

iTunes

Om meer geld te verdienen met iTunes, zou Apple van plan zijn om de advertentiedienst voor iTunes Radio te verbeteren. Het plan is dat advertenties per locatie verschillen. Zo krijg je in Amsterdam dus een andere advertentie dan in Londen, waar een Amsterdammer waarschijnlijk toch niets mee doet omdat hij niet tot de doelgroep van de adverteerder behoort.

Apple zou hiervoor de handen ineen hebben geslagen met Cumulus, aldus MacRumors. Cumulus bereikt momenteel ongeveer 150 miljoen luisteraars in 110 steden. Cumulus zou in staat zijn om meerdere lokale radiostations bereikbaar te maken in iTunes.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat ibeacon
Apple gaat workshops over iBeacon geven aan ontwikkelaars

iBeacon

Vorig jaar kondigde Apple op de ontwikkelaarsbeurs iBeacon aan. Met iBeacon herkennen verzendmastjes iOS-apparaten. Vervolgens kunnen je iPhone en de mastjes met elkaar communiceren, bijvoorbeeld in een supermarkt waar je aanbiedingen op je telefoon krijgt. Volgens the Wall Street Journal zou Apple op het WWDC de verzendmastjes neerzetten en workshops geven aan ontwikkelaars zodat die beter weten hoe ze de technologie in hun apps en diensten kunnen opnemen. Wellicht dat de rol van iBeacon in iOS 8 verder wordt vergroot. Misschien dat er een rol voor iBeacon is weggelegd in de waarschijnlijke NFC-toevoeging aan de iPhone 6.

Huishoudelijke artikelen

Er zijn nog meer plannen om van iOS-toestellen een meer veelzijdig apparaat te maken. Zo schijnt Apple te werken aan een nieuw softwareplatform dat je iPhone verbindt met huishoudelijke artikelen. Hierdoor kan de kachel thuis alvast warmdraaien als Smart Home merkt dat je wegrijdt bij je werk en gaan de lichten aan op het moment dat je bijvoorbeeld je auto uitstapt. Er zou ook een rol zijn weggelegd voor je iPhone in het beveiligingssysteem van je huis.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat multitasking
Waarschijnlijk komt er een multitasktool voor de iPad

Multitasking

In tegenstelling tot bijvoorbeeld tablets van Samsung, is het met de iPad nog niet mogelijk om meerdere applicaties op een scherm te runnen. Een update zou hier verandering in moeten brengen, zodat je bijvoorbeeld tegelijkertijd Office for iPad en een PDF-bestand open hebt staan, wat de iPad dus beter geschikt maakt voor gebruik tijdens vergaderingen.

iCloud

Om clouddienst iCloud verder te verbeteren zou Apple werken aan meerdere applicatie voor deze dienst. MacBooks hebben al passende applicaties om afbeeldingen en teksten te zien, en in het laatste geval te bewerken: Preview en TextEdit. Er wordt momenteel waarschijnlijk gewerkt aan op maat gemaakte applicaties hiervoor voor de iPad en iPhone, zodat iCloud beter toegankelijk en relevanter in zijn gebruik wordt voor mobiele toestellen. Daarnaast probeert Apple de iCloud-dienst eenvoudiger in zijn gebruik voor ontwikkelaars te maken, zodat het makkelijker wordt om goede applicaties te maken die vooral dankzij iCloud dienst kunnen doen. Momenteel is dat een ingewikkeld proces.

Siri

Apple’s spraakassistent Siri heeft misschien wel de minst natuurlijke stem, maar biedt meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld Google Now. Siri zou een centrale rol gaan spelen in het gebruik van Apple’s smartwatch, de iWatch, die het momenteel zou ontwikkelen.

Siri is nu nog een toepassing die op zichzelf draait. Apple wil hier verandering in brengen en Siri ook vrijgegeven voor ontwikkelaars, zodat meerdere applicaties te besturen zijn via de spraakassistent.

Een voorbeeld hiervan zou Shazam zijn. Het muziekherkennigsprogramma zou worden opgenomen in Siri, zodat je met een vraag aan de spraakassistent – Siri, what song is this? – achter de naam van een liedje kunt komen. Bij Google Now is dit bijvoorbeeld al wél mogelijk.

De laatste Apple iOS 8-geruchten samengevat notification center
De komst van een notificatiecentrum voor iOS 8 zou op de planning liggen

iMessages

Android-toestellen worden geroemd voor hun duidelijke notificatiecentrum, waarbij je in een opslag ziet welk mailtje of berichtje je nog niet hebt gelezen. Apple lost dit vooralsnog op met een getalletje boven de betreffende applicatie. In iOS 8 zou er ook een notificatiecentrum komen, die alle notificaties van applicaties op je Apple-toestel in kaart brengt.

Alle plaatjes van de 'iPhone 6' op een rij 10

iPhone en iPad

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie kondigt Apple waarschijnlijk een update voor haar computerbesturingssysteem OSX aan, alsmede nieuwe MacBook Air-laptops met Retina-schermen. Een aankondiging van een nieuwe iPhone of iPad lijkt onwaarschijnlijk: waarschijnlijk kondigt Apple de iPhone 6, waarvan er twee varianten lijken te gaan komen, ergens in de zomer aan.

Conclusie

Bij Apple blijft het altijd koffiedik kijken, aangezien geruchten ten opzichte van andere merken bij het bedrijf uit Cupertino altijd schaars zijn. Om 19.00 Nederlandse tijd begint in ieder geval de persconferentie, die je hier live kunt volgen.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters