De laatste Apple iPhone 5 geruchten samengevat

De persconferentie van Apple zal 19 uur Nederlandse tijd van start gaan. All About Phones blikt alvast vooruit en vat de laatste geruchten over de nieuwe Apple iPhone 5 samen.

Vanavond om 19 uur gaat de langverwachte Apple-persconferentie officieel van start in Amerika. De fabrikant zal traditiegetrouw daar haar nieuwe producten gaan onthullen en deze keer staat de nieuwe iPhone in het spotlight. Naast de nieuwe iPhone kunnen we ook de release van iOS 6 verwachten en misschien wel een paar andere nieuwe producten van de fabrikant. All About Phones somt de laatste belangrijkste geruchten voor je op.

Apple iPhone 5

Elk jaar rondom de zomer weet Apple vriend en vijand te verblijden met een nieuwe iteratie van haar enige smartphone, de iPhone. Het toestel krijgt traditiegetrouw een enkele keer per jaar een flinke update en dit jaar zal dat niet anders zijn. We zijn inmiddels aangekomen bij de zesde iteratie van het toestel, al zou de naamgeving van het nieuwe toestel iets anders doen vermoeden.

Bij Apple weten we inmiddels ook dat de iPhone om de twee jaar een nieuw design mee krijgt. Zo heeft de fabrikant voor de in 2012 geïntroduceerde iPhone 4S het design gebruikt van de iPhone 4, met uiteraard hier en daar de nodige verbeteringen. Inmiddels zijn we weer bij een nieuwe cyclus aanbeland en is het dus tijd voor een opnieuw ontworpen iPhone. Gelukkig lijkt het de afgelopen maanden open huis bij Apple te zijn waardoor we met enige zekerheid kunnen zeggen hoe de nieuwe iPhone eruit zal gaan zien. Overigens, we praten hier wel over de iPhone 5, maar Apple kan het toestel net zo goed ‘de nieuwe iPhone’ gaan noemen. De naamgeving is namelijk momenteel nog onduidelijk, al lijkt ‘de nieuwe iPhone’ de grootste kanshebber te zijn.

De nieuwe iPhone is inmiddels al veelvuldig uitgelekt en door deze massale lekken lijkt de kans zeer groot dat het hier inderdaad om het design van het nieuwe toestel gaat. De nieuwe smartphone is in 2012 gemaakt van aluminium, daar waar zijn voorgangers van glas en plastic gemaakt werden. Het toestel zal wederom in twee kleuren uit gaan komen, waarbij de voorkant helemaal wit of zwart zal zijn en de achterkant een mix tussen aluminium en wit/zwart zal worden aan de bovenkant en onderkant.

Qua formaat zal het toestel net wat langer gaan worden dan de iPhone 4S. Hij zal wel even breed blijven maar ook weer wat dunner gaan worden. Dit laatste is een mooie prestatie omdat het toestel nu rond de 8mm dik slechts zal gaan worden.

Apple iPhone 5 render

 

Apple iPhone 5 render

 

Qua specificaties lijken al een paar zaken vast te liggen en een paar andere zaken zijn nog onduidelijk. Als we kijken naar de processor dan lijkt het erop dat Apple opnieuw gebruik gaat maken van haar eigen A5X-core die we ook in de iPad 3 vinden. Desondanks menen andere weer dat er een quadcore A6-processor in het beestje aanwezig zal zijn. Maar de meeste lijken zich toch in de gedachten te kunnen vinden dat er een dualcore 1GHz A5X-processor in het toestel aanwezig zal zijn die misschien wat sneller gemaakt is en bijvoorbeeld zijn werk op 1.5GHz zal gaan doen.

Apple iPhone 5 render

Wel lijkt het duidelijk te zijn dat het toestel over 1GB aan ram zal gaan beschikken. Daarnaast is iedereen het er ook over eens dat het scherm 4-inch groot zal zijn en een resolutie van 640 x 1136 pixels mee zal gaan krijgen. Dit lijkt door Apple bevestigd te worden tijdens de opbouw van haar podium voor de persconferentie van vanavond. Aan de buitenkant zijn namelijk posters te zien met uitgerekte iOS 6-apps, iets dat duid op een groter scherm en dus uitgerekte apps. Ontwikkelaar zullen dus ook hun apps moeten gaan aanpassen aan de nieuwe resolutie voor het toestel.

Een andere verandering zal de camera zijn. De kans is groot dat deze gewoon een 8-megapixelsensor mee zal gaan krijgen. Maar de sensor zal waarschijnlijk weer net wat beter zijn dan die van zijn voorganger. Apple zal daarnaast een paar nieuwe functies in de camera gaan toevoegen zoals een panorama-modus. Ook zal de video-camera waarschijnlijk sterk verbeterd worden zodat video’s in 1080p opgenomen kunnen worden en de audio een beter geluid zal gaan waarnemen.

De nieuwe iPhone zal hoogstwaarschijnlijk ook over NFC gaan beschikken. In iOS 6 is een nieuwe app te vinden genaamd passbook waarmee QR-codes opgeslagen kunnen worden in het toestel. De kans is groot dat ook NFC-codes door de app opgeslagen kunnen gaan worden. Het toestel zal daarnaast een nieuw formaat simkaart gaan slikken genaamd de nano-sim. Deze nog kleinere simkaart wordt inmiddels al door providers als Vodafone ingekocht en uitgeleverd aan winkels. De nieuwe iPhone zal het eerste toestel zijn dat gebruik gaat maken van de nieuwe simkaart.

Apple iPhone 5 mockup

 

Apple iPhone 5 mockup

 

Nieuwe usb-kabel en oordopjes

Apple iPhone 5 usb-kabel lightning

Met de introductie van de nieuwe iPhone zal Apple ook van haar geloof gaan afstappen. De fabrikant gaat namelijk een nieuwe headset mee leveren met het toestel en een nieuwe usb-kabel. Vooral over dit laatste is de laatste tijd veel te doen geweest omdat heel veel mensen al kabels en audio-apparatuur hebben staan waar Apple de laatste vijf jaar gebruik van heeft gemaakt. De kans is groot dat deze apparatuur niet meer zal gaan werken met de nieuwe iPhone omdat de usb-poort nu van analoog naar uitsluitend digitaal zal gaan en een converter daarvoor zou erg kostbaar zijn. De kabel zal overigens de Lightning-kabel en connector gaan heten.

De nieuwe aansluiting zou wel een paar grote verbeteringen met zich mee brengen. Allereerst is het formaat van de aansluiting een stuk kleiner en dunner waardoor het toestel zelf ook een stukje dunner zal worden. Daarnaast is de data-doorvoer dankzij de nieuwe 16-pin connector een stuk hoger. Dit zou ondermeer komen door de ondersteuning van USB 3. De kabel zou daarnaast ook iets sneller het toestel kunnen gaan opladen, zo gaan de geruchten.

Apple iPhone 5 Earpod Headset

Naast de nieuwe kabel is ook de nieuwe headset van het toestel uitgelekt, genaamd de Earpod. De nieuwe in-ear oordoppen zijn door de fabrikant opnieuw ontworpen en zouden voor een betere audio-ervaring moeten gaan zorgen. Ondermeer een diepere bas en betere hoge en midden-tonen zouden door de headset geproduceerd kunnen worden. De headset kan daarnaast ook gebruikt worden om mee te bellen dankzij de microfoon die in de kabel verwerkt zit. Uiteraard zal de headset in de bekende witte kleur uit gaan komen en standaard mee geleverd worden door Apple.

iOS 6

Met de introductie van de nieuwe iPhone wordt ook traditiegetrouw een nieuwe software variant van iOS gelanceerd. Inmiddels zijn we wel bij de zesde iteratie van het OS gekomen en deze wordt dan ook iOS 6 genoemd. De nieuwe software is door Apple al uitvoerig besproken op een eerder evenement. Inmiddels heeft de fabrikant al drie beta’s vrijgegeven van de nieuwe software waardoor de meeste functionaliteit al bekend is. Desondanks staat Apple er ook om bekend dat het op het laatste moment een paar nieuwe dingen zal toevoegen, met namen voor de nieuwe hardware van de iPhone 5.

Onder de, volgens Apple ruim 200, verbeterde en nieuwe features in iOS 6 bevind zich Siri. De spraak-assistent van Apple heeft een aantal updates gekregen. Zo worden antwoorden nu veel uitgebreider weergegeven, een beetje zoals we dat van Wolfram Alpha kennen. Ook integratie met films is beter geworden, bijvoorbeeld in de vorm van trailers die je direct bij je vraag aangeleverd krijgt. Ook kan Siri vanaf nu applicaties openen. Een interessante ontwikkeling is dat Apple met verschillende automerken gaat samenwerken om een Siri-knop aan het stuur toe te voegen. Ook worden er meer talen toegevoegd, maar Nederlands zit daar niet bij. Siri zal op iOS 6 ook op de nieuwe iPad te vinden zijn.

Apple iOS 6

 

Apple iOS 6

 

Een andere functie is de integratie van Facebook in iOS 6. Je kunt zo inloggen bij de dienst en notificaties komen in je notificatiecentrum terecht. Ook wordt de integratie van apps met Facebook makkelijker. Ook wordt Facebook toegevoegd aan bijvoorbeeld de app store en zullen verjaardagen in je kalender terecht komen.

Ook de phone-applicatie is op de schop gegaan. Er is bijvoorbeeld een sms-respond optie aan toegevoegd en een functie die je later herinnerd aan je gemiste oproep. Apple heeft tevens een ‘do not disturb’ functie toegevoegd, waarbij je alle notificaties kunt verbergen. Alleen als iemand twee keer achter elkaar belt zal het wel doorkomen, gezien het dan en noodgeval zou kunnen zijn.

Zoals eerder verwacht, maakt Apple FaceTime nu ook mogelijk via 3G. Je hoeft dus niet meer perse met een Wi-Fi netwerk verbonden te zijn. Daarnaast komen gesprekken, en berichten van iMessage, nu terecht op meerdere iOS-apparaten terecht. Safari is verbetert met dingen als een offline leeslijst en de mogelijkheid om foto’s up te loaden.

Apple iOS 6

 

Apple iOS 6

 

De geruchten wezen al op een nieuwe Maps-applicatie en die is ook inderdaad aangekondigd door Apple. Daarin is bijvoorbeeld turn-by-turn navigatie te vinden. Ook heeft Apple een eigen verkeersservice die crowd-sourced is en dus in theorie erg goede informatie tot zijn beschikking heeft. Mocht er tijdens het navigeren iets veranderen in de verkeerssituatie, dan geeft het toestel je de mogelijkheid om een nieuwe, snellere, route te bepalen. Integratie van Siri is van de partij en net als Google, heeft Apple een 3D-flyover functie.

Natuurlijk heeft Apple nog veel meer functies toegevoegd. Zo zijn de stores geüpdatet en is er een lost-functie, waarmee je je telefoon terug kunt vinden. Voor ontwikkelaars heeft Apple tientallen API’s toegevoegd, waardoor apps meer functies krijgen. De nieuwe software zal waarschijnlijk kort na de persconferentie van Apple te downloaden zijn voor iedereen met een iPhone 3GS, 4, 4S, iPad 2, iPad 3 en de nieuwe generatie iPod Touch.

Apple iOS 6 navigation

 

Apple iPad mini en meer

Naast de nieuwe iPhone, software en de nodige nieuwe aansluitingen, gaan er ook geruchten dat ondermeer de iPod Touch aangekondigd zal gaan worden en misschien zelfs wel en kleinere iPad. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de kans dat er ook een kleinere iPad vandaag bekend gemaakt zal gaan worden is bijzonder klein.

De nieuwe kleinere Apple iPad zal een eigen evenement in oktober mee gaan krijgen. De tablet zal kort erna beschikbaar moeten worden gemaakt. Volgens de geruchten zal Apple op een apart evenement in oktober bekend gaan maken hoe haar nieuwe, kleinere tablet, eruit zal gaan zien.

Apple zou volgens John Gruber ervoor gekozen hebben om twee aparte evenementen te organiseren zodat de twee nieuwe producten niet de spotlights hoeven te delen. Apple wint er qua pr waarde veel meer mee als het twee aparte evenementen organiseert waar een maandje tussen zit. Zo krijgen zowel de iPhone 5. als de kleinere Apple iPad genoeg aandacht van de media en weet de fabrikant zich zo makkelijker in de spotlights te spelen.

Gelukkig lijken wel al de eerste afbeeldingen van de iPad mini gelekt te zijn. deze zijn hieronder te aanschouwen.

Apple iPad mini

 

Apple iPad mini

 

'Nieuwe foto's Apple iPad mini dienen zich aan' ipad mini 04

 

Er gaan ook geruchten over nieuwe iPod Touch mp3-spelers. Zo zal er volgens de geruchten een nieuwe iPod Touch, iPod Nano en iPod Shuffle vanavond aangekondigd worden door Apple. De nieuwe iPod Touch zal eveneens een 4-inch scherm mee gaan krijgen met een resolutie van 1136 x 640 pixels, net als de nieuwe iPhone. Daarnaast zal in deze mp3-speler een dualcore-processor draaien en dus geen quadcore-processor. Het apparaatje zal wederom gemaakt zijn van aluminium en opvallend dun zijn. Ook de camera zal van betere kwaliteit zijn en kan eveneens panorama’s schieten.

De nieuwe iPod Shuffle en Nano zullen waarschijnlijk vooral mee geheugen mee gaan krijgen. Daarnaast zal de vormgeving licht aangepast zijn en ook in nieuwe kleurtjes beschikbaar komen. De iPod Nano zal misschien zelfs iets kleiner worden dan zijn voorganger.

Apple iPod Touch concept

 

Tot slot

Wat Apple vanavond ook zal gaan aankondigen, All About Phones zal het op de voet gaan volgen. Deze keer doen we geen live verslag maar wel zitten er twee redacteuren klaar om het laatste nieuws weg te pennen op onze website. Vanaf 19 uur vanavond gaat het grote feest van start en het live volgen kun je het best bij The Verge doen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters