De laatste Nokia Lumia en Windows Phone 8-geruchten samengevat

Nokia zal vanmiddag met Microsoft een persconferentie beleggen om haar nieuwe Lumia-lijn voor te stellen en om gelijktijdig Windows Phone 8 officieel te lanceren. All About Phones blikt alvast vooruit naar deze belangrijke persconferentie.

2012 is inmiddels een bizar jaar voor de telecommarkt geworden waarbij alleen Samsung, Apple en HTC nog winst weten te maken. Vooralsnog lijken vooral Nokia en Microsoft daar niet de vruchten van te plukken. Ondanks dat Windows Phone al twee jaar op de markt te vinden is, daalt het wereldwijde marktaandeel van het platform nog steeds gestaag. De grootste bottleneck lijkt hem te liggen in het feit dat Windows Phone-smartphones tot nog toe hardwarematig niet mee konden komen met hun Android-concurrenten. Daar moet Windows Phone 8 nu verandering in gaan brengen.

Windows Phone 8

Windows Phone 8

Windows Phone 8 is volgens Microsoft vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd en deelt dan ook de zelfde kernel als Windows 8. Dit heeft als groot voordeel dat applicaties relatief gemakkelijk over en weer gefabriceerd kunnen worden voor beide platformen. Daarnaast wil Microsoft een diepe intergratie met Windows 8 en Windows Phone 8 tot stand brengen. Een eerste stap hierin is SkyDrive die moeiteloos je data tussen de twee platformen synct. Maar een andere stap is bijvoorbeeld Xbox SmartGlass, een app die goed samenwerkt met Windows Phone en Windows 8. SmartGlass kan namelijk gemakkelijk content met de Xbox 360 delen via een smartphone of een tablet, en ook de televisie waarop deze is aangesloten.

Desondanks heeft Microsoft nog niet alle functies van Windows Phone 8 bekend gemaakt. Sterker nog, de fabrikant doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de functies niet uitlekken vroegtijdig. Zo zouden zelfs partners als Samsung en Nokia roms met Windows Phone 8 toegespeeld krijgen waaruit nieuwe functionaliteit gesloopt is, of zelfs onbruikbaar is gemaakt. Tot nog toe heeft slechts een softlaunch van Windows Phone 8 plaatsgevonden die met namen gericht was op ontwikkelaars. Microsoft ging toen vooral in op de onderliggende architectuur en het vernieuwde homescreen van het platform. De ontwikkelaar zal echter de nieuwe functies stuk voor stuk vanmiddag gaan bespreken, zo is de verwachting.

Desondanks lekken de nieuwe functionaliteiten van Windows Phone 8 wel vroegtijdig langzaam maar zeker uit. Allereerst ziet het er naar uit dat Windows Phone 8 een backup-applicatie zal gaan krijgen om je applicaties, sms’jes en foto’s en video’s te backuppen via je Windows Live-account. The Verge kreeg een screenshot van deze functionaliteit toegespeeld. De bedoeling is dat deze backup ook gemakkelijk toegankelijk is via SkyDrive en je Xbox. Zo wil Microsoft ervoor zorgen dat al je data over alle Microsoft-platforms toegankelijk is en content delen moeiteloos zou moeten worden.

Een andere andere nieuwe functionaliteit is Rooms-group chat. Deze iMessages of WhatsApp-tegenhanger van Microsoft zelf maakt het mogelijk om te chatten met vrienden en familie via de servers van Microsoft. Zo zouden mensen video’s, afbeeldingen en andere bestanden via de service kunnen delen met elkaar en uiteraard gratis met elkaar kunnen chatten via het internet. Microsoft hoopt zo haar eigen ecosysteem een boost te geven.

Kid’s Corner lijkt ook een nieuwe functionaliteit te worden en hiermee heeft All About Phones zelf al kunnen spelen. Deze nieuwe app maakt het mogelijk om een bepaald profiel in te stellen voor kinderen waardoor slechts een handjevol applicaties toegankelijk worden op het toestel. Deze moet de gebruiker eerst definiëren voor zijn kinderen waarna het toestel is een speciale modus gaat die speciaal ontworpen is voor kinderen. Om de modus uit te komen moet eerst een wachtwoord opgegeven worden.

Ook heeft Microsoft gemeend om de Zune-software te dumpen voor de nieuwe Windows 8 companion app. Deze app zal via Wifi of usb data tussen Windows 8, de Xbox en de Windows Phone met elkaar syncen. De software zou een stuk prettiger en naadlozer moeten werken dan zijn voorganger, zo gaan de geruchten.

Tot slot heeft Microsoft ook ondersteuning toegevoegd om screenshots te nemen met het nieuwe OS. Via de camera en menu-knop kan gemakkelijk een screen genomen worden waarna deze in de folder opgeslagen wordt. Ook ondersteuning voor USB mass storage lijkt in het nieuwe platform geïmplementeerd te zijn. Desondanks is de verwachting dat Microsoft nog een tal van andere nieuwe functies in het nieuwe platform zal gaan introduceren later vandaag.

'Windows Phone 8 krijgt screencapture-mogelijkheid' wp8 screen capture thumb

 

Voor Nokia erop of eronder

Nokia Lumia 920 en 820 Wireless charging

Voor Nokia betekent Windows Phone 8 letterlijk erop of eronder. De fabrikant moet met haar nieuwe Lumia-serie flink gaan scoren, anders is het geld dat het bedrijf nog in kas heeft binnen afzienbare tijd simpelweg op. De huidige Lumia-reeks heeft het aardig gedaan maar de cijfers van Nokia schrijven nog steeds rood.

Gelukkig heeft de producent dit zelf ook ingezien en staat er een sterke line-up van nieuwe Lumia-smartphones klaar. De fabrikant zal waarschijnlijk vanmiddag twee nieuwe Lumia’s gaan aankondigen genaamd de Lumia 920 PureView en de Lumia 820. De 920 Pureview zal het nieuwe vlaggenschip gaan worden voor de huidige Lumia-lijn en moet daarnaast Nokia de drukke kerstmaanden doorhelpen.

De specificaties van de Lumia 920 zijn een stuk indrukwekkender dan die van zijn voorganger. Zo zal er een 1.5GHz dualcore Qualcomm S4-processor in het apparaat draaien. Deze S4-processor beschikt over de snelle Krait-core die met gemak de huidige quadcore-processors aan kan. Ook zal er 1GB aan ram aanwezig zijn en zal het 4.5-inch scherm een resolutie van 1280×720 pixels mee gaan krijgen. Tevens heeft Nokia ervoor gezorgd dat er 32GB interngeheugen aanwezig zal zijn.

Er wordt ook melding gemaakt van PureView-technologie in dit toestel. Deze technologie zou aan de softwarekant van het toestel zitten en niet aan de hardwarekant. Je hoeft dus geen 41-megapixel sensor op het toestel te verwachten, maar wel een paar indrukwekkende software tweaks in de camera die voor betere foto’s zouden moeten zorgen.

De Lumia 920 PureView zal in een paar felle kleuren op de markt gaan komen. Ondermeer, rood, geel, wit, grijs en zwart zullen tot de opties behoren. Ook zal het toestel over draadloos opladen kunnen gaan beschikken, zo bleek al eerder.

Nokia Lumia 920 Pureview 

De Nokia Lumia 820 wordt het kleine broertje van de Lumia 920. Het toestel beschikt over een 4.3-inch scherm zonder HD-resolutie. Wel kan deze ook draadloos opgeladen worden en zijn hij maar liefst in 7 kleuren op de markt gaan komen. Het toestel heeft de zelfde 1.5GHz dualcore S4-processor mee gekregen als zijn grotere broertje. Echter is de camera 5-megapixels sterk en is er geen PureView-technologie aanwezig. Dit toestel moet dan ook het midden van de markt gaan bedienen, aldus de geruchten.

Uit de afbeelding blijkt verder dat het toestel in zeven verschillende kleuren uit zal gaan komen. Ondermeer de kleuren geel, paars, grijs, blauw, zwart, rood en wit zijn te zien op de afbeelding. Het zou ook zo kunnen zijn dat het toestel over vervangbare covers zal gaan beschikken.

Nokia lijkt voor de toekomst overigens nog een andere midrange-smartphone klaar te hebben staan genaamd de Zeal. Dit toestel moet begin 2013 uit gaan komen.

Nokia Lumia 820

 

De verwachting is dat Nokia ook nog een stel andere services zal gaan bekend maken met de introductie van haar nieuwe smartphones. Denk aan zaken als Nokia City Lens die net uit de beta is gekomen voor Windows Phone. Of Nokia Drive die voortaan standaard op alle Windows Phone 8-toestellen van alle fabrikanten te vinden zal zijn. De fabrikant zal vast nog een paar zaken voor ons in petto hebben.

Ook qua accessoires zal Nokia het een en ander introduceren. Zo verwachten we zelf headsets, draadloze laadstations in alle kleuren van de regenboog en ook carholders en andere handige aanlsuit-zaken zullen vast door de fabrikant mee genomen worden. Meer desondanks zal de nadruk vooral op nieuwe services komen te liggen en de nieuwe smartphone hardware, zo is de verwachting.

Nokia Lumia 920 en Nokia Lumia 820 

Samsung en HTC

Windows Phone 8-smartphone Ativ S

Naast Nokia zullen ook HTC en Samsung van zich laten horen. De laatstgenoemde heeft dat overigens vorige week al gedaan, tot grote ergernis van Microsoft zelf en Nokia. De bedoeling was namelijk dat Microsoft zelf er met de eer vandoor zou gaan samen met Nokia, maar ’s werelds grootste telefoonfabrikant dacht hier klaarblijkelijk anders over en wist dan ook vorige week de Ativ S aan te kondigen.

Er zijn weinig specificaties bekend van de nieuwe Ativ S, maar wel is duidelijk dat het toestel een 1.5GHz-processor mee zal gaan krijgen die naar verluid afkomstig is van Qualcomm. Deze S4-processor is door Microsoft geselecteerd voor Windows Phone 8, waardoor Samsung gebonden is om gebruik te maken van deze processor.

Het scherm van de Ativ S is 4.8-inch groot en beschikt over een HD-resolutie van 1280×800 pixels. De telefoon heeft daarnaast een Super Amoled HD-paneel mee gekregen. Het toestel beschikt daarnaast volgens Samsung over een microSD-kaart en een 8-megapixelcamera.

HTC Accord

Ook HTC zit niet stil en inmiddels heeft de fabrikant de Amerikaanse pers uitgenodigd voor een evenement op 19 september in New York. De fabrikant zal waarschijnlijk dat moment aangrijpen om de HTC 8X bekend te maken, ook wel bekend als de Accord. De kleurrijke HTC Accord zal de eerste Windows Phone-smartphone van HTC gaan worden. Het toestel beschikt over de Qualcomm S4-processor, net als alle andere nieuwe Windows Phone 8-smartphones.

De telefoon heeft daarnaast een 1280×720 pixels beeldscherm, een 8-megapixelamera en beschikt ook over NFC. Het toestel zal van HTC standaard 8GB aan geheugen mee gaan krijgen, al wordt ook melding gemaakt van een 16GB variant. De bron laat ook weten dat dit toestel een microSD-kaart zal kunnen slikken, iets wat met Windows Phone 8 tot de mogelijkheden behoort.

De kans is groot dat HTC ook andere toestellen met het nieuwe platform zal introduceren, maar daarover is nog weinig bekend.

De persconferentie live volgen

Fabrikant Nokia zal de persconferentie die vanmiddag op 16 uur Nederlandse tijd zal beginnen live streamen. Via de website van Nokia kun je mee kijken wat zowel Microsoft als Nokia voor ons in petto hebben. All About Phones is uitgenodigd door beide fabrikanten om de stream mee te kijken op het kantoor van Microsoft. We hopen kort na het evenement gelijk met de nieuwe Nokia-hardware te kunnen spelen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste smartphones van maart 2018 lees verder

Microsoft Phone

Maak kennis met de Microsoft Surface Mobile lees verder

Windows 10 Creators update

Deze Windows Phones krijgen de Windows 10 Creators update lees verder

Microsoft Surface Phone

Iedereen online: Android voor het eerst populairder dan Windows lees verder

Pokémon Go

Geld blijft rollen: Pokémon Go verbreekt record lees verder

Super Mario Run Demo

Nintendo introduceert Super Mario Run event: Gold Goombas lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters