De laatste Nokia Lumia en Windows Phone 8-geruchten samengevat

Nokia zal vanmiddag met Microsoft een persconferentie beleggen om haar nieuwe Lumia-lijn voor te stellen en om gelijktijdig Windows Phone 8 officieel te lanceren. All About Phones blikt alvast vooruit naar deze belangrijke persconferentie.

2012 is inmiddels een bizar jaar voor de telecommarkt geworden waarbij alleen Samsung, Apple en HTC nog winst weten te maken. Vooralsnog lijken vooral Nokia en Microsoft daar niet de vruchten van te plukken. Ondanks dat Windows Phone al twee jaar op de markt te vinden is, daalt het wereldwijde marktaandeel van het platform nog steeds gestaag. De grootste bottleneck lijkt hem te liggen in het feit dat Windows Phone-smartphones tot nog toe hardwarematig niet mee konden komen met hun Android-concurrenten. Daar moet Windows Phone 8 nu verandering in gaan brengen.

Windows Phone 8

Windows Phone 8

Windows Phone 8 is volgens Microsoft vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd en deelt dan ook de zelfde kernel als Windows 8. Dit heeft als groot voordeel dat applicaties relatief gemakkelijk over en weer gefabriceerd kunnen worden voor beide platformen. Daarnaast wil Microsoft een diepe intergratie met Windows 8 en Windows Phone 8 tot stand brengen. Een eerste stap hierin is SkyDrive die moeiteloos je data tussen de twee platformen synct. Maar een andere stap is bijvoorbeeld Xbox SmartGlass, een app die goed samenwerkt met Windows Phone en Windows 8. SmartGlass kan namelijk gemakkelijk content met de Xbox 360 delen via een smartphone of een tablet, en ook de televisie waarop deze is aangesloten.

Desondanks heeft Microsoft nog niet alle functies van Windows Phone 8 bekend gemaakt. Sterker nog, de fabrikant doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de functies niet uitlekken vroegtijdig. Zo zouden zelfs partners als Samsung en Nokia roms met Windows Phone 8 toegespeeld krijgen waaruit nieuwe functionaliteit gesloopt is, of zelfs onbruikbaar is gemaakt. Tot nog toe heeft slechts een softlaunch van Windows Phone 8 plaatsgevonden die met namen gericht was op ontwikkelaars. Microsoft ging toen vooral in op de onderliggende architectuur en het vernieuwde homescreen van het platform. De ontwikkelaar zal echter de nieuwe functies stuk voor stuk vanmiddag gaan bespreken, zo is de verwachting.

Desondanks lekken de nieuwe functionaliteiten van Windows Phone 8 wel vroegtijdig langzaam maar zeker uit. Allereerst ziet het er naar uit dat Windows Phone 8 een backup-applicatie zal gaan krijgen om je applicaties, sms’jes en foto’s en video’s te backuppen via je Windows Live-account. The Verge kreeg een screenshot van deze functionaliteit toegespeeld. De bedoeling is dat deze backup ook gemakkelijk toegankelijk is via SkyDrive en je Xbox. Zo wil Microsoft ervoor zorgen dat al je data over alle Microsoft-platforms toegankelijk is en content delen moeiteloos zou moeten worden.

Een andere andere nieuwe functionaliteit is Rooms-group chat. Deze iMessages of WhatsApp-tegenhanger van Microsoft zelf maakt het mogelijk om te chatten met vrienden en familie via de servers van Microsoft. Zo zouden mensen video’s, afbeeldingen en andere bestanden via de service kunnen delen met elkaar en uiteraard gratis met elkaar kunnen chatten via het internet. Microsoft hoopt zo haar eigen ecosysteem een boost te geven.

Kid’s Corner lijkt ook een nieuwe functionaliteit te worden en hiermee heeft All About Phones zelf al kunnen spelen. Deze nieuwe app maakt het mogelijk om een bepaald profiel in te stellen voor kinderen waardoor slechts een handjevol applicaties toegankelijk worden op het toestel. Deze moet de gebruiker eerst definiëren voor zijn kinderen waarna het toestel is een speciale modus gaat die speciaal ontworpen is voor kinderen. Om de modus uit te komen moet eerst een wachtwoord opgegeven worden.

Ook heeft Microsoft gemeend om de Zune-software te dumpen voor de nieuwe Windows 8 companion app. Deze app zal via Wifi of usb data tussen Windows 8, de Xbox en de Windows Phone met elkaar syncen. De software zou een stuk prettiger en naadlozer moeten werken dan zijn voorganger, zo gaan de geruchten.

Tot slot heeft Microsoft ook ondersteuning toegevoegd om screenshots te nemen met het nieuwe OS. Via de camera en menu-knop kan gemakkelijk een screen genomen worden waarna deze in de folder opgeslagen wordt. Ook ondersteuning voor USB mass storage lijkt in het nieuwe platform geïmplementeerd te zijn. Desondanks is de verwachting dat Microsoft nog een tal van andere nieuwe functies in het nieuwe platform zal gaan introduceren later vandaag.

'Windows Phone 8 krijgt screencapture-mogelijkheid' wp8 screen capture thumb

 

Voor Nokia erop of eronder

Nokia Lumia 920 en 820 Wireless charging

Voor Nokia betekent Windows Phone 8 letterlijk erop of eronder. De fabrikant moet met haar nieuwe Lumia-serie flink gaan scoren, anders is het geld dat het bedrijf nog in kas heeft binnen afzienbare tijd simpelweg op. De huidige Lumia-reeks heeft het aardig gedaan maar de cijfers van Nokia schrijven nog steeds rood.

Gelukkig heeft de producent dit zelf ook ingezien en staat er een sterke line-up van nieuwe Lumia-smartphones klaar. De fabrikant zal waarschijnlijk vanmiddag twee nieuwe Lumia’s gaan aankondigen genaamd de Lumia 920 PureView en de Lumia 820. De 920 Pureview zal het nieuwe vlaggenschip gaan worden voor de huidige Lumia-lijn en moet daarnaast Nokia de drukke kerstmaanden doorhelpen.

De specificaties van de Lumia 920 zijn een stuk indrukwekkender dan die van zijn voorganger. Zo zal er een 1.5GHz dualcore Qualcomm S4-processor in het apparaat draaien. Deze S4-processor beschikt over de snelle Krait-core die met gemak de huidige quadcore-processors aan kan. Ook zal er 1GB aan ram aanwezig zijn en zal het 4.5-inch scherm een resolutie van 1280×720 pixels mee gaan krijgen. Tevens heeft Nokia ervoor gezorgd dat er 32GB interngeheugen aanwezig zal zijn.

Er wordt ook melding gemaakt van PureView-technologie in dit toestel. Deze technologie zou aan de softwarekant van het toestel zitten en niet aan de hardwarekant. Je hoeft dus geen 41-megapixel sensor op het toestel te verwachten, maar wel een paar indrukwekkende software tweaks in de camera die voor betere foto’s zouden moeten zorgen.

De Lumia 920 PureView zal in een paar felle kleuren op de markt gaan komen. Ondermeer, rood, geel, wit, grijs en zwart zullen tot de opties behoren. Ook zal het toestel over draadloos opladen kunnen gaan beschikken, zo bleek al eerder.

Nokia Lumia 920 Pureview 

De Nokia Lumia 820 wordt het kleine broertje van de Lumia 920. Het toestel beschikt over een 4.3-inch scherm zonder HD-resolutie. Wel kan deze ook draadloos opgeladen worden en zijn hij maar liefst in 7 kleuren op de markt gaan komen. Het toestel heeft de zelfde 1.5GHz dualcore S4-processor mee gekregen als zijn grotere broertje. Echter is de camera 5-megapixels sterk en is er geen PureView-technologie aanwezig. Dit toestel moet dan ook het midden van de markt gaan bedienen, aldus de geruchten.

Uit de afbeelding blijkt verder dat het toestel in zeven verschillende kleuren uit zal gaan komen. Ondermeer de kleuren geel, paars, grijs, blauw, zwart, rood en wit zijn te zien op de afbeelding. Het zou ook zo kunnen zijn dat het toestel over vervangbare covers zal gaan beschikken.

Nokia lijkt voor de toekomst overigens nog een andere midrange-smartphone klaar te hebben staan genaamd de Zeal. Dit toestel moet begin 2013 uit gaan komen.

Nokia Lumia 820

 

De verwachting is dat Nokia ook nog een stel andere services zal gaan bekend maken met de introductie van haar nieuwe smartphones. Denk aan zaken als Nokia City Lens die net uit de beta is gekomen voor Windows Phone. Of Nokia Drive die voortaan standaard op alle Windows Phone 8-toestellen van alle fabrikanten te vinden zal zijn. De fabrikant zal vast nog een paar zaken voor ons in petto hebben.

Ook qua accessoires zal Nokia het een en ander introduceren. Zo verwachten we zelf headsets, draadloze laadstations in alle kleuren van de regenboog en ook carholders en andere handige aanlsuit-zaken zullen vast door de fabrikant mee genomen worden. Meer desondanks zal de nadruk vooral op nieuwe services komen te liggen en de nieuwe smartphone hardware, zo is de verwachting.

Nokia Lumia 920 en Nokia Lumia 820 

Samsung en HTC

Windows Phone 8-smartphone Ativ S

Naast Nokia zullen ook HTC en Samsung van zich laten horen. De laatstgenoemde heeft dat overigens vorige week al gedaan, tot grote ergernis van Microsoft zelf en Nokia. De bedoeling was namelijk dat Microsoft zelf er met de eer vandoor zou gaan samen met Nokia, maar ’s werelds grootste telefoonfabrikant dacht hier klaarblijkelijk anders over en wist dan ook vorige week de Ativ S aan te kondigen.

Er zijn weinig specificaties bekend van de nieuwe Ativ S, maar wel is duidelijk dat het toestel een 1.5GHz-processor mee zal gaan krijgen die naar verluid afkomstig is van Qualcomm. Deze S4-processor is door Microsoft geselecteerd voor Windows Phone 8, waardoor Samsung gebonden is om gebruik te maken van deze processor.

Het scherm van de Ativ S is 4.8-inch groot en beschikt over een HD-resolutie van 1280×800 pixels. De telefoon heeft daarnaast een Super Amoled HD-paneel mee gekregen. Het toestel beschikt daarnaast volgens Samsung over een microSD-kaart en een 8-megapixelcamera.

HTC Accord

Ook HTC zit niet stil en inmiddels heeft de fabrikant de Amerikaanse pers uitgenodigd voor een evenement op 19 september in New York. De fabrikant zal waarschijnlijk dat moment aangrijpen om de HTC 8X bekend te maken, ook wel bekend als de Accord. De kleurrijke HTC Accord zal de eerste Windows Phone-smartphone van HTC gaan worden. Het toestel beschikt over de Qualcomm S4-processor, net als alle andere nieuwe Windows Phone 8-smartphones.

De telefoon heeft daarnaast een 1280×720 pixels beeldscherm, een 8-megapixelamera en beschikt ook over NFC. Het toestel zal van HTC standaard 8GB aan geheugen mee gaan krijgen, al wordt ook melding gemaakt van een 16GB variant. De bron laat ook weten dat dit toestel een microSD-kaart zal kunnen slikken, iets wat met Windows Phone 8 tot de mogelijkheden behoort.

De kans is groot dat HTC ook andere toestellen met het nieuwe platform zal introduceren, maar daarover is nog weinig bekend.

De persconferentie live volgen

Fabrikant Nokia zal de persconferentie die vanmiddag op 16 uur Nederlandse tijd zal beginnen live streamen. Via de website van Nokia kun je mee kijken wat zowel Microsoft als Nokia voor ons in petto hebben. All About Phones is uitgenodigd door beide fabrikanten om de stream mee te kijken op het kantoor van Microsoft. We hopen kort na het evenement gelijk met de nieuwe Nokia-hardware te kunnen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. WilliamM -

  "De grootste bottleneck lijkt hem te liggen in het feit dat Windows Phone-smartphones tot nog toe hardwarematig niet mee konden komen met hun Android-concurrenten"

  Dat is in mjin beleving wel erg kort door de bocht en getuigt van weinig overzicht. Het overgrote deel van de telefoonkopers zijn geen geeks zoals wij maar gewone mensen die gewoon een telefoon willen.

  Deze mensen zal het een biet wezen of die telefoon nou één, twee of vier rekenkernen heeft. Als belangrijkste redenen zijn volgens mij eerder aan te wijzen dat Windows Mobile een flinke reputatieschade heeft opgeleverd. Daardoor komt het dat met name de 'influencers' het niet vertrouwen en aan de bovengenoemde mensen een Android-toestel of iPhone aanraden. Hetzelfde geldt voor het personeel in telefoonwinkels.

  Komt nog bij dat in Amerika niemand Nokia kent en ook bijna niemand weet dat Microsoft een nieuw OS heeft gemaakt voor telefoons.

  De techies fulmineren al die tijd al over het gebrek aan support voor dual core processoren, maar dat die er weinig van begrijpen blijkt wel uit het feit dat je niet aan hun verstand gepeuterd krijgt dat het OS zo soepel werkt dat het geen Dual Core-processor nodig heeft.

  1. Danijel -

   Imho is dat wel zo, jammer genoeg. Je moet niet vergeten dat in veel marketing de processor, camera en zelfs Android variant wordt meegenomen. Nokia kon hier simpelweg niet in mee komen, ondanks dat er weinig mis was met de toestellen. Soms is het jammer genoeg wel zo zwart/wit.

   1. WilliamM -

    Ik denk dus van niet. Doordat je alleen (of voornamelijk) met techies omgaat denk je dat iedereen er zo over denkt, maar MS heeft echt een ander probleem dan dat van de hardwarespecificaties. Dat zal ook blijken nu WP8 uitkomt. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze uiteindelijk wel een bepaald marktaandeel zullen weten te veroveren, maar ze zijn nog lang niet out of the woods nu de software snellere hardware en hogere schermresoluties ondersteunt.

   2. Danijel -

    Waar denk jij dan dat het probleem ligt bij WP waardoor het amper verkoopt tov Android/iOS? Qua marketingbudget hebben ze fors uitgepakt..

   3. WilliamM -

    Wat ik hierboven al schreef. Er schijnt inderdaad financieel flink uitgepakt te zijn, toch zie ik nergens billboards met Nokia Lumia's maar wel met Galaxy SIII's.

    Ik denk echter dat de reputatieschade die Windows Mobile in de laatste twee jaar heeft aangericht, het grootste deel van de tegenvallende resultaten voor zijn rekening neemt. Windows Mobile was, nu Android serieus begon te worden (de eerste versies daarvan waren ook een lachertje) en de iPhone eindelijk 3G ging ondersteunen, zo ongeveer uitgespeeld. De toestellen waren onvoorstelbaar traag, zelfs als je ze net uit de doos haalde. Windows werd dus een nogo, precies op het moment dat smartphones aan een gigantische opmars begonnen en telecomproviders met internetabonnementen van een gigabyte of meer gingen smijten. Android en iPhone werden de mainstream-telefoons.

    Toen MS met Windows Phone kwam was dat iets waar de niet-techies nog nooit van gehoord hadden, dus iets wat je niet koopt en voor de techies was het Windows en dat was slecht nieuws, ookal was dat in werkelijkheid niet zo. Windows Mobile was waardeloos dus ook Windows Phone moest dat wel zijn.

    Zo kon het dus gebeuren dat het overgrote deel van de techies aan iOS en Android ging, waaronder ook het telefoonwinkelpersoneel. Ik weet nog dat ik een BelCompany binnenliep om te vragen of ze al wisten wanneer de HTC 7 Pro zou komen. De beste man had geen idee waar ik het over had en was verbijsterd dat ik niet gewoon een Android-toestel wilde hebben. Als het winkelpersoneel al zó slecht op de hoogte is en een nieuw OS geen enkele kans geeft, dan is de kans ook klein dat 'normale' consumenten het gaan kopen. En dat terwijl voor mensen die een telefoon willen die wel kan mailen, internetten en facebooken, maar geen ingewikkelde telefoon willen, Windows Phone zonder enige twijfel de beste optie is.

    In maart had PCMag hier een erg goed artikel over:
    http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2402264,00.asp

 2. Predrag Matanovic -

  Nokia mag heel erg hard gaan hopen dat WP 8 aanslaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou dat weleens het einde van Nokia kunnen betekenen. De afgelopen maanden zijn met WP niet echt een succes gebleken. Marktaandeel daalt en daalt, jaarcijfers zijn beroerd en de concurrentie zit nou niet bepaald stil. Het wordt moeilijk voor Nokia.

   1. Predrag Matanovic -

    Het zit er op zich niet verkeerd uit hoor en Nokia zal er alles aan doen om er wat van te maken. Ze zullen wel moeten, anders wordt het wel heel erg moeilijk. Het probleem van Nokia is dat de concurrentie moordend is en dat Apple volgende week waarschijnlijk de Iphone 5 zal gaan introduceren. Dan heb je de kans dat de nieuwe toestellen van Nokia al een beetje ondergesneeuwd raken. LG komt met nieuwe toestellen, Sony heeft al 3 nieuwe toestellen geintroduceerd en Samsung en HTC zijn ook al actief. Zij gaan ook nog eens WP 8 toestellen uitbrengen en Huawei heeft dit ook al besloten. Huawei is sowieso een slapende reus en gaat dit jaar en volgend jaar echt een gooi doen naar de Europese markt. Hetzelfde kan je zeggen over Acer. Ik persoonlijk ben heel erg benieuwd waarmee Jolla zal gaan komen. Het wordt moeilijk voor Nokia.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: Dit zijn de beste smartphones voor de feestdagen lees verder

Microsoft Phone

Maak kennis met de Microsoft Surface Mobile lees verder

Windows 10 Creators update

Deze Windows Phones krijgen de Windows 10 Creators update lees verder

Microsoft Surface Phone

Iedereen online: Android voor het eerst populairder dan Windows lees verder

Pokémon Go

Geld blijft rollen: Pokémon Go verbreekt record lees verder

Super Mario Run Demo

Nintendo introduceert Super Mario Run event: Gold Goombas lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters