December hoeft helemaal niet duur te zijn – Advertorial

December is weer begonnen. Heb je het niet al te breed, dan vind je dit misschien niet echt een feestmaand. Al die gezelligheid kost een hoop geld. De cadeaus zijn duurder na de btw-verhoging, en er is een economische crisis waardoor velen juist minder te besteden hebben. Maar feestvieren kan ook een stuk goedkoper met de volgende bespaartips.

De pepernoten liggen al een tijdje in de schappen en de kinderen verwachten dat hun schoenen al gevuld worden sinds de Sinterklaasintocht. Dat hoeft natuurlijk niet elke dag; de uitleg dat zelfs Sinterklaas niet altijd en overal tegelijk kan zijn, wordt best gesnapt. Alleen op specifieke dagen de schoen zetten is een mooie regel voor ouders die niet al teveel willen of kunnen besteden.

De cadeautjes zelf hoeven ook niet al te duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens rond in een kringloopwinkel; daar hebben ze bewezen duurzame goederen. Je kunt ook wat deugdelijk gebruikt speelgoed overkopen van kennissen.

Kinderen zijn al oprecht blij als ze in hun schoen een vervanging vinden voor spullen die al een tijdje op of kapot zijn: stiften of potloden bijvoorbeeld. Met wat mooi verpakte pepernoten erbij natuurlijk. Zelfs een mooie nieuwe tandenborstel in een cadeaupapiertje zal aanslaan. Flink uitpakken hoeft dus niet, laat het echte feest maar op 5 december losbarsten.

Sinterklaas- en kerstcadeautjes zijn vaak prijzig. Vooral kinderen nemen vaak geen genoegen meer met tweederangs spul; opgejut door hun klasgenoten en televisiereclames eisen zij het echte werk. En dat kan, als je slim inkoopt. Vlak na Kerstmis worden de meeste cadeauartikelen al afgeprijsd. Dan is het zaak je slag te slaan. Geschenkpapier er omheen, een jaartje op de bovenste plank in de kast, en zo begint de volgende feestmaand al een heel stuk goedkoper. Met mooie cadeaus. Je kunt ook je slag slaan op Koninginnedag. Genoeg speelgoed te koop; het enige wat je nodig hebt om met een karrevracht vol mooi spul thuis te komen, is een broekzak vol losse euro’s.

Kinderen worden overigens blijer van een reeks kleine cadeautjes dan van één heel duur cadeau. Want na het uitpakken van dat ene grote cadeau is het feest voor zo’n kind eigenlijk al voorbij, en dat is natuurlijk jammer. Het is verstandiger om iets oudere kinderen ruim van tevoren een verlanglijst te laten inleveren en daar iets van uit te kiezen als het in de aanbieding is. Zo heb je altijd blije gezichten op de feestavonden.

Wie leuke kerstcadeaus zoekt, doet er ook goed aan om na 5 december te kijken op Marktplaats.nl. Veel mensen bieden daar hun ongewenste Sintcadeaus ter overname aan. Later in de maand zie je hetzelfde gebeuren met de inhoud van veel kerstpakketten, die door bedrijven aan hun werknemers worden verstrekt. Er zitten soms hele leuke zaken tussen, gloednieuw, en nooit duur.

Het gaat de hummeltjes tijdens pakjesavond vooral om de spanning van het feest en het uitpakken. Wat er in de verpakking zit, vinden ze op jonge leeftijd niet eens zo belangrijk. Ze zitten er bijvoorbeeld helemaal niet mee als ze hun eigen knuffel onder het pakpapier tegenkomen. Het feest is er niet minder om.

Op het kerstdiner kan eenvoudig bespaard worden door het zelf te maken. Je laten uitnodigen voor een kerstdiner bij iemand anders is natuurlijk helemaal goedkoop. Vergeet in dat geval niet een cadeautje voor de gastheer of -vrouw mee te nemen. Inkopen voor het kerstdiner vergt even stevig bladeren door folders van supermarkten om de aanbiedingen te bekijken. Dat kan ook via de smartphone-app Reclamefolder. Die geeft een vrij compleet overzicht van de laatste aanbiedingen.

Een goedkope en leuke avond? Doe dan de televisie uit, kaarsen aan, en zet het Monopolybord op tafel. Dat levert steevast een onvergetelijke avond op. Voor de wat kleinere kinderen volstaat mens-erger-je-niet (of de Franse variant daarvan, Barricade) of gewoon ganzenborden. Kaartspelletjes doen het ook altijd goed.

De kerstbomen zijn de afgelopen jaren in prijs gestegen. Vroeger luidde de bespaartip: haal er zelf eentje uit het bos. Maar dat is doorgaans verboden. Echter, bosbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren soms dagen waarop mensen wél gratis een boompje mogen zagen. Dit levert niet alleen een unieke boom op, maar ook een leuke gezinsactiviteit. Zulke ‘zaagdagen’ worden aangekondigd in regionale kranten of huis aan huisbladen.

Als je structureel op de kerstboom wilt besparen, doe je er beter aan om één keer te investeren in een mooie kunstboom. Die levert het eerste jaar geen geld op, maar in de jaren daarna natuurlijk wel. Want dan hoeft er nooit meer een kerstboom te worden gekocht.
Maar als je toch met alle geweld een echte boom wilt maar daar niet voor wilt betalen, is er nog een mogelijkheid. Op de avond van de laatste schooldag voor de kerstvakantie moet je eens langs de scholen in de buurt struinen. Veel scholen zetten hun kerstbomen voor de vakantie op straat. Da’s mooi meegenomen. Als je zeker wil zijn dat je niet achter net net vist, kun je alvast van tevoren aan een school vragen of een boom kan worden gereserveerd.

Veel wat oudere kinderen weten dit al, en sommige vriendenclubjes maken er jaarlijks een ware sport van: kerstbomen verzamelen na nieuwjaar. Gemeenten geven kinderen vaak wat muntgeld voor elke ingeleverde kerstboom. In sommige steden en dorpen halen kinderen honderden bomen op, zodat ze het nieuwe jaar beginnen met een leuk zakcentje. Het is een hele sjouw en de achtertuin zal een tijdje bomvol kerstbomen liggen, maar het levert echt wel wat op!

December is ook de maand waarin veel nieuwe zakelijke keuzes kunnen worden gemaakt. Voor een goedkopere zorg- of autoverzekering. Of voor een nieuw telefoonabonnement. Vergelijkingssites zoals kieskeurig.nl, independer.nl en bellen.com geven hier veel betrouwbare informatie over.

Wil je eindelijk van je dure mobiele telefoonabonnement af, dan kun je het beste geen nieuw abonnement met een toestel nemen. Als het huidige toestel nog voldoet, waarom zou je dan een nieuwe willen? Een sim only-abonnement is dan de oplossing om veel goedkoper te blijven bellen met de huidige mobiele telefoon. Veel kostenbewuste mensen kiezen hiervoor. Het scheelt tientjes per maand.

Simyo advertorial 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters